Λίγο πριν το επίσημο «πρώτο κουδούνι», πολλά αλληλέγγυα σχολεία έχουν ανακοινώσει ήδη την έναρξη των εγγραφών για τους μαθητές και άλλα πρόκειται σύντομα να ανακοινώσουν.

Τα αλληλέγγυα σχολεία είναι δομές που «φύτρωσαν» από τη βάση της κοινωνίας για την κάλυψη των εκπαιδευτικών της αναγκών. Παρέχουν μαθήματα ενισχυτικής, ξένων γλωσσών, μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες, προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις και άλλου είδους μαθήματα ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε περιοχής και τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα των ανθρώπων που συμμετέχουν. Την περασμένη χρονιά πολλοί ήταν οι μαθητές που κάθισαν στα θρανία αυτών των σχολείων και επίσης πολλές και πολλοί εκείνες και εκείνοι που πέτυχαν σε εξετάσεις πιστοποίησης κάποιας γλώσσας ή την είσοδό τους στο πανεπιστήμιο.

Από το 2015, μια προσπάθεια συντονισμού εναλλακτικών κοινωνικών δομών με πυρήνα την εκπαίδευση κατέληξε στη δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου αλληλέγγυων σχολείων. Σήμερα, το Δίκτυο περιλαμβάνει δέκα αλληλέγγυα σχολεία, από την Ξάνθη και τη Θεσσαλονίκη, ως την Κέρκυρα και τη Χίο.

Πέρα από την κάλυψη της ανάγκης, τα αλληλέγγυα σχολεία επιθυμούν να αποτελέσουν ένα διαφορετικό μοντέλο εκπαίδευσης με έντονο κοινωνικό πρόσημο. Το Πανελλαδικό Δίκτυο Αλληλέγγυων Σχολείων έχει ήδη πραγματοποιήσει έξι ανοιχτές εκδηλώσεις που αφορούν θέματα όπως την πολυπολιτισμικότητα στην εκπαίδευση, την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα και της δημοκρατίας στο σχολείο, την συμπεριληπτικότητα σε θέματα φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού κ.ά.

Ανακοινώσεις εγγραφών

Αλληλέγγυο Σχολείο Μεσοποταμίας (Μοσχάτο)
Οι εγγραφές άρχισαν! Συνεχίζουμε για 7η χρονιά!
Το Αλληλέγγυο Σχολείο Μεσοποταμίας εδώ και έξι χρόνια υποστηρίζει τις εκπαιδευτικές ανάγκες όλων των ηλικιών, αναπτύσσοντας παράλληλα δράσεις κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, με συμμετοχή, δημοκρατία, αλληλεγγύη.

πληροφορίες: 6932511992/ mesopotamiatx@gmail.com /www.mesopotamia.gr

Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά
Το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά ξεκινάει τον κύκλο εγγραφών για τη νέα σχολική χρονιά 2019/2020 από αυτή την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου όπως και τη δεύτερη Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου. Η Γραμματεία μας και τις δύο αυτές Κυριακές θα λειτουργήσει 17:00 – 20:00 προκειμένου να υποδεχθεί όλες και όλους εσάς που επιθυμείτε να παρακολουθήσετε κάποια από τα τμήματά μας, ελληνόγλωσσα ή ξενόγλωσσα. Τα μαθήματα ελληνικών ξεκινάνε την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου ενώ τα ξενόγλωσσα την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες που έχουν να αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητά τους άνεργοι και μετανάστες στη χώρα μας αλλά και το σύνολο των υπόλοιπων συμπολιτών μας, το σχολείο έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να αποτελέσει μια μορφή «συμμετοχικής» διεξόδου, αμοιβαιότητας, και αλληλεπίδρασης με κοινό στόχο τη χειραφέτηση και τη διεκδίκηση βασικών πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων όπως είναι η πρόσβαση στην Παιδεία και τον Πολιτισμό. Όλα αυτά πάντα με την υποστήριξη των εθελοντών διδασκόντων που με την παρουσία τους και την άδολη προσφορά τους κρατάνε ζωντανό το όνειρο όλων αυτών των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται και γεμίζουν κάθε χρόνο τις αίθουσές μας.

Για Ορατότητα – Χειραφέτηση – Κοινωνική Δικαιοσύνη και Διεκδίκηση μέσα από τον Πολιτισμό και την Παιδεία. Δεν αποτελούμε κανένα είδος ΜΚΟ. Τα μαθήματά μας απευθύνονται σε ενήλικες και είναι όλα δωρεάν. Πραγματοποιούνται στις σχολικές εγκαταστάσεις του 14ου Γυμνάσιου Πειραιά – Αγίων Αναργύρων και Κω στην Παλιά Κοκκινιά.

asmpeiraia.blogspot.com / e-mail: info@asmpir.gr / 210 4200 917

Μαθήματα για όλους Ετεροτοπίας (Θεσσαλονίκη)
Τα μαθήματα για όλους συνεχίζουν για 7η χρονιά. Αναγνωρίζοντας το εντατικοποιημένο εκπαιδευτικό σύστημα και τη δυσκολία πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πραγματοποιούμε για 7η χρονιά δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε μαθητές λυκείου. Τα μαθήματα απευθύνονται κατά βάση σε μαθητές που οι ίδιοι ή οι οικογένειες τους αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Οι μαθητές των αλληλέγγυων μαθημάτων έχουν την ευκαιρία να υποστηρίζονται στα μαθήματά τους και να συμμετέχουν και στις παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις της Ετεροτοπίας.

Ο χώρος μας βρίσκεται στο Κέντρο της πόλης (Ίωνος Δραγούμη με Πτολεμαίων 42).

Έναρξη Μαθημάτων για την Γ λυκείου: 3 Σεπτέμβρη
Έναρξη Μαθημάτων για τις υπόλοιπες τάξεις: 20-25 Σεπτέμβρη

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας κατα τις απογευματινές ώρες στα τηλέφωνα: 6948222258, 6945203239 / eterotopia.gr

Σχολείο Αλληλεγγύης Κερατσινίου
Το Σχολείο Αλληλεγγύης Κερατσινίου είναι μια ανεξάρτητη, αυτοοργανωμένη δράση αλληλεγγύης με σκοπό την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών της τοπικής κοινωνίας του Κερατσινίου. Η δράση περιλαμβάνει μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας γυμνασίου και λυκείου και μαθήματα αγγλικών για ενήλικους.

Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τους μαθητές και τους νέους ανθρώπους, παρέχοντας μαθήματα, αλλά και να αποτελέσουμε μια κοινότητα μάθησης, ένα κοινωνικό δίκτυο αλληλοϋποστήριξης και ένα δίχτυ προστασίας απέναντι σε κάθε είδους κοινωνικό αποκλεισμό.

Τα μαθήματα γίνονται σε αίθουσες του 2ου Λυκείου Κερατσινίου (Έλλης 1, Αμφιάλη), η χρήση των οποίων έχει παραχωρηθεί από το 2013, με την υποστήριξη της σχολικής επιτροπής του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας και τη σύμφωνη γνώμη της διεύθυνσης του σχολείου.

H ομάδα του Σχολείου Αλληλεγγύης Κερατσινίου βασίζεται στην αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα, τη σύνθεση και τη δημιουργική αντίσταση στους φραγμούς στην ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και την ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση. Πιστεύουμε ότι η παιδεία είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων!

τηλ.: 6934520157 / sxoleio.allhlegyhs.ker@gmail.com / solidarityschoolkeratsini.wordpress.com

Αλληλέγγυο Φροντιστήριο Kardelen (Ξάνθη)
Τα μαθήματα απευθύνονται σε μαθητές του Λυκείου ενώ από φέτος θα λειτουργήσει πιλοτικά και τμήμα Γ’ Γυμνασίου για τα μαθήματα της Γλώσσας και των Μαθηματικών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν τη διπλανή φόρμα ηλεκτρονικής εγγραφής [http://kardelen.gr/?page_id=189].

Οι μαθητές των αλληλέγγυων μαθημάτων έχουν την ευκαιρία να υποστηρίζονται στα μαθήματά τους και να συμμετέχουν και στις παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις του Αλληλέγγυου Φροντιστηρίου. Θεωρούμε σημαντική την συνεπή παρακολούθηση και το ενδιαφέρον από τους μαθητές μας για τα μαθήματα που προσφέρονται αφιλοκερδώς από τους διδάσκοντες.

Η λήξη των εγγραφών και ο αριθμός των μαθητών θα εξαρτηθεί από την κάλυψη των αναγκών από τους υπάρχοντες καθηγητές. Μέλημα μας είναι η υποστήριξη όσο το δυνατόν περισσοτέρων μαθητών. Σε κάθε περίπτωση τηρείται λίστα με βάση την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα κατά την εγγραφή και για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να μας στείλετε ένα e-mail στο mathimata@kardelen.gr

Αλληλέγγυο Κοινωνικό Φροντιστήριο Χίου
Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χίου και το Εργατικό Κέντρο Χίου απευθύνουμε πρόσκληση σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που θέλουν να βοηθήσουν στην προσπάθειά μας για την λειτουργία του Αλληλέγγυου κοινωνικού φροντιστηρίου, για Τρίτη χρονιά, προσφέροντας τις γνώσεις τους και τον ελεύθερο χρόνο τους, εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Η προσπάθειά μας αυτή είναι μια απάντηση στην αναγκαιότητα για πρόσθετη διδακτική στήριξη των μαθητών-τριών, στην καθημερινή τους μελέτη.

Η Εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, μας δίνει δύναμη και διάθεση για να συνεχίσουμε με υπευθυνότητα και αυτή την χρονιά.

Δεν επιθυμούμε να γίνουμε δωρεάν φροντιστήριο, στόχος μας είναι να ενισχυθούν οι οικογένειες που η οικονομική πίεση στέκεται εμπόδιο στην προσπάθεια στήριξης των παιδιών τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Συνεχίζουμε και αυτή την χρονιά συλλογικά και αλληλέγγυα.

Πληροφορίες: τηλ. 6977841382

Περισσότερα σχετικά με το Δίκτυο Αλληλέγγυων Σχολείων:
fb: Solidarity Schools – Αλληλέγγυα Σχολεία
solidarityschools.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]