Ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι ανακοίνωσε τους 23 παίχτες της εθνικής Βραζιλίας που θα πάρει μαζί του στη Βραζιλία και οι επιλογές του μόνο σε ομάδα που ανέκαθεν ήταν συνώνυμο του θεάματος δεν παραπέμπουν. Εκτός όμως από την ποιότητα και την φαντασία, λείπουν και οι εμβληματικές φυσιογνωμίες.

Τερματοφύλακες: Jefferson (Botafogo), Julio Cesar (Toronto FC), Victor (Atletico MG).

Αμυντικοί: Dante (Bayern Munich) David Luiz (Chelsea), Henrique (Napoli), Thiago Silva (PSG) Dani Alves (Barcelona), Maicon (Roma) Marcelo (Real Madrid), Maxwell (PSG).

Μέσοι: Fernandinho (Manchester City) Hernanes (Inter) Luiz Gustavo (Wolfsburg) Oscar (Chelsea) Paulinho (Tottenham Hotspur), Ramires (Chelsea), Willian (Chelsea).

Επιθετικοί: Bernard (Shakhtar Donetsk), Fred (Fluminense) Hulk (Zenit) Jo (Atletico MG), Neymar (Barcelona).

Τερματοφύλακας

Βασικός τερματοφύλακας κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο Ζούλιο Σέζαρ. Ένας πολύ καλός τερματοφύλακας όταν ήταν στην Ίντερ, αλλά τα τελευταία χρόνια αγωνίστηκε με την QPR αρχικά στην Premier League μετά στην Championship και τώρα στην Τορόντο στο MLS. Σίγουρα έχει υπάρξει σε καλύτερη κατάσταση στην καριέρα του. Όπως και να’χει όμως το βασικό πρόβλημα της Βραζιλίας δεν είναι ο τερματοφύλακας.

Άμυνα

Ο Σκολάρι ήταν πάντα τεχνικός που έπαιζε για το αποτέλεσμα. Ακόμα και με τη Βραζιλία. Αυτό φαίνεται ότι έχει στο μυαλό του και τώρα.  Τι κι αν είναι η «σελεσάο» τι κι αν το Mundial γίνεται στην πατρίδα του αλλά και των παιχτών του, πάνω από όλα το αποτέλεσμα.

Αλλιώς γιατί να πάρεις 8 αμυντικούς; Ο μόνος σίγουρος από την τετράδα της άμυνας είναι ο Τιάγκο Σίλβα. Για τις υπόλοιπες θέσεις θα μονομαχήσουν οι Νταβίντ Λουίς, Ντάντε και Ενρίκε για το κέντρο της άμυνας, οι Μάξγουελ και Μαρσέλο για το αριστερό άκρο της και οι Ντάνι Άλβες και Μαϊκόν για το δεξί.

Για το κέντρο της άμυνας Ντάντε και Λουίς είναι τα φαβορί για παρτενέρ του Τιάγκο Σίλβα, ενώ για τα άκρα επικρατέστεροι είναι οι Μαρσέλο και Ντάνι Άλβες. Αν και ικανός είναι ο Σκολάρι να επιλέξει τους άλλους δύο για να κάνει ακόμα πιο αμυντικογενή την ομάδα του.

Πόσο καλύτερος είναι ο Ενρίκε της Νάπολι από την Μιράντα της Ατλέτικο Μαδρίτης και πόσο καλύτερος από τον Φιλίπε Λουίς ο Μάξγουελ; Γιατί να μην πάνε στο Μουντιάλ 2 παίχτες μιας ομάδας για την οποία παραμιλάει η Ευρώπη όλο το χρόνο και να πάνε κάποιοι άλλοι στη θέση τους;

Μέσοι

Εντάξει η άμυνα. Μπορεί ο Σκολάρι να ήθελε να έχει μια εναλλακτική για ΚΑΘΕ θέση της άμυνας. Στο κέντρο όμως, πως μπορούν να δικαιολογηθούν τόσοι πολλοί παίχτες που οι κύριες αρετές τους είναι στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού;

Φερναντίνιο, Λουίς Γκουστάβο, Παουλίνιο και Ραμίρες είναι παίχτες που κατά κύριο λόγο «καταπίνουν» χιλιόμετρα, χαλάνε το παιχνίδι του αντιπάλου και δεν συμμετέχουν τόσο πολύ στην ανάπτυξη του παιχνιδιού.

Οι μόνοι τέτοιοι παίχτες που έχει στην αποστολή της η Βραζιλία, είναι οι Ερνάνες, Γουίλιαν και Όσκαρ. Και να πεις ότι είχε καμιά επίθεση που έβγαζε φωτιές, όπως το 2002 με Ρονάλντο, Ριβάλντο, Ροναλντίνιο τότε εντάξει. Δεν χρειάζονται άλλοι επιθετικογενείς παίχτες. Οι τρεις τους φτάνουν. Όπως αποδείχτηκε. Τώρα όμως;

Επίθεση

Ναι έχει τον Νεϊμάρ. Ε και; Από κει και πέρα; Έχει και τον Χουλκ που στα δύο χρόνια του στη Ρωσία και την Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης δεν θυμίζει σε τίποτα τον παίχτη της Πόρτο. Ακόμα και τα 16 γκολ σε 22 συμμετοχές στο φετινό πρωτάθλημα δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα μπορέσει να ηγηθεί της προσπάθειας της «σελεσάο» μέχρι τον τίτλο. Γιατί ο Νεϊμάρ δεν μπορεί σίγουρα, λόγω ηλικίας, νοοτροπίας και χαρακτήρα.

Αν ο Σκολάρι παίξει με τρεις, ο κεντρικός επιθετικός του θα είναι πιθανότατα το Φρεντ (!) που έχει φύγει από την Ευρώπη από το 2009. Όχι ότι τα πάει άσχημα εντός συνόρων, αλλά ειδικά φέτος, ταλαιπωρήθηκε συχνά από μυϊκούς τραυματισμούς. Αν δεν παίξει ο Φρεντ η άλλη εναλλακτική είναι ο Ζο που δεν έπιασε πουθενά στην Ευρώπη.

Προφανώς και δεν είμαστε προπονητές και ο Σκολάρι και ο κάθε Σκολάρι ξέρει καλύτερα από εμάς, για αυτό είναι εκεί που είναι και εμείς τον βλέπουμε από την τηλεόραση, αλλά στη συγκεκριμένη Βραζιλία, έστω όχι ως βασικοί, δεν γίνεται να μην χωρούσαν οι Κακά και Ροναλντίνιο (έστω στα 34), όπως και οι Λούκας Μούρα και Ρομπίνιο (για μισή ώρα).

Εννοείται πως όλοι παίζουν πρώτα για να κερδίζουν, αλλά Βραζιλία σημαίνει πρώτα απ’ όλα φαντασία. Άρα αυτή η ομάδα που θα κατέβει σε κάτι περισσότερο από ένα μήνα στο Μουντιάλ του 2014, μπορεί και να μην είναι η Βραζιλία. Μπορεί να φτάσει ακόμα και μέχρι το τέλος (που πολύ αμφιβάλω) αλλά δεν είναι αυτό που από μικρά παιδιά έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας με τη λέξη «Βραζιλία».

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]