Μέχρι τώρα το Βέλγιο ήταν γνωστό για το γεγονός ότι εκεί βρίσκεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και για τις σοκολάτες του. Από εδώ και πέρα, φαίνεται ότι οι Βέλγοι θα μπορούν να υπερηφανεύονται και για την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου τους.

«Μα πώς είναι δυνατόν;», θα αναρωτιέται κάποιος που γνωρίζει ότι η ομάδα για την οποία γίνεται λόγος, δεν κατάφερε να προκριθεί καν στα Παγκόσμια Κύπελλα του 2010 και του 2006, ενώ απουσίαζε και από Εuroτου 2012.

Είναι δυνατόν, γιατί έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Μπορεί μια χώρα να είναι πολλά χρόνια στη σκιά και να δουλέψει κάποια χρόνια σωστά τις υποδομές της και να βγάλει μια φουρνιά ποδοσφαιριστών που όμοιά της δεν έχει υπάρξει. Δεν ξέρω αν η τωρινή είναι η καλύτερη εθνική Βελγίου που έχει υπάρξει, αλλά από άποψη ταλέντου σίγουρα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές ομάδες, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Προς το παρόν, με 6 αγώνες να έχουν γίνει για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας, είναι στην κορυφή του πρώτου ομίλου μαζί με την Κροατία (16 βαθμούς). Το εντυπωσιακότερο στατιστικό της όμως είναι η άμυνα της. Έχει δεχθεί μόλις 1 γκολ σε έξι αναμετρήσεις! Πώς να μην πας μπροστά με τέτοια άμυνα;

Τέρμα

Μία ομάδα που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό πρέπει να ξεκινάει από τον τερματοφύλακα. Ο μόλις 21 ετών Τιμπό Κουρτουά, ανήκει στην Τσέλσι, αλλά είναι δανεικός στην Ατλέτικο Μαδρίτης, με την οποία ήταν βασικός ολόκληρη τη σεζόν και κατέκτησε φέτος το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ απέναντι στην Τσέλσι και το CopaDelRey, επικρατώντας της Ρεάλ Μαδρίτης εκτός έδρας! Τη σεζόν που μας πέρασε ήταν επίσης βασικός και κατέκτησε το EuropaLeagueμε αντίπαλο την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Καθόλου άσχημα για την ηλικία του.

Άμυνα

Το δυνατό της όπλο, με μοναδικό «κενό» τη θέση του δεξιού μπακ.Γι’ αυτό τον λόγο, πολλές φορές παίζει με τρεις στην άμυνα. Στο κέντρο της άμυνας και στο αριστερό άκρο της, οι επιλογές είναι πάρα πολλές, με παίκτες που σε άλλες ομάδες θα ήταν βασικοί και αναντικατάστατοι, ενώ μένουν στον πάγκο, ή ακόμα και εκτός αποστολής.

Βενσάν Κομπανί (Μάντσεστερ Σίτι), Ίαν Βερτόνγκεν (Τότεναμ), Τόμας Βερμάελεν (Άρσεναλ), Ντάνιελ Φαν Μπούιτεν (Μπάγερν Μονάχου) και Νίκολας Λόμπαερτς (Ζενίτ) παλέύουν για μια θέση βασικού σε κάθε ματς. Όταν όλοι τους είναι σε θέση να αγωνιστούν, ο προπονητής της ομάδας, Μαρκ Βίλμοτς, έχει έναν… ευχάριστο πονοκέφαλο.

Κέντρο

Στο κέντρο, οι επιλογές είναι εξίσου ποιοτικές και πολλές, αν όχι περισσότερες και από αυτές της άμυνας. Μούσα Ντεμπελέ (Τότεναμ), Μαρουάν Φελαϊνί (Έβερτον) και Άξελ Βίτσελ (Ζενίτ), είναι μια τριάδα στο κέντρο που θα ζήλευαν πολλές ευρωπαϊκές ομάδες ακόμα και σε επίπεδο συλλόγων.

Επίθεση

Ο παλιός μας γνώριμος και αγαπημένος των οπαδών του Ολυμπιακού, Κέβιν Μιραλάς (Έβερτον),  είναι η μία από τις επιλογές για την επίθεση. Εκτός αυτού όμως, υπάρχει και ο 22 ετών Κρίστιαν Μπεντέκε (Άστον Βίλα) και ο Ρομέλου Λουκάκου (Τσέλσι – δανεικός σε Γουέστ Μπρομ). Μαζί, πέτυχαν 36 γκολ τη σεζόν που μας πέρασε στην PremierLeague της Αγγλίας.

Το αστέρι

Όταν σε όλα τα μεγάλα ονόματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, προστεθεί το «άστρο», η φινέτσα και η ποιότητα του Εντέν Αζάρ της Τσέλσι, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι αν περισσεύει κάτι σε αυτή την ομάδα, είναι το ταλέντο.

Αντίθετα, αυτό που της λείπει και μπορεί να της στοιχίσει, είναι η εμπειρία, καθώς οι περισσότεροι παίκτες είναι νεαροί και οι παραστάσεις από μεγάλες διοργανώσεις σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Αν καταφέρουν και ισοσκελίσουν αυτές τις αδυναμίες τους με τις παραστάσεις που έχουν από τα μεγάλα πρωταθλήματα στα οποία αγωνίζονται, αυτό δεν θα φανεί και το μέλλον πραγματικά θα τους ανήκει. Ίδωμεν…

 * Οι λύσεις είναι τόσες πολλές που δεν υπάρχουν βασικοί και αλλαγές. Παίκτες όπως οι Κέβιν Ντε Μπρούιν, Ντρις Μέρτενς και Νασέρ Σαντλί δεν βρίσκουν θέση στην ενδεκάδα…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]