Τη ζωή στη σύγχρονη πόλη απεικονίζει μέσα από τα έργα της η Γιώτα Παπαγιωτοπούλου, η οποία παρουσιάζει τη δουλειά της στη γκαλερί του Black Duck, από την Τρίτη 14 Μαΐου.

Πρόκειται για ένα ομοιογενές σύνολο ζωγραφικών έργων ποικίλων διαστάσεων, που, όπως σημειώνει ο Π. Κωνσταντινίδης, Αρχαιολόγος και Ιστορικός Τέχνης, «αποτελεί ένα αξιόλογο συνδυασμό διαφόρων καλλιτεχνικών τάσεων που υποτάσσονται στο νοηματικό πλαίσιο της παρούσας ενότητας, καθώς και στο θεματικό ορίζοντα του καλλιτέχνη. Η εικαστική φόρμα των εικόνων του αστικού τοπίου, αλλού συνθλίβονται κάτω από το συναισθηματικό φορτίο του καλλιτέχνη, αλλού μετασχηματίζονται, παρουσιάζοντας μπροστά μας ένα ενιαίο κτίσμα από γεωμετρία και μεγαλίθους χρώματος. Σε όλη την ενότητα που έχουμε μπροστά μας η αφαίρεση, με την ευρεία έννοιά της, είναι πάντοτε παρούσα, άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο έντονα, παραμορφώνοντας την αρχική εικόνα της αστικής πραγματικότητας. Η οργάνωση του εικαστικού χώρου αφορά άλλοτε ολόκληρη την επιφάνεια του πίνακα, άλλοτε ένα αρκετά μεγάλο μέρος του. Η χρωματική κλίμακα είναι ευρεία, εναλλασσόμενη από τους ψυχρότερους στους θερμότερους τόνους, ανάλογα με την ψυχική κατάσταση και τα συναισθήματα που επιδιώκονται να προβληθούν μέσα από την εικαστική γλώσσα. Είναι αξιοσημείωτο πως, ακόμα και στα σύνολα που κυριαρχούνται από ψυχρούς χρωματικούς τόνους, πάντα υπάρχει μια μικρή επιφάνεια αισιοδοξίας και θερμότητας, υποδεικνύοντάς μας μια συναισθηματική διέξοδο.

 Γιώτα Παναγιωτοπούλου 2

Οι φόρμες, που υποτάσσονται στον ψυχισμό του καλλιτέχνη, επηρεάζονται από την οπτική γωνία με την οποία πραγματεύεται την εικόνα που έχει ή παρουσιάζει για την πόλη. Ταυτόχρονα, όμως, διατηρείται μια ζωντάνια αξιοσημείωτη, που επιτρέπει στον καθένα να ερμηνεύσει, να αισθανθεί και σε τελική ανάλυση να «λάβει» κάτι εντελώς προσωπικό μέσα από την αξιόλογη αυτή καλλιτεχνική προσπάθεια.

Η Παναγιωτοπούλου κινείται στα πλαίσια, αλλά συνάμα ανανεώνει, τη μεγάλη παράδοση της ευρωπαϊκής ζωγραφικής που εγκαινίασε ο δυτικοευρωπαϊκός εξπρεσιονισμός των αρχών του 20ου αιώνα, ενώ επηρεάζεται θετικά και από στοιχεία του έργου του Σεζάν, περνώντας μέσα από το έργο των Ελλήνων Π. Τέτση και Γ. Σπυρόπουλου, και τον νέο – εξπρεσιονισμό της δεκαετίας του 1980.

 Γιώτα Παναγιωτοπούλου 3

Τα ζητήματα που τίθενται μέσα από τη θεματική της είναι καταρχήν συναισθηματικά και σε δεύτερο επίπεδο υπαρξιακά. Υπάρχει ευτυχισμένος κόσμος μέσα στα πλαίσια του αστικού τοπίου της εποχής μας,στο μέσο μιας τόσο άσχημης κοινωνικοοικονομικής κρίσης; Μέσα από τις μοναχικές διαδρομές των κατοίκων της πόλης, τις παλλόμενες πραγματικότητες, το άγνωστο του καθενός από εμάς, μπορεί τελικά, να βρεθεί μια προσωπική ουτοπία και να νικηθεί το προσωπικό αδιέξοδο του καθένα μας;

Πώς βλέπουμε το αστικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο ζούμε υπό το πρίσμα του δικού μας συναισθηματικού φορτίου; Τελικά, μέσα σε κάθε βεβαιότητα του δικού μας κόσμου υπάρχει ένα κρυμμένο δίλημμα που θέλει να αποκαλυφθεί και ίσως τότε να δούμε ότι η επιλογή μας μεταφέρει στο δρόμο που θέλουμε να περπατήσουμε.

Το εικαστικό σύνολο «αστικά τοπία» αποτελεί μια προσπάθεια ενός νέου καλλιτέχνη, που, πατώντας στέρεα τα πόδια του στη μεγάλη καλλιτεχνική παράδοση της δυτικής Ευρώπης, και συνδυάζοντας αρμονικά διαφορετικές εικαστικές φόρμες, παραδόσεις και τεχνικές, καταφέρνει, ταυτόχρονα, να την επαναπροσδιορίσει και να εκφράσει τον εσωτερικό του κόσμο, όπως προβάλλεται πάνω στις αγωνίες και την καθημερινότητα του σύγχρονου κατοίκου της μεγάλης πόλης».

Βιογραφικό

Η Γιώτα Παναγιωτοπούλου γεννήθηκε στη Λαμία τον Ιούλιο του 1975. Τελείωσε το Λύκειο το 1993 και παρακολούθησε μαθήματα κοσμήματος και καλλιτεχνικών κατασκευών για τρία χρόνια. Παρακολούθησε μαθήματα Ελεύθερου Σχεδίου για τέσσερα χρόνια στο εργαστήρι του Κωνσταντίνουνου Τσίγκρη. Σπούδασε ζωγραφική στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και αποφοίτησε το 2006. Συνεργάστηκε για έναν χρόνο με το Δήμο Δάφνης ως καθηγήτρια εικαστικών σε τμήματα παιδιών και ενηλίκων. Συμμετείχε σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές. Από το 2007 έως σήμερα εργάζεται ως καθηγήτρια Εικαστικών στη Δευτεροβάθμια και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

 

Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 14 Μαΐου 2013, ώρα 8.30 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 14 – 31 Μαΐου 2013
Καθημερινές και Σάββατα: 13.00 – 22.00
Κυριακή: 19.00 – 22.00

Black Duck Multiplarte –Ντόρα Ρίζου
Cafe-Bar-Restaurant-Gallery
Χρήστου Λαδά 9α
210 3234760
www.blackduck.gr / info@blackduck.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]