Ο Ολυμπιακός είναι μετά από 15 χρόνια Πρωταθλητής Ελλάδας στο μπάσκετ. Η αναμονή για την επιστροφή στην κορυφή της Ελλάδας έφτασε στο τέλος της για τους Πειραιώτες, εκθρονίζοντας μάλιστα τον «αιώνιο αντίπαλό» τους, τον Παναθηναϊκό. Ωστόσο ο κλισέ τίτλος «Και τώρα οι δύο τους» δεν ταίριαζε σε καμία περίπτωση για την σειρά των τελικών ανάμεσα στους δύο μεγάλους του ελληνικού μπάσκετ.

Διότι στους τελικούς της Α1 μπάσκετ και στα παρκέ των ΣΕΦ και ΟΑΚΑ μπορεί να βρέθηκαν δύο ομάδες αλλά για το τελικό αποτέλεσμα και την κατάκτηση της κούπας από τους ερυθρόλευκους,  σημαντικό ρόλο έπαιξε το «φάντασμα» άλλης μία ομάδας. Αυτό της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Η «ρώσικη αρκούδα» άθελά της είχε σημαντικό μερίδιο ευθύνης στην επιστροφή του Ολυμπιακού στον θρόνο της Α1 μπάσκετ ανδρών, καθώς το ευρωπαϊκό τρόπαιο που κατέκτησε ο σύλλογος του Πειραιά λίγες μέρες πριν τους τελικούς της Α1 εναντίον της έμελλε να αλλάξει το ρου της ιστορίας.

Οι παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς μπήκαν στην σειρά των τελικών όχι ως η μεγάλη έκπληξη που έφτασε στο Final Four της Κων/πόλης και τον τελικό αλλά ηττήθηκαν από το αδιαφιλονίκητο φαβορί αλλά ως η ομάδα που πραγματοποίησε ένα θαύμα, που όντας το αουτσάιντερ επέστρεψε από -19 κόντρα στο μεγαθήριο, για να κατακτήσει με τον πιο επικό τρόπο το δεύτερο ευρωπαϊκό της ιστορίας της. Ο Ολυμπιακός από ένα κομμάτι της ιστορίας έγινε η ίδια η ιστορία.

Έπειτα από το βράδυ της 13ης Μαΐου ο Ολυμπιακός, όπως αποδείχθηκε, δεν θα μπορούσε να είναι η ίδια ομάδα. Αν μετά την τριπλή νίκη επί της Σιένα και την πρόκριση στον τελικό της Ευρωλίγκα σε βάρος της Μπαρτσελόνα ο Ολυμπιακός γιγαντώθηκε ψυχολογικά, μετά την «άρση» του ευρωπαϊκού τροπαίου εκτοξεύθηκε. Κι αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στους τελικούς απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Η ψυχολογία σε τέτοιου είδους ματς είναι το παν, όπως έχει χιλιοειπωθεί, και οι ερυθρόλευκοι απέναντι στο συγκρότημα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχαν όση χρειάζονταν και ακόμα περισσότερη. Ποια ήταν η αντίθεση με τις προηγούμενες σεζόν; Πως άλλοτε, μπορεί το ρόστερ του Θρύλου να ήταν γεμάτο από αστέρες που κόστιζαν εκατομμύρια όπως οι Τσίλντρες, Κλέιζα, Τεόντοσιτς, Παπαλουκάς και Μπουρούσης, ωστόσο ήταν άδειο ψυχολογικά όταν ερχόταν αντιμέτωπο με τον Παναθηναϊκό.

Το κόμπλεξ κατωτερότητας απέναντι στους παίκτες και τον προπονητή του τριφυλλιού ήταν τέτοιο, που ακόμα και όταν ο Ολυμπιακός διέθετε καλύτερο σύνολο από τους πράσινους του ήταν αδύνατο να τον κερδίσει. Οι Πειραιώτες έπρεπε κάποτε να «ξεμπουκώσουν» και η κατάκτηση της Ευρωλίγκα ήταν κάτι παραπάνω από αρκετή.

Όταν έφτασε η ώρα των τελικών της Α1 ο Ολυμπιακός δεν έπαιξε απλά ως Ολυμπιακός, μια ομάδα δηλαδή με φρεσκάδα, όρεξη, ενέργεια, νιάτα και ταλέντο, αλλά αγωνίστηκε ως Πρωταθλητής Ευρώπης. Κι αν μια ομάδα ξέρει πως είναι να νιώθεις όχι απλά καλός, αλλά ο καλύτερος όλων, είναι ο Παναθηναϊκός.

Υ.Γ: Είναι διαφορετικό ένας σύλλογος να έχει ένα σύνολο καλών παικτών και διαφορετικό να έχει μία καλή ομάδα. Ο Τεόντοσιτς με τον Τσίλντρες, τον Κλέιζα και άλλους 9 εξαιρετικούς παίκτες συνιστούν ένα καλό σύνολο, αλλά όχι αναγκαστικά μια καλή ομάδα. Αυτός ήταν και ο δεύτερος βασικός λόγος, μετά την αλλαγή της ψυχολογίας, που έδωσε στον Ολυμπιακό το πλεονέκτημα για την κατάκτηση της φετινής κούπας. Το ότι οι Πειραιώτες δηλαδή την φετινή σεζόν ήταν πάνω απ’ όλα ομάδα με τα όλα της.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

ΕλληνοΚαναδός από μητέρα, Χιλιαδιώτης (Φωκίδας) από πατέρα, ήξερε από μικρός πως θέλει να γίνει δημοσιογράφος. Περισσότερο από τα άλλα παιδάκια. Σπούδασε Επικοινωνία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο Καποδιστριακό και εργάστηκε σε διάφορα αθλητικά site (balla.gr, sport.gr) προτού μεταπηδήσει στο τεχνικό κομμάτι της διαδικτυακής τηλεόρασης (livestreaming). Σπουδαιότερη εμπειρία της ζωής του, μαζί με ένα buzzer beater στην ηλικία των 8 ετών, η πρόσφατη παρουσία του στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, στο οποίο αποτέλεσε και ανταποκριτής του gazzetta.gr. Στο 3point κάνει αυτό που αγαπά περισσότερο, πλάκα με φίλους και δημοσιογραφία χωρίς αφεντικά.

Related Posts