Το “Die Partei” μπορεί να μεταφραστεί σαν κόμμα ή σαν πάρτυ. Το κοινό αποφασίζει. Είναι ένα μικρό κόμμα στη Γερμανία, που από το 2003 δρα χιουμοριστικά στο πολιτικό σκηνικό, χωρίς καμία πολιτική θέση, απλά θέλοντας να δείξει πόσο το πολιτικό σύστημα είναι υποδυέστερο των καταστάσεων. Ο πρόεδρος αυτού του σατιρικού “Κόμματος – Πάρτυ” λοιπόν, επαγγέλεται κωμικός και δημοσιογράφος, ονόματι Martin Sonneborn. Όπως αποδεικνύεται όμως ολοένα και περισσότερο στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, ο κόσμος προτιμά να ρίξει μια ψήφο “σάτυρας” για να ακουστεί η φωνή του, παρά να υπηρετήσει την ίδια πολιτική διαδρομή. Κι έτσι το 2014, το “Die Partei” πήρε την θέση του στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, χωρίς καν να το περιμένει!

Για να καταλάβουμε λίγο καλύτερα τις θέσεις του κόμματος αυτού, η πιο χαρακτηριστική προεκλογική τους θέση ήταν και το χτίσιμο του τείχους του Βερολίνου ξανά. Πλέον σκέφτονται να χτίσουν και άλλα τείχη. “Γιατί να μην δημιουργηθεί ένα και στην Ελβετία;” αναφέρεται στη σελίδα τους. Επίσης, θέλουν να καταργήσουν το καλοκαίρι και να δημιουργήσουν έναν συνεχή χειμώνα. Με αυτό το τρόπο θα κοιμούνται και μία ώρα παραπάνω το χρόνο. Θα μειώσουν και τους μισθούς των Μάνατζερ σε κάθε επιχείρηση 25 φορές. Γιατί κανένας δεν δικαιούται να παίρνει 25 φορές μεγαλύτερο μισθό από έναν άλλον! Και για να μη το ξεχάσω, ζητούν και δίκη της Άνγκελα Μέρκελ, όπου θα πρέπει να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις, μέσα σε ένα κλουβί, στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Ποιος μπορεί να μη ψηφίσει αυτό το κόμμα; Διαφωνώ μόνο στη μείωση του καλοκαιριού, αλλά μπορώ να κρατήσω το κομμάτι της μίας ώρας ύπνου παραπάνω.

Τί γίνεται λοιπόν όταν τελικά ένα σατυρικό κόμμα ψηφίζεται και αποκτά θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως και έγινε για το “Die Partei” το 2014; Πήραν φυσικά την απαιτούμενη χρηματοδότηση, που δικαιούνται όλα τα κόμματα, την οποία όμως και δεν ήθελαν (!). Αυτά που θέλουν να υλοποιήσουν δε θέλουν χρήματα και, τα τρέχοντα έξοδα του κόμματος είναι πολύ μικρά, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Πάρτυ. Αποφάσισαν λοιπόν να κάνουν κάτι άλλο, φωνάζοντας “Το κέρδος σας, κέρδος μας”!

die partei 2

Τί σκέφτηκαν λοιπόν;

Αρχικά, θα φτιάξουν μια μέρα που η Γερμανία θα πληρώνει τους πολίτες της! Και θα τους πληρώνει με τα ίδια χρήματα που έχουν πληρώσει οι ίδιοι από τους φόρους τους.

Θα πουλήσουμε, λοιπόν, 100 ευρώ στην τιμή των 80, μαζί με 2 κάρτες μας με το σήμα “FCKAFD” (AFD: το αντιμεταναστευτικό κόμμα στη Γερμανία) και “Greetings from Brussels”. Έτσι θα κερδίσουν και οι πολίτες και εμείς. Αρκεί να μην είναι μέρος του AFD. Σε βάζουν να συμπληρώσεις άιτηση, όπου σημειώνεις οτι δεν είσαι ή ήσουν μέλος τους ποτέ.

Και το έκαναν! Όπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους, το γεγονός ότι βγάζουν κέρδος ακόμα και από αυτή τη κίνηση τους, δείχνει την αμφίβολη δομή της γερμανικής χρηματοδότησης των κομμάτων. Αφού, λοιπόν, για την ώρα δε μπορούν να κλείσουν την Μέρκελ σε κλουβί και να ξεκινήσουν να χτίζουν τείχη, χαρίζουν ό,τι μπορούν. Αναμένουμε να δούμε την υλοποίηση ακόμα περισσότερων δημιουργικών θέσεων του “Die Partei”!

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]