Την προηγούμενη εβδομάδα σας παρουσιάσαμε τους NBAers, τους… NCAAers και όσους παίκτες των δύο πρώτων ομίλων του φετινού Μουντομπάσκετ που αγωνίζονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Συνεχίζουμε, με τον Γ’ και τον Δ’ όμιλο, όπου θα κάνουμε μια μεγάλη στάση στην ομάδα των ΗΠΑ (προφανώς), αλλά και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, όπως της Ουκρανίας, η οποία πορεύεται με προπονητή τον σπουδαίο Μάικ Φρατέλο. Ας δούμε όμως τα πράγματα αναλυτικά:

Γ’ Όμιλος:

Δομινικανή Δημοκρατία: Μια και μοναδική φορά είχε συμμετάσχει η Δομ. Δημοκρατία σε Μουντομπάσκετ μέχρι σήμερα, το 1978 στις Φιλιππίνες. Φέτος έρχεται στην Ισπανία χωρίς πολλές προσδοκίες μεν, με ποιοτικό ρόστερ δε, καθώς έχει παίκτες που αγωνίζονται στην Ευρώπη (Ιταλία, Ισπανία) αλλά και στις ΗΠΑ. Ο Φρανσίσκο Γκαρσία είναι ο κινητήριος μοχλός της ομάδας, ο οποίος στα 33 του χρόνια καταφέρνει και αγωνίζεται στο NBA για λογαριασμό των Χιούστον Ρόκετς. Ακολουθεί όμως και η νέα γενιά, με τον Ορλάντο Σάντσεζ, ο οποίος αγωνίζεται στην… κόκκινη καταιγίδα του Σεντ Τζον, στο NCAA.

Φινλανδία: Γεννημένος στη Λυών της Γαλλίας από Αμερικάνο, NBAer, πατέρα και Φινλανδή, μέλος της εθνικής ομάδας, μητέρα, οι επιλογές για τον Έρικ Μέρφι ήταν μάλλον περιορισμένες. Ο 23χρονος αγωνίζεται στο Κλίβελαντ και φέτος πραγματοποιεί το ντεμπούτο του με την εθνική ομάδα της Φινλανδίας, το οποίο μάλλον δεν είναι και ιδιαίτερα… ονειρεμένο.

nea zilandia

Νέα Ζηλανδία: Με εξαίρεση τον Κιρκ Πένι που αγωνίζεται στην Τουρκία, οι υπόλοιποι Tall Blacks «ψηφίζουν» Νέα Ζηλανδία και NCAA. Συγκεκριμένα, τρεις παίκτες εκπροσωπούν τη χώρα στο κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ: Ο Τάι Γουέμπστερ αγωνίζεται στο πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα, ο Ισαάκ Φότου στη Χαβάη(!) και ο Ρομπ Λου στο Σεντ Λούις.

Τουρκία: Χωρίς πλέον τους Οκούρ και Τούρκογλου, μόλις ένας Τούρκος διεθνής αγωνίζεται στο NBA, ενώ όλοι οι υπόλοιποι στο πρωτάθλημα της χώρας τους, κάτι που δείχνει από τη μια την ανάπτυξη του τούρκικου πρωταθλήματος, αλλά από την άλλη την αποδυνάμωση της εθνικής τους ομάδας. Ο NBAer της ομάδας του Αταμάν είναι ο Ομέρ Ασίκ (Νιού Ορλίανς Πέλικανς), τον οποίο σίγουρα προσέξαμε στα φιλικά με την εθνική μας και είναι ο παίκτης που θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της Τουρκίας σε άμυνα και επίθεση.

Ουκρανία: Η εθνική ομάδα της Ουκρανίας μπορεί να έχει μόλις δυο παίκτες στις ΗΠΑ, τυγχάνει όμως των υπηρεσιών ενός εκ των πιο επιτυχημένων προπονητών του NBA. Ο λόγος για τον Μάικ Φρατέλο, ο οποίος σε 26 χρόνια στην κορυφαία λίγκα παγκοσμίως μετρά 667 νίκες, 19ος στη σχετική κατάταξη, και 1.217 αγώνες (21ος). Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ήταν στο τιμόνι των Χοκς, Καβαλίερς και Γκρίζλις, μέχρι και το 2011 όπου αποφάσισε να αναλάβει την εθνική ομάδα της Ουκρανίας. Στη διάθεση του, μεταξύ των υπολοίπων παικτών, έχει τους Σβιάτοσλαβ Μιχαλιούκ και Βιάτσεσλαβ Κραβτσόφ, οι οποίοι αγωνίζονται σε Κάνσας (NCAA) και Φοίνιξ (NBA) αντίστοιχα.

maik fratelo

ΗΠΑ: Με ηχηρές απουσίες (Λεμπρόν, Ντουράντ, Λοβ, του τραυματία Τζορτζ κλπ) η Dream (;) Team μοιάζει ιδιαίτερα ευάλωτη μέσα στη ρακέτα. Εκτός αυτής, μετά και την επιστροφή του Ντέρικ Ρόουζ, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για τους αντιπάλους της. Με βασική πεντάδα που… σπάει κόκκαλα (και μπασκέτες ενίοτε!) και μερικούς καλούς ρολίστες, ο κόουτς Μάικ Σιζέφσκι θα προσπαθήσει να κρατήσει το αήττητο της ομάδας του από το 2006 όταν ανέλαβε και πάλι το τιμόνι (τελευταία ήττα πριν από οκτώ χρόνια και μια μέρα, 101-95 από την εθνική μας).

derrick rose

Δ’ Όμιλος:

Αγκόλα: Από την ομάδα της Αγκόλα ξεχωρίζει ο 23χρονος Γιανίκ Μορέιρα, ο οποίος αγωνίζεται στις ΗΠΑ για λογαριασμό του πανεπιστημίου του Νότιου Μισσισσιππή. Είναι και ο μοναδικός που αγωνίζεται εκτός της χώρας και μαζί με τον Βαλ Χοακίμ (24) της Πετρόλεος αποτελούν την ελπίδα της χώρας τους για το μέλλον.

Αυστραλία: Όταν μιλάμε για Αυστραλιανούς καλαθοσφαιριστές, το μυαλό πηγαίνει κατευθείαν στον σέντερ τον Γουόριορς, Άντριου Μπόγκουτ, ο οποίος όμως φέτος δεν προσφέρει τις υπηρεσίες του στην εθνική, για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία (ίσως λόγω του τραυματισμού του στους Ολυμπιακούς του 2012). Παρ’ όλα αυτά, τα καγκουρό έχουν στη σύνθεση τους τους Ντάντε Έξουμ (Γιούτα Τζαζ), Μάθιου Ντελαβεντόβα (Κλίβελαντ Καβαλίερς), Κάμερον Μπέρστοου (Σικάγο Μπούλς) και Άαρον Μπέινς (Σαν Αντόνιο), με τον τελευταίο να αποτελεί έναν από τους πιο κύριους μοχλούς της ομάδας.

Λιθουανία: Το μέλλον της Λιθουανίας στους ψηλούς, οι Ντονάτας Μοτεγιούνας (24) και Γιόνας Βαλαντσιούνας (22) είναι οι δυο παίκτες της δευτεραθλήτριας Ευρώπης που αγωνίζονται στο NBA. Ο πρώτος βγάζει το ψωμί του στα νότια της χώρας και τους Ρόκετς, ενώ ο δεύτερος απολαμβάνει τη… δροσιά του Καναδά στο Τορόντο.

Μεξικό: Το Μεξικό επιστρέφει σε Μουντομπάσκετ μετά από τέσσερις δεκαετίες, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο του Centrobasket. Με τη μισή(!) ομάδα να αγωνίζεται στους πρωταθλητές Μεξικό, Χαλκόνες Ρόχος (κόκκινα γεράκια), οι Λατίνοι έχουν στη σύνθεσή τους και δυο παίκτες που αγωνίζονται στο NBA. Το μεγάλο αστέρι της ομάδας, Γκουστάβο Αγιόν, ο οποίος αγωνίζεται στα… κόκκινα γεράκια της Ατλάντα και τον Χόρχε Γκουτιέρεζ, ο οποίος αγωνίζεται στους Μπρούκλιν Νετς.

goran dragic

Σλοβενία: Ένας από τους κορυφαίους αθλητές της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, ο Γιούρι Ζντοβτς, έχει στα χέρια του έναν από τους κορυφαίους Σλοβένους αθλητές, τον Γκόραν Ντράγκιτς. Ο… μεγάλος Ντράγκιτς «ζει το όνειρο» στη δεύτερη θητεία του στους Φοίνιξ Σανς, κερδίζοντας φέτος το βραβείο του πιο εξελιγμένου παίκτη (NBA Most Improved Player Award). Λογικό, αν σκεφτεί κανείς πως εξελίσσεται σε κορυφαίο σκόρερ, ιδίως από μέση απόσταση. Σιγά σιγά ανεβαίνουν οι μετοχές και του αδερφού του, Ζόραν, οπότε δεν αποκλείεται σε επόμενο παρόμοιο άρθρο να μιλάμε για τα αδέρφια Γκασόλ στο πέντε και τα αδέρφια Ντράγκιτς στον άσσο.

Άλλοι είναι ψηλοί. Άλλοι κοντοί. Άλλοι είναι γέννημα θρέμμα της χώρας τους ενώ άλλοι «μισθοφόροι». Άλλοι πάλι χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης και αποδοχής, ενώ άλλοι τώρα ξεκινούν να χτίζουν το όνομά τους. Όλοι τους όμως έχουν ένα κοινό: Αγωνίζονται στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, προσφέροντας πολλά κιλά θέαμα στο κοινό και άλλα τόσα τρόμο στους αντιπάλους. Αυτοί ήταν οι NBAers και όσοι άλλοι παίκτες του φετινού Μουντομπάσκετ αγωνίζονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

υ.γ. Η Νότιος Κορέα (Δ’ Όμιλος) δεν έχει κάποιον παίκτη που αγωνίζεται στο NBA.

Αν χάσατε το Α’  μέρος του αφιερώματος, ρίξτε μία ματιά!

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]