Έξι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν παγιδευμένοι σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη υπό εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες και πρέπει να απομακρυνθούν επειγόντως και να μεταφερθούν στην Ευρώπη «το συντομότερο δυνατόν», σύμφωνα με στελέχη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF).

Οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγράψει επανειλημμένα περιπτώσεις κακομεταχείρισης και βασανιστηρίων σε κέντρα κράτησης μεταναστών και προσφύγων στη Λιβύη· οι μάχες που μαίνονται γύρω από την Τρίπολη το τελευταίο δίμηνο επιδείνωσαν περαιτέρω την κατάσταση.

«Δεν υπάρχουν ασφαλείς τοποθεσίες στη Λιβύη όπου θα μπορούσαν να μεταφερθούν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ώστε να γλιτώσουν από τους κινδύνους της σύρραξης», εξήγησε ο Σαμ Τέρνερ, επικεφαλής της αποστολής της MSF στη Λιβύη κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη.

«Αυτός είναι ο λόγος που διατυπώνουμε επείγουσα έκκληση για την ανθρωπιστική απομάκρυνσή τους», πρόσθεσε ο Τέρνερ απευθυνόμενος στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε.

«Η κατάσταση συνεχίζει να είναι πάρα πολύ ανησυχητική» και «πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατόν. Οι άνθρωποι αυτοί υφίστανται πολλά δεινά», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ζουλιάν Ρεκμάν, επικεφαλής της αποστολής της MSF στη Μισράτα και στη Χομς.

Οι έγκλειστοι στους καταυλισμούς δεν τρώνε παρά μόνο ψωμί επί μήνες και η πρόσληψη πρωτεϊνών είναι κάθε άλλο παρά επαρκής, επισήμανε ο Ρεκμάν. Οι άνθρωποι αυτοί υπομένουν υποσιτισμό αλλά και αρρώστιες, πρόσθεσε. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ζουν σε χώρους που είναι εντελώς ακατάλληλοι για τη φιλοξενία ανθρώπων για μακρές περιόδους: παλιά σχολεία, υπόστεγα, χτίσματα τα παράθυρα των οποίων έχουν συχνά σφραγιστεί με τούβλα. Οι διαθέσιμοι χώροι δεν υπερβαίνουν το «ένα τετραγωνικό μέτρο κατ’ άτομο σε πολλά κέντρα κράτησης» και εξαιτίας αυτών των συνθηκών πολλοί πάσχουν από φυματίωση, υπογράμμισε ο Ρεκμάν.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προέτρεψαν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να πάψουν να υποστηρίζουν τη λιβυκή ακτοφυλακή, η οποία αναχαιτίζει μετανάστες και πρόσφυγες στη θάλασσα και τους οδηγεί ξανά σε κέντρα κράτησης. Ο Τέρνερ επισήμανε ότι οι άνθρωποι που χρειάζονται διάσωση είναι από 5.500 έως 5.800 ή περίπου το 1% του εκτιμώμενου αριθμού των ξένων που βρίσκονται στη Λιβύη και εξήγησε ότι «πρόκειται για έναν μικρό αριθμό» και μπορεί να δοθεί «λύση», κάτι που θεωρεί απόλυτα «εφικτό».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι υπερβολική η ανησυχία ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για νέα μαζική εισροή μεταναστών και προσφύγων από τη Λιβύη, σημειώνοντας ότι η μεγάλη πλειονότητα των ξένων στη χώρα δεν σκοπεύει να αναχωρήσει για την Ευρώπη.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]