Εδώ και μεγάλο διάστημα γίνεται πολύ συζήτηση στη Λέσβο, σχετικά με τα «χρήματα που πάνε στους πρόσφυγες», το «ποιος τα διαχειρίζεται», «από πού έρχονται» κλπ.. Είναι καλό λοιπόν, όσοι και όσες συμμετέχουν στις σχετικές συζητήσεις να γνωρίζουν πώς έχουν τα πράγματα…

Σαν αποτέλεσμα της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, η Ε.Ε., δεσμεύτηκε για το 2016, η Ε.Ε. να εκταμιεύει άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια 100 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να δοθεί βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ έπονται άλλα 600 εκατομμύρια στα επόμενα χρόνια.

Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση της «τα χρήματα θα αξιοποιηθούν για την παροχή επισιτιστικής βοήθειας, τη στέγαση, την περίθαλψη και, μελλοντικά, την εκπαίδευση των προσφύγων και μεταναστών που θα διαμείνουν στην Ελλάδα». Μάλιστα προκειμένου να διασφαλίσει τα κονδύλια χωρίς να εμπλακεί σε χρονοβόρες διαπραγματεύσεις για επιπλέον πόρους, η ΕΕ έκανε μία εξαίρεση από τον κανόνα που προβλέπει ότι η ευρωπαϊκή «ανθρωπιστική βοήθεια» συνήθως χορηγείται σε αναπτυσσόμενες χώρες εκτός ΕΕ και όχι σε κράτη-μέλη.

Είναι καθαρό λοιπόν ότι τα χρήματα αυτά, προέρχονται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Στα μέσα Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη χορήγηση 83 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο αυτού του νέου μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα.

Οπως ανακοινώθηκε τότε «ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης υπέγραψε τις πρώτες συμβάσεις στην Αθήνα, στο πλαίσιο του νέου μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης εντός της ΕΕ, στόχος του οποίου είναι να βοηθά τα κράτη μέλη να αντιμετωπίζουν κρίσεις, όπως τη μεγάλη εισροή προσφύγων.»

«Η χρηματοδότηση θα διατεθεί στους εταίρους ανθρωπιστικής βοήθειας που συνεργάζονται στενά με την ελληνική κυβέρνηση και τις τοπικές ΜΚΟ, ώστε να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια θα παρέχεται με καλά συντονισμένο και συγκροτημένο τρόπο σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές».

Επιπλέον τον περασμένο Σεπτέμβρη, ο ίδιος επίτροπος ανακοίνωσε την αύξησε τη χρηματοδότησή της για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων, των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα χορηγώντας επιπλέον 115 εκατ. ευρώ στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Με το νέο αυτό ποσό, η συνολική χρηματοδότηση από το Χρηματοδοτικό Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης ανέρχεται σε 198 εκατ. ευρώ.

Η χρηματοδότηση δια μέσου ΜΚΟ

Ο προσεχτικός αναγνώστης, μπορεί να αντιληφθεί ότι με τον τρόπο που η Επιτροπή αποφάσισε να διαθέσει αυτούς τους πόρους, παρακάμπτοντας την ελληνική κυβέρνηση και παρά τις αντιδράσεις της, ουσιαστικά ανοίγει την πόρτα για την εμπλοκή στο θέμα της διαχείρισης των πόρων, μιας σειράς από ΜΚΟ.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου της έγκρισης της χρηματοδότησης, αυτή «θα διατεθεί στους εταίρους ανθρωπιστικής βοήθειας που συνεργάζονται στενά με την ελληνική κυβέρνηση και τις τοπικές ΜΚΟ«

Ποιοι είναι όμως οι εταίροι «ανθρωπιστικής βοήθειας»;

Αυτοί, όπως διαβάζουμε επιλέχθηκαν μετά από διαγωνισμό, που έκανε η Ε.Ε και στον οποίο συμμετείχαν 13 ενδιαφερόμενοι. και είναι οι εξής: Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (ελληνικό τμήμα), Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ελληνικό τμήμα των Γιατρών του Κόσμου, Συμβούλιο Προσφύγων της Δανίας, OXFAM, Save the Children, ASB Federal Association, International Rescue Committee Hellas.

Αυτές οι, διεθνείς, οργανώσεις είναι που διαχειρίζονται «τα χρήματα του προσφυγικού», είτε από μόνες τους, είτε σε συνεργασία και υπεργολαβίες με μικρότερες, τοπικές ΜΚΟ.

Είναι λοιπόν απολύτως καθαρό, ότι:

α) Οι πόροι που διατίθενται για τους πρόσφυγες, προέρχονται από ειδικό χρηματοδοτικό πλαίσιο το οποίο έχει διαμορφώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σαφώς καθορισμένο ύψος και στόχευση.

β) Η ίδια η Ε.Ε. έχει επιβάλει, παρά την αντίθεση της ελληνικής κυβέρνησης και τον τρόπο με τον οποίο αυτοί οι πόροι θα χρησιμοποιηθούν, μέσω των «εταίρων ανθρωπιστική βοήθειας» που η ίδια με τις δικές της διαδικασίες έχει επιλέξει και μέσω αυτών στις «τοπικές ΜΚΟ»

γ) Είναι εξίσου σαφές από τα παραπάνω, ότι το σύνολο των ελέγχων, που έχουν να κάνουν με την αποτελεσματικότητα αυτών των πόρων, βαραίνουν κυρίως την Ε.Ε., με την ελληνική κυβέρνηση να παίζει «συντονιστικό ρόλο», ενώ όσον αφορά την «χρηστή διαχείριση» αυτών των πόρων, ο μόνος αρμόδιος είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Ε.Ε.

Αναδημοσίευση από mplokia.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]