Μετάφραση από New York Times: Κωνσταντίνος Κουλαξής

Μια απόφαση ενός δευτεροβάθμιου ομοσπονδιακού δικαστηρίου την περασμένη Τρίτη, του Court of Appeals of Fourth Circuit, η οποία προστάτευσε το δικαίωμα των τρανς μαθητών να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες βάσει της ταυτότητας φύλου τους, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο σε μια συζήτηση που εκτυλίσσεται στις ΗΠΑ και η οποία έχει προκαλέσει σκληρές συγκρούσεις στα δικαστήρια και στα νομοθετικά σώματα σε ολόκληρη τη χώρα.

Το Εφετείο με έδρα της Βιρτζίνια είναι μάλιστα το πρώτο ομοσπονδιακό δικαστήριο που με την απόφαση του έρχεται να αντικατοπτρίσει τη θέση της κυβέρνησης Ομπάμα για το θέμα αυτό. Το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν υποστηρίξει σε αρκετές περιπτώσεις ότι η απαγόρευση σε τρανς μαθητές της χρήσης τουαλετών και αποδυτηρίων με βάση την ταυτότητα φύλου τους παραβιάζει τον «Title IX», έναν ομοσπονδιακό νόμο αστικών δικαιωμάτων που απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω φύλου στην εκπαίδευση.

Η τρέχουσα δικαστική υπόθεση προκλήθηκε το 2015 από έναν τρανς μαθητή, τον Gavin Grimm, που στράφηκε κατά του σχολικού συμβουλίου στο Gloucester County, Βιρτζίνια, το οποίο και του είχε απαγορεύσει με απόφαση του να χρησιμοποιεί την τουαλέτα των αγοριών. Ανακοινώνοντας την κατά πλειοψηφία απόφαση του Εφετείου, 2 προς 1, ο δικαστής Henry Franklin Floyd, είπε ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο δεν είχε λάβει υπόψη, όπως και θα έπρεπε, την ερμηνεία του «Title IX» στην απόφαση του, η οποία ήταν αρνητική για τον μαθητή.

Η απόφαση αποτελεί επίσης ένα καίριο πλήγμα στον νόμο που ψηφίστηκε στην γειτονική Βόρεια Καρολίνα τον περασμένο μήνα, και ο οποίος ενισχύει τις διακρίσεις, υποχρεώνοντας τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τις δημόσιες τουαλέτες που αντιστοιχούν στο φύλο που αναγράφεται στο πιστοποιητικό γέννησής τους, ανεξάρτητα από την ταυτότητα του φύλου τους ή την εμφάνιση τους.

Η Βόρεια Καρολίνα τώρα, η οποία υπόκειται στην δικαιοδοσία του συγκεκριμένου εφετείου μιας και ανήκει στο «Fourth Circuit» (Βιρτζίνια, Δυτική Βιρτζίνια, Βόρεια Καρολίνα, Μέρυλαντ), είναι βέβαιο ότι θα χάσει τις όποιες αγωγές κατατεθούν από μαθητές η φοιτητές τρανς που θα αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν τις λάθος τουαλέτες.

Ο νόμος της Βόρειας Καρολίνας, ο οποίος επίσης απαγορεύει στις πόλεις της να ψηφίσουν δικούς τους νόμους κατά των διακρίσεων, για την προστασία των ομοφυλοφίλων και των τρανς ατόμων, έχει ήδη πυροδοτήσει ισχυρές αντιδράσεις από τον ιδιωτικό τομέα, τους εκπαιδευτικούς και τους θρησκευτικούς ηγέτες. Η απόφαση αυτής της εβδομάδας δίνει έναν ακόμη λόγο στους νομοθέτες της Βόρειας Καρολίνας να τον καταργήσουν.

Τον τελευταίο άλλωστε μήνα, η κοινωνική πίεση που ασκήθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν μεγάλη. Δεκάδες καλλιτέχνες, από τον Bruce Springsteen μέχρι τους Pearl Jam, ακύρωσαν τις εμφανίσεις που είχαν προγραμματίσει στην πολιτεία σε μια ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην ψήφιση του αντιδραστικού και ρατσιστικού αυτού νόμου.

Το Εφετείο ανέπεμψε την υπόθεση πίσω στον δικαστή Robert Doumar του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ο οποίος είχε μιλήσει περιφρονητικά για την ταυτότητα φύλου όταν είχε πρωτοδικάσει την υπόθεση τον περασμένο χρόνο, με την εντολή να επαναξιολογήσει το αίτημα του Grimm για ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης του σχολικού συμβουλίου σχετικά με την χρήση των ανδρικών τουαλετών, κάτι που έπρεπε να είχε κάνει μήνες πριν.

Είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι αυτά τα θέματα αφορούν πρωτίστως την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Ο Grimm ήταν εντυπωσιακά ξεκάθαρος και εύγλωττος επ’ αυτού σε μια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του σχολείου του, το 2014, όταν υπερασπίστηκε το δικαίωμά του να χρησιμοποιεί τις τουαλέτες των αγοριών.

Από την ημέρα όμως που το σχολικό συμβούλιο απέρριψε τον ισχυρισμό του, ο Grimm προσπαθεί να περάσει την ημέρα στο σχολείο του, χωρίς να χρησιμοποιήσει καθόλου την τουαλέτα. Όταν αυτό είναι αναπόφευκτο ο Grimm, που είναι μαθητής γυμνάσιου, χρησιμοποιεί την τουαλέτα της νοσοκόμας του σχολείου, μια «εναλλακτική» που ασφαλώς βρίσκει ταπεινωτική και ότι τον στιγματίζει.

Η απόφαση του Εφετείου τον δικαιώνει απόλυτα για το μεγάλο χρονικό διάστημα που έκανε τόση υπομονή.

Πηγή: transs.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]