Πριν 63 χρόνια κάνει την εμφάνισή του στις αμερικανικές εφημερίδες ένας αξιαγάπητος μπελάς, μόλις 5 χρονών, ο Ντένις ο Τρομερός- Dennis the Menace στα αγγλικά.

 

Ο διάσημος σκανταλιάρης αλλά χαριτωμένος Ντένις υπήρξε «πνευματικό παιδί» του Hank Ketcham. Ο χαρακτήρας του Ντένις είναι εμπνευσμένος από τον γιο του, Dennis Ketcham, ο οποίος όταν ήταν τεσσάρων χρονών δεν ήθελε να κοιμηθεί και έκανε άνω κάτω το δωμάτιό του. Τότε η γυναίκα του Hank, Alice, αγανακτισμένη του είχε πει “Your son is a menace!” κι έτσι βρήκε το όνομα του χαρακτήρα που είχε σχεδιάσει: “Dennis the Menace”.

 

Ο μικρός Ντένις Μίτσελ είναι ένα ξανθό αγοράκι με μια χαρακτηριστική κόκκινη σαλοπέτα και μια σφεντόνα στην τσέπη του. Ζει σε μια γειτονιά της μεσαίας τάξης στην πόλη Wichita του Kansas. Όσο αξιαγάπητος είναι, τόσες σκανταλιές κάνει, τις οποίες πληρώνει πάντα ο ηλικιωμένος γείτονάς του, Τζορτζ Γουίλσον.

dennis1

 

Το comic με πρωταγωνιστή τον μικρό Ντένις γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία που μεταφέρθηκε και στη μικρή και στη μεγάλη οθόνη. Οι ιστορίες του αξιαγάπητου αυτού μπελά έχουν κάνει το γύρο του κόσμου, αφού έχουν μεταφραστεί σε 19 γλώσσες και έχουν κυκλοφορήσει σε 48 χώρες του κόσμου.

 

Με αφορμή τον χαρακτήρα του μικρού Ντένις, το 3pointmagazine θυμάται άλλους πέντε χαρακτήρες comic που είναι όλοι τους παιδιά και έχουν γράψει ιστορία, προκαλώντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον και άφθονο γέλιο στους αναγνώστες τους.

 

Μαφάλντα

dennis2

 

Η Μαφάλντα ίσως είναι η διασημότερη μικρή «χάρτινη» ηρωίδα που έχει αγαπηθεί όσο λίγες. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το κορίτσι με την μαύρη αφάνα από την Αργεντινή που αφήνει άφωνους μικρούς και μεγάλους με τις εύλογες απορίες του και τις ανησυχίες του. Ο «μπαμπάς» της, ο Quino, τη δημιούργησε το 1963 και προσπαθεί μέσα από την παιδική της αθωότητα και την σπιρτάδα της να αναδείξει διαχρονικά ζητήματα που απασχολούν ολόκληρη την ανθρωπότητα, όπως η παγκόσμια ειρήνη. Μια μικρή επαναστάτρια που ονειρεύεται έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις και ανισότητες, ταξιδεύοντας σε κάθε άκρη του κόσμου, αφού τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες και έχουν γνωρίσει μεγάλη επιτυχία.

Μικρή Λουλού

dennis3


Άλλο ένα κορίτσι που αποτελεί έναν από τους διασημότερους και αγαπημένους παιδικούς χαρακτήρες κόμικς. Η Marjorie Henderson Buell, γνωστή με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Marge δημιούργησε τη μικρή ηρωίδα τη δεκαετία του ’30, η οποία έκανε την πρώτη της εμφάνισή στο αμερικανικό περιοδικό The Saturday Evening Post τον Φεβρουάριο του 1935. Η Lulu Moppet  είναι  ένα μικρό κορίτσι με μαύρες μπούκλες και κόκκινο φόρεμα που ηγείται μιας παρέας κοριτσιών που μπλέκει συνήθως σε διάφορους μπελάδες, αλλά στο τέλος πάντα τη γλυτώνει χωρίς ανεπιθύμητες συνέπειες.

 

Στη μορφή που πήρε η χάρτινη ηρωίδα από τη δεκαετία του 1950 και μετά μεγάλη ευθύνη φέρει ο σκιτσογράφος John Stanley, ο οποίος δημιούργησε μια πιο σύγχρονη εικόνα της Μικρής Λουλού και πρόσθεσε πολλούς νέους χαρακτήρες τις ιστορίες της. Η Μικρή Λουλού έγινε διάσημη σε όλο τον κόσμο μέσα από τα βιβλία που άρχισαν να κυκλοφορούν από το 1945 και μετά αλλά και από την κινηματογραφική ταινία του 1943. Στη συνέχεια μέσα από δημοσιευμένες ιστορίες της στον διεθνή τύπο αλλά και μέσα από τη μεταφορά της στην τηλεόραση.

 

Τσάρλι Μπράουν (Peanuts)

 Charlie Brown and Snoopy for Peanuts Vol 1 and 2 from Canongate Books


Ο Τσάρλι Μπράουν είναι ο πρωταγωνιστής της διάσημης σειράς κόμικ του αμερικανού Charles Schulz, Peanuts. Μπορεί το αγαπημένο κατοικίδιο του Τσάρλι, ο Σνούπι, να είναι πιο διάσημο από τον ίδιο, αλλά σίγουρα η εικόνα του ευαίσθητου και ανασφαλούς Τσάρλι συνόδευσε τον ελεύθερο χρόνο πολλών νεαρών -και μη, φυσικά- αναγνωστών.  Η πρώτη του εμφάνιση πραγματοποιήθηκε το 1947, τρία χρόνια πριν την κυκλοφορία του Peanuts, σε μια σειρά κόμικ του Schulz με τον τίτλο Li’l Folks. Ο Τσάρλι πρωταγωνιστεί εκτός από την διάσημη σειρά κόμικ και σε τηλεοπτικές σειρές και ταινίες βασισμένες στο Peanuts, αλλά ακόμη και σε θεατρικές παραγωγές.

 

Χιούι, Ντιούι και Λιούι

dennis5


Τα τρία ανίψια του Ντόναλντ Ντακ, ο Χιούι, ο Ντιούι και ο Λιούι, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τον Οκτώβρη του 1937 σε μια εφημερίδα. Οι μικρές πάπιες των σειρών κόμικ και κινουμένων σχεδίων της Disney δημιουργήθηκαν από τους Ted Osborne και Al Taliaferro. Παλαιότερα ήταν δύσκολο να τα ξεχωρίσεις αλλά από τη δεκαετία του 1980 και μετά, το κάθε ανίψι φοράει και το χαρακτηριστικό του χρώμα. Συνήθως όταν μιλάνε συμπληρώνουν το ένα την πρόταση του άλλου. Αρχικά απεικονίζονταν ως αγενή και ατίθασα παιδιά, στη συνέχεια όμως τα δείχνει με καλή συμπεριφορά απέναντι στο θείο τους μετά τη συμμετοχή τους σε μια ομάδα προσκόπων. Σε άλλες γλώσσες οι τρεις αυτοί παιδικοί χαρακτήρες του Disney είναι γνωστοί με διαφορετικά ονόματα, προσαρμοσμένα στην εκάστοτε κουλτούρα.

 

Μικρό σπουργίτι (Αρκάς)

 dennis6


Μπορεί μέχρι τώρα να θυμηθήκαμε ξένους χαρακτήρες κόμικ, ως περισσότερο γνωστούς στο ευρύ κοινό, υπάρχει όμως και ένας παιδικός χαρακτήρας έλληνα σκιτσογράφου, λίγο πιο ιδιαίτερος από όσους προαναφέραμε. Το «μικρό σπουργίτι» στις Χαμηλές Πτήσεις του Αρκά σίγουρα «κλέβει» την παράσταση με τις έξυπνες και καυστικές ατάκες του στους διαλόγους που έχει με τον πατέρα του. Την πρώτη του εμφάνιση την έκανε στην τελευταία σελίδα του περιοδικού Έψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας το 1991. Από τότε έχουν κυκλοφορήσει συγκεντρωμένες όλες οι ιστορίες της σειράς αυτής σε βιβλία που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε όμως σε δύο πόλεις, σε πολύ μικρή ηλικία στη Λαμία-και τα καλοκαίρια στο χωριό-και ύστερα μόνιμος κάτοικος Αθήνας. Όταν τέλειωσε το σχολείο και δήλωνε τη σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, έβλεπε όπως τα περισσότερα παιδιά πιο ρομαντικά την ιδέα της δημοσιογραφίας. Αργότερα, δουλεύοντας, συνειδητοποίησε ότι η δουλειά είναι πάντα δουλειά και για ένα τόνο διαφέρει από τη δουλεία. Πέρασε από διάφορα διαδικτυακά μέσα μέχρι να καταλήξει να την κερδίσει η διεθνής επικαιρότητα και το ραδιόφωνο. Στην ομάδα του 3point όμως και την αυτοδιαχείριση βρήκε αυτό που έλειπε από την δημοσιογραφική της καθημερινότητα, το πάθος για κάτι συλλογικό, γράφοντας ελεύθερα χωρίς αφεντικά πάνω από το κεφάλι της για όσα αλλού δεν θα μπορούσε να εκφράσει.

Related Posts