Συνέντευξη του Γιάννη Αντετοκούνμπο με αφορμή τη συμμετοχή του στο All Star Game δημοσίευσε ο γνωστός αθλητικός ιστότοπος ESPN και ο δημοσιογράφος Chris Haynes.

Στη συνέντευξη ο Γιάννης δεν κλήθηκε να μιλήσει για αθλητικά επιτεύγματα και στόχους, αλλά για τη ζωή του όπως ήταν παλιά και για επώδυνα βιώματα, που συνεχίζουν ακόμη να τον καθορίζουν. Αυτή τη φορά η αναδρομή στο παρελθόν του ξεκινά μέσα από ένα περιστατικό που συνέβη πρόσφατα, βλέποντας κάποια άλλα παιδιά να βρίσκονται στη θέση του.

Τον περασμένο Νοέμβριο, μετά το τέλος μια προπόνησης των Μιλγουόκι Μπακς στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, μια ομάδα παιδιών, κρατώντας φωτογραφίες του Γιάννη Αντετοκούνμπο στα χέρια, τον πλησίασε καθώς εκείνος πήγαινε προς το λεωφορείο και του ζήτησε να τις υπογράψει. Εκείνος το έκανε και προχώρησε. Αργότερα συμπαίκτης του στους Μιλγουόκι Μπακς, τον ρώτησε γιατί υπέγραψε, αφού γνώριζε ότι πιθανότατα το έκαναν γιατί ήθελα να τις πουλήσουν. Ο Γιάννης, με μια απάντηση που συγκινεί, είπε: “Υπέγραψα, γιατί κάποτε ήμουν στη θέση τους”.

Μιλώντας στο ESPN ο Αντετοκούνμπο εξήγησε ότι “ποτέ δεν μπορείς να ξεχάσεις από που προέρχεσαι. Ξέρω πως θα πάρουν αυτά τα αυτόγραφα και θα τα πουλήσουν, αλλά και εγώ ήμουν ένα μικρό παιδί που πουλούσε πράγματα για να ζήσει.

Μεγαλώνοντας είδα πόσο δύσκολα ήταν τα πράγματα για εμένα και την οικογένεια μου και τα ξεπέρασα. Πάντα έπρεπε να παραμένω ταπεινός. Ακόμα και τώρα, δεν έχει σημασία αν έχω συμβόλαιο 100 εκ. δολαρίων με τους Μπακς ή την ΝΙΚΕ. Έχει να κάνει με το πως μεγάλωσα, με όσα πέρασα. Δεν θα αλλάξω.”

Μεγαλώνοντας στην Ελλάδα, η μάχη για την επιβίωση ήταν καθημερινή. Οι γονείς του Αντετοκούνμπο ήταν μετανάστες από τη Νιγηρία και δυσκολεύονταν να βρουν σταθερή δουλειά. Κάνοντας αιματηρές οικονομίες, το φαγητό και το να μείνουν κάπου έγινε συλλογικός στόχος της οικογένειας, με τον μικρό τότε Γιάννη και τον μεγαλύτερο αδερφό του Θανάση να βοηθούν τους γονείς τους, πουλώντας πράγματα στους δρόμους.

Διάβασε αν θέλεις ακόμη:

Έρευνα: Η επιρροή του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην καθημερινότητα των ελληνικών media

“Ήμουν μικρός”, θυμάται ο Γιάννης “Θυμάμαι να πουλάω αντικείμενα σχεδόν από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, από τα 6-7 μου. Βοηθούσα τους γονείς μου να πουλήσουν ρολόγια, γυαλιά, CD, DVD και άλλα. Ό,τι μπορούσαμε να κουβαλήσουμε με τα χέρια μας. Το έκανα μέχρι τα 17 μου και το έκανα επειδή δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Εάν δεν καταφέρναμε να πουλήσουμε κάτι δεν θα είχαμε να φάμε. Εάν οι πωλήσεις πήγαιναν καλά, έπρεπε να αποφασίσουμε αν θα χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα για φαΐ ή για το ενοίκιο. Αυτή δεν είναι μία ιστορία από πολύ παλιά, μιλάμε για 5-6 χρόνια πριν. Δεν γίνεται να το ξεχάσεις!

Αυτές οι στιγμές ήταν όμορφες φίλε. Το να επιβιώνεις μέσα από τόσες δυσκολίες και να βλέπεις την οικογένεια σου να είναι καλά, είναι απίστευτο συναίσθημα. Θυμάμαι όλες αυτές τις στιγμές και είμαι χαρούμενος που τα κατάφερα.”

Τώρα θεωρείται από πολλούς ως ο παίκτης του μέλλοντος για το ΝΒΑ και πλέον ο αγώνας για την επιβίωση είναι πίσω για τον ίδιο και την οικογένειά του.

Λίγο πριν το All Star Game, ο σούπερ σταρ των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς Στέφεν Κάρι μοιράστηκε ένα συμβάν από την προπόνηση. “Ο Γιάννης έκανε διάφορες ασκήσεις, όπως στρέτσινγκ και ο Μάικ Ντ’ Άντονι (προπονητής των Χιούστον Ροκτες και κόους της ομάδας της Ανατολής) βλέποντας τον είχε μια έκφραση: “Ξέρει βασικά, ότι δεν προπονούμαστε κανονικά;”

Το να παίρνει τα πράγματα χαλαρά δεν είναι ο λόγος που έφτασε ως εδώ ο Γιάννης, σημειώνει ο Chris Haynes. Δεν γνωρίζει άλλο τρόπο από το να δουλεύει σκληρά και να τα δίνει όλα. Αυτές είναι οι αρχές που του μετέδωσε ο πατέρας του, Τσάρλς, που πέθανε από έμφραγμα στις 29 Σεπτεμβρίου του 2017, σε ηλικία 54 ετών. Είναι μια τραγωδία, με την οποία ο Γιάννης ακόμη προσπαθεί να αντιμετωπίσει.

“Είναι κάτι πολύ δύσκολο”, αναφέρει ο Αντετοκούνμπο: “Είναι δύσκολο για ολόκληρη την οικογένεια. Όσο ο χρόνος περνάει η κατάσταση θα γίνεται πιο εύκολη. Αλλά το ξέρετε, ο πατέρας μου θα είναι για πάντα στην καρδιά μου. Θα είναι για πάντα στο παρκέ. Θα είναι για πάντα στην εξέδρα να με βλέπει να παίζω. Είναι πάντα μαζί μου και το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να βοηθάω τη μητέρα μου, να στηρίζω την οικογένεια μου, να δείχνω το σωστό και να είμαι σίγουρος πως ο μικρός αδερφός μου θα τα καταφέρει στο σχολείο.”

“Όσοι ξέρουν ποιος είμαι, θέλουν από εμένα κάτι ακόμα και κάτι ακόμα. Αλλά στο τέλος της ημέρας δεν πρέπει να ξεχνάω ποιος είμαι. Ποιος είναι ο λόγος που παίζω μπάσκετ; Το κάνω επειδή το αγαπώ, το κάνω για την οικογένεια μου. Δεν το κάνω για τα χρήματα, δεν το κάνω για τη δόξα. Το κάνω επειδή το αγαπώ και επειδή η οικογένεια μου το διασκεδάζει.”

Καταλήγοντας ο Αντετοκούνμπο, σημείωσε ότι θέλει να παραμείνει στην τωρινή του ομάδα μέχρι να κατακτήσει το πρωτάθλημα. “Όσο το Μιλγουόκι κάνει τις σωστές κινήσεις και είμαστε μία ομάδα που διεκδικεί το πρωτάθλημα δεν πάω πουθενά! Αυτό είναι το σπίτι μου. Η πίστη είναι το μόνο που ξέρω και αυτός ο οργανισμός το έχει αποδείξει από την πρώτη ημέρα. Ελπίζω πως θα μπορέσω να φέρω χαρά στους Μπακς κι την πόλη με ένα πρωτάθλημα στο μέλλον.

Την ίδια ώρα καθώς η δημοτικότητά του αυξάνεται και όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που τον προσέχουν, εκείνος παραμένει συγκεντρωμένος σε όσα τον έχουν φέρει έως εδώ.

“Όσοι ξέρουν ποιος είμαι, θέλουν από εμένα κάτι ακόμα και κάτι ακόμα. Αλλά στο τέλος της ημέρας δεν πρέπει να ξεχνάω ποιος είμαι. Ποιος είναι ο λόγος που παίζω μπάσκετ; Το κάνω επειδή το αγαπώ, το κάνω για την οικογένεια μου. Δεν το κάνω για τα χρήματα, δεν το κάνω για τη δόξα. Το κάνω επειδή το αγαπώ και επειδή η οικογένεια μου το διασκεδάζει.”

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]