Δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια απόφαση οι ένορκοι κι έτσι ο ομοσπονδιακός δικαστής ακύρωσε τη δίκη όπου ο Σκοτ Γουόρεν ήταν αντιμέτωπος με τις κατηγορίες περί «υπόθαλψης παράτυπων μεταναστών». Αν κρινόταν ένοχος είχε να αντιμετωπίσει ποινή μέχρι και είκοσι χρόνια κάθειρξη. Στις 2 Ιουλίου θα ξέρουμε αν θα διεξαχθεί νέα δίκη, ύστερα από το αδιεξόδο στο οποίο οδήγησε η προηγούμενη.

Ο 36χρονος Σκοτ Γουόρεν είναι καθηγητής Γεωγραφίας και μέλος της οργάνωσης “No More Deaths”-«Όχι άλλοι θάνατοι». Η μη κυβερνητική αυτή οργάνωση δημιουργήθηκε το 2004 και έχει ως αποστολή να βοηθά τους μετανάστες που διασχίζουν παράτυπα τα σύνορα μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού.

Οι ομοσπονδιακές αρχές κατηγορούσαν τον Ουόρεν ότι οργάνωσε την παράνομη διέλευση δύο ανδρών από την Κεντρική Αμερική, οι οποίοι είχαν περάσει στις ΗΠΑ το 2018. Κατηγορούνταν συγκεκριμένα ότι προσπάθησε να κρύψει τους μετανάστες από την αστυνομία. Είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2018 στο Άχο της Αριζόνα και μάλιστα την ίδια μέρα που η No More Deaths έδινε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει αστυνομικούς να καταστρέφουν τα μπουκάλια νερό που αφήνει η ΜΚΟ στην έρημο για τους μετανάστες προκειμένου εκείνοι να μην πεθαίνουν από τη δίψα.

Το «έγκλημα» που διέπραξε στην πραγματικότητα ο Γούορεν ήταν να αφήνει νερό, τρόφιμα και φάρμακα στην ύπαιθρο προκειμένου οι μετανάστες που διασχίζουν την έρημο της Αριζόνα για να εισέλθουν στις ΗΠΑ να μην πεθάνουν εκεί. Στη διάρκεια των δύο εβδομάδων που διήρκησε η δίκη στο Τουσόν της Αριζόνα οι δικηγόροι του Ουόρεν τόνισαν ότι ο πελάτης τους απλώς επέδειξε «στοιχειώδη ανθρώπινη καλοσύνη» βοηθώντας τους δύο μετανάστες.

Η δήλωση του Σκοτ Ουόρεν μετά την αθώωσή του: «Από τη σύλληψή μου τον Ιανουάριο του 2018, τουλάχιστον 88 άνθρωποι έχουν βρεθεί νεκροί στα σύνορα των ΗΠΑ»

Οι ένορκοι συνεδρίασαν για τρεις ημέρες χωρίς τελικά να καταλήξουν σε συμφωνία και έτσι ο ομοσπονδιακός δικαστής Ράνερ Σ. Κόλινς ακύρωσε τη δίκη. Τώρα οι εισαγγελείς μπορούν να ζητήσουν τη διεξαγωγή νέας δίκης στη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας που έχει οριστεί για τις 2 Ιουλίου, ή να αποσύρουν τις κατηγορίες εναντίον του Ουόρεν.

Η διαφωνία μεταξύ των οκτώ γυναικών και των τεσσάρων ανδρών ενόρκων αποτυπώνει τον διχασμό της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ για τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται οι μετανάστες, με φόντο φυσικά την αντιμεταναστευτική πολιτική του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Στο πλαίσιο της πολιτικής μηδενικής ανοχής του Τραμπ απέναντι στη μετανάστευση ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς είχε διατάξει τις εισαγγελικές αρχές να δίνουν προτεραιότητα σε υποθέσεις υπόθαλψης μεταναστών.

Εναντίον του Γουόρεν εκκρεμεί και άλλη κατηγορία για τα μπουκάλια νερό και τα τρόφιμα που άφηνε για τους παράτυπους μετανάστες στην έρημο του εθνικού πάρκου της Αριζόνα το 2017.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, CBSnews, CNN

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε όμως σε δύο πόλεις, σε πολύ μικρή ηλικία στη Λαμία-και τα καλοκαίρια στο χωριό-και ύστερα μόνιμος κάτοικος Αθήνας. Όταν τέλειωσε το σχολείο και δήλωνε τη σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, έβλεπε όπως τα περισσότερα παιδιά πιο ρομαντικά την ιδέα της δημοσιογραφίας. Αργότερα, δουλεύοντας, συνειδητοποίησε ότι η δουλειά είναι πάντα δουλειά και για ένα τόνο διαφέρει από τη δουλεία. Πέρασε από διάφορα διαδικτυακά μέσα μέχρι να καταλήξει να την κερδίσει η διεθνής επικαιρότητα και το ραδιόφωνο. Στην ομάδα του 3point όμως και την αυτοδιαχείριση βρήκε αυτό που έλειπε από την δημοσιογραφική της καθημερινότητα, το πάθος για κάτι συλλογικό, γράφοντας ελεύθερα χωρίς αφεντικά πάνω από το κεφάλι της για όσα αλλού δεν θα μπορούσε να εκφράσει.

Related Posts