Άλλο ένα ντέρμπι, άλλη μια επίδειξη τσαμπουκά. Παίκτες και πάγκος του Ολυμπιακού πανηγύρισαν έντονα το γκολ – πρόκριση του Αργεντινού Χάρα στο Ο.Α.Κ.Α, προκαλώντας την εισβολή μερικών πειραγμένων χούλιγκαν της Α.Ε.Κ στον αγωνιστικό χώρο. Το παιγνίδι διακόπηκε, όλοι φυγαδεύτηκαν στα αποδυτήρια, οι στερημένοι που μπούκαραν άνοιξαν τα κεφάλια ενός αστυνομικού και ενός σεκιουριτά. Συνηθισμένα πράγματα στη μπανανία της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Με τα νεύρα στην τσίτα, ο Δημήτρης Σιόβας, ο αμυντικός του Ολυμπιακού, βγήκε μπροστά στις κάμερες να δώσει ένα ρεσιτάλ χρήσης της ελληνικής γλώσσας και επιχειρημάτων. Αφιερώθηκε στον πρόεδρο του, τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Αυτόν ντε, που είναι υπόδικος για σύσταση “εγκληματικής οργάνωσης” στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που τραμπούκιζε τον Τζιμπρίλ Σισέ στο Καραϊσκάκη το 2011 λέγοντας του “σήμερα σε γάμησα”, μετά το αλήστου μνήμης παιγνίδι με διαιτητή τον Καλόπουλο, αυτόν που σύμφωνα με μαρτυρίες έσπρωχνε τον Σωτήρη Νίνη και που καυχιόταν μπροστά στις κάμερες πως “σήμερα διδάξαμε ήθος”, σε ένα παιγνίδι που σημαδεύτηκε -αλίμονο!- με την εισβολή -ερυθρόλευκων αυτή τη φορά- πειραγμένων στο γήπεδο, όπου βούτηξαν από το λαιμό τον Σισέ, χτύπησαν ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού και δημιούργησαν σκηνικό ζούγκλας στο γήπεδο. Όλα τα παραπάνω αποκτούν ιδιαίτερη συμβολική αξία αν θυμηθεί κανείς το πλήθος διαιτητικών σκανδάλων που έδωσαν στον Ολυμπιακό τη νίκη στο ντέρμπι.

marinakis

Την περασμένη Τετάρτη περίπου 100 οπαδοί της ΑΕΚ προκάλεσαν τη διακοπή του αγώνα. Ως αμόλυντη παρθένα, που τα μάτια της ουδέποτε αντίκρισαν κάτι παρεμφερές ως σήμερα, ο Σιόβας, διεθνής αμυντικός του Ολυμπιακού, στις δηλώσεις του εκφράστηκε με το μέσο επίπεδο του Έλληνα ποδοσφαιριστή. Δικαιολογίες για το επίπεδο της σκέψης του και για τη μόρφωσή του δεν υπάρχουν. Αν παρατηρήσει κανείς το πώς εκφράζονται και το πώς φέρονται στην πλειοψηφία τους οι συνάδελφοί του στο εξωτερικό θα το καταλάβει.

«Αφιερώνουμε σήμερα και αυτή τη νίκη στον Πρόεδρο που μας έχει στηρίξει σε όλα τα ματς. Δεν ήρθε σήμερα λόγω αυτών που περιμέναμε ότι θα γίνει, των προβλημάτων με τον κόσμο και αυτό. Πρόεδρε για σένα και για τον κόσμο μας και να μας στηρίξετε».

Συνεχίζοντας: «Ξέρουμε ότι έχουμε μεγάλο πρόεδρο, θα φτιάξει μεγάλη ομάδα, ήδη από το καλοκαίρι ότι θα φτιάξουμε ομάδα για την Ευρώπη, όπως ξέρουμε ότι ο Ολυμπιακός είναι ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Ευρώπη, έχουμε κάνει πολύ καλά αποτελέσματα στο Τσάμπιονς Λιγκ, έχουμε περάσει όπως είδαμε στους 16, έχουμε νέο υλικό θα πάρει ακόμα κι άλλους παίκτες ο πρόεδρος και θα φτιάξει μια καλή ομάδα».

Ούτε κουβέντα για τα επεισόδια ή κάτι άλλο ουσιαστικό. Στη γραμμή των μισθοφόρων οπαδών, αυτών που στον χαρακτήρα του προέδρου υμνούν τον τσαμπουκά, το θράσος, το στυλ και την ανωτερότητα εις βάρος των “αλλόθρησκων”, τα λόγια του Σιόβα ήχησαν σαν μελωδία της αρμονικότερης φιλαρμονικής ορχήστρας. Τέτοιον ποδοσφαιριστή θέλουμε, τέτοιον πρόεδρο γουστάρουμε.

Από την άλλη βρέθηκε ο αμυντικός της ΑΕΚ, Βασίλης Λαμπρόπουλος. Για κάποιο λόγο, ακατανόητο είναι η αλήθεια, έσπευσε να εκφράσει την στεναχώρια και την αγανάκτησή του για τα γεγονότα του ΟΑΚΑ και τη διακοπή του αγώνα. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε: «Μπήκαν μέσα κάποιοι. Αυτά είναι ντροπή. Δύο τρεις ανεγκέφαλοι μπορούν να μας στοιχίσουν βαθμούς. Το παιχνίδι είχε κάποια λεπτά ακόμη και θα μπορούσαμε να ισοφαρίσουμε! Θα έπρεπε να είναι όπως στο Καραϊσκάκη, που δεν έγινε τίποτα. Δεν θέλω να σταθώ στη διαιτησία. Για να φτάσαμε στο 89′ να δεχθούμε αυτό το γκολ σημαίνει ότι δεν κάναμε σωστά στα προηγούμενα λεπτά. (…) Ευχαριστούμε τον κόσμο που ήταν δίπλα μας. Ήταν συγκλονιστικός. Περαστικά στο Γιάννη Μανιάτη (σ.σ. τραυματίστηκε σοβαρά στο γόνατο) που έμαθα ότι έπαθε κάτι σοβαρό».

Ανάμεσα στις δυο τοποθετήσεις μεσολαβεί το χάος. Κι όμως, αντί να χειροκροτηθεί, κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις αυτός που βρισκόταν από την «ηθική» πλευρά του Ρουβίκωνα. Το έγκλημα συνέβη σε δυο πράξεις: αρχικά, τα “παλικάρια” των οπαδών της ΑΕΚ, αδυνατώντας να συμβιβαστούν με το αποτέλεσμα της ήττας, εξαγριωμένοι στράφηκαν κατά του Λαμπρόπουλου που εκφράστηκε άσχημα για όσους μπούκαραν στο γήπεδο, που διανοήθηκε να συγκρίνει το γήπεδο τους με το Καραϊσκάκη, που δεν “ψέλλισε” κουβέντα για τη διαιτησία, που ευχήθηκε περαστικά στον τραυματισμένο αντίπαλό του. Αν ήταν απλά ένας Σιόβας να αποθεώσει τους χούλιγκαν και να αφιερώσει μια κουβέντα στον πρόεδρο, όλα θα ήταν μέλι – γάλα.

Αφού άκουσε τα εξ αμάξης, αφού υπονοήθηκε ακόμη και από δημοσιογράφους πως όσα είπε τα είπε επειδή παλαιότερα υπήρξε ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, κλήθηκε να ανασκευάσει. Χθες, σε ανακοίνωσή του, ζήτησε συγγνώμη από τους χούλιγκαν.

«Αρχικά θα ήθελα να ζητήσω μια τεράστια συγγνώμη απο τον φίλαθλο κόσμο της ΑΕΚ μας που θεώρησε ότι τον πλήγωσα με τις δηλώσεις μου. (…) Στις δηλώσεις μου δεν πήρα θέση υπέρ της αντίπαλης ομάδας ούτε μείωσα τον υπέροχο κόσμο μας που απο τη Θράκη μέχρι την Κρήτη ήταν πάντα δίπλα μας! (…) Θα ήθελα και πάλι να ζητήσω συγγνώμη απο τους ανθρώπους που στεναχώρησα».

Η λογική και η ψυχραιμία ηττήθηκε, μαζί με τη δημοσιογραφία των ουδέτερων που κατάπιε ολόκληρο το θέμα αμάσητο. Οι δηλώσεις του Λαμπρόπουλου, δίχως να αποτελούν κάτι το εξαιρετικό, παραήταν πολιτισμένες για τα αυτιά των χούλιγκαν της κερκίδας, του facebook και του “οπαδικού Τύπου”. Είναι σχεδόν σίγουρο πως οι οπαδοί της Α.Ε.Κ θα προτιμούσαν να έχουν στην ομάδα τους έναν Σιόβα…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]