Επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας με μεγάλη διαφορά σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει το πρώτο exit poll.

Η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστά από 38% έως 42% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που καταγράφει ποσοστά από 26.5% έως 30.5%. Σύμφωνα με τα εκτιμώμενα αποτελέσματα η Νέα Δημοκρατία εξασφαλίζει την αυτοδυναμία με 155 έως 167 έδρες.

Ενισχυμένος έως και 7% εμφανίζεται στα ποσοστά του ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις Ευρωεκλογές που εδραιώνεται ως η μία από τις δύο ισχυρές πολιτικές δυνάμεις.

Στα ίδια επίπεδα παραμένουν τα ποσοστά του ΚΙΝ.ΑΛ και του ΚΚΕ.

Στη Βουλή φαίνεται πως καταφέρνει να μπει το ΜΕΡΑ 25.

Εκτός Βουλής μένει η Ένωση Κεντρώων.

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να μείνει εκτός Βουλής και η Χρυσή Αυγή, που σε κάθε περίπτωση καταγράφει μεγάλη πτώση σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές. Μάχη για την είσοδό της στο Κοινοβούλιο δίνει η Ελληνική Λύση.

Το αποτέλεσμα του exit poll

 

Η εκτίμηση των εδρών με βάση το exit poll

Πηγές ΝΔ για το Exit Poll: Ιστορική νίκη

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για μια ιστορική νίκη της ΝΔ την οποία πιστώνεται προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν επιβεβαιωθούν τα exit polls, η ΝΔ έχει σήμερα πετύχει μια από τις μεγαλύτερες σε εύρος νίκες σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, σημείωναν. Υπενθύμιζαν ότι ανάλογη διαφορά έχει να καταγραφεί από το 1981. Το ποσοστό μάλιστα που φαίνεται να λαμβάνει η ΝΔ παραπέμπει στην προ της κρίσης εποχή που δείχνει ότι οι πολίτες επιθυμούν να αφήσουν την κρίση οριστικά πίσω τους και να επανέλθει η κανονικότητα στην χώρα μας, προσέθεταν. Η νίκη αυτή προφανώς οφείλεται στην κεντρική στρατηγική της ανανέωσης και της διεύρυνσης της ΝΔ που υλοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και 3,5 χρόνια, εκτιμούσαν οι ίδιες πηγές. Οφείλεται όμως και στο γεγονός ότι η ΝΔ, εν αντιθέσει με το ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε μια ολοκληρωμένη, ρεαλιστική και τολμηρή πρόταση για να πάει η χώρα μπροστά και να γίνει καλύτερη η ζωή όλων των Ελλήνων,έλεγαν επίσης.

“Το σημερινό αποτέλεσμα προφανώς αποτυπώνει το στοιχείο της αποδοκιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αποτελεί κυρίως θετική ψήφο για τη ΝΔ. Διότι μπορεί μεν στις ευρωεκλογές οι πολίτες να αποδοκίμασαν την Κυβέρνηση, αλλά σήμερα -όπως έλεγε και το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ- οι Έλληνες ψήφισαν για την ζωή τους. Και επέλεξαν το κυβερνητικό σχέδιο της ΝΔ που θα κάνει καλύτερη τη ζωή τους. Ένα σχέδιο με λιγότερους φόρους, νέες και καλύτερες δουλειές και ασφάλεια για όλους” έλεγαν επίσης πηγές της ΝΔ.

“Η σημερινή ιστορική νίκη δημιουργεί βέβαια προσδοκίες, αλλά αυξάνει και τις δικές μας ευθύνες. Το υποδεχόμαστε με ικανοποίηση, αλλά χωρίς καμία απολύτως έπαρση. Γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι ψήφισαν για πρώτη φορά στη ζωή τους τη ΝΔ. Αυτό μας γεμίζει ευθύνη και αποτελεί ένα επιπλέον λόγο για να κάνουμε πράξη το σύνθημά μας: “Ενωμένοι μπορούμε”. Ενωμένοι θα προχωρήσουμε μπροστά, ενωμένοι θα δημιουργήσουμε μια ισχυρή και αυτοδύναμη Ελλάδα” προσέθεταν και κατέληγαν:

“Η Ελλάδα μπαίνει σήμερα σε μια νέα εποχή. Αφήνει πίσω της οριστικά την εποχή της κρίσης και όσα την σημάδεψαν. Την ένταση, την διχαστική ρητορική, την τοξικότητα στο δημόσιο λόγο. Από σήμερα η πατρίδα μας περνά σε μια νέα πιο αισιόδοξη εποχή. Είμαστε στο ξημέρωμα μιας πιο φωτεινής Ελλάδας. Και με σκληρή δουλειά θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να επιστρέψει το χαμόγελο ξανά στα χείλη των Ελλήνων.”

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Κύριος εκφραστής των αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων ο ΣΥΡΙΖΑ

«Εφόσον τα αποτελέσματα των exit poll επαληθευτούν, υπάρχει σαφές προβάδισμα της ΝΔ. Σεβόμαστε τη λαϊκή ετυμηγορία, που είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας. Αυτό εξάλλου κάναμε σε όλη μας τη διαδρομή μέχρι σήμερα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εντούτοις -προστίθεται στην ίδια διαρροή- φαίνεται να κερδίζει σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ένα ισχυρό εκλογικό ποσοστό, που επιβεβαιώνει ότι αποτελεί τον κύριο και αδιαμφισβήτητο εκφραστή των αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων στον τόπο μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από 4,5 χρόνια στη διακυβέρνηση του τόπου αφήνει μια πλούσια παρακαταθήκη, μια χώρα με ρυθμισμένο δημόσιο χρέος, απαλλαγμένη από τα μνημόνια και το ΔΝΤ, με εύρωστα τα δημόσια ταμεία, με μειωμένη ανεργία, ισχυρό πλέγμα κοινωνικής προστασίας και εννέα συνεχή τρίμηνα ανάπτυξης», επισημαίνει στο σχόλιό του ο ΣΥΡΙΖΑ, που καταλήγει:

«Αυτές τις κατακτήσεις θα υπερασπιστούμε από τη θέση της ισχυρής αξιωματικής αντιπολίτευσης που μας όρισε η λαϊκή ετυμηγορία.

Ρόλο που θα τιμήσουμε με υπευθυνότητα, μαχητικότητα και αποφασιστικότητα, προκειμένου να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του λαού μας».

ΕΧΙΤ POLL ΣΤΟ 100%

ΝΔ 38,5-41,5%
ΣΥΡΙΖΑ 27-30%
ΚΙΝΑΛ 6,5-8%
ΚΚΕ 5-6%
ΜεΡΑ25 3-4%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 2,8-3,8%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 2,8-3,5%

ΚΚΕ για το exit poll: Φαίνεται να σημειώνεται άνοδος του κόμματος

Σε ένα πρώτο σχόλιο για το exit poll, στελέχη του ΚΚΕ ανέφεραν ότι φαίνεται να σημειώνεται άνοδος του κόμματος, τόσο σε ποσοστά εν σχέσει με εκείνα των ευρωεκλογών και των προηγούμενων εθνικών εκλογών, όσο και σε αριθμό εδρών.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]