Από όλα τα πράγματα του κόσμου το γέλιο είναι το πιο πολύτιμο, κυρίως γιατί δεν είναι πράγμα, ούτε αγοράζεται, ούτε πωλείται, μόνο χαρίζεται. Και ενώ για κάποια παιδιά είναι αυτονόητο, κάποια άλλα το επιζητούν όσο τίποτα. Είναι τα παιδιά εκείνα που ζουν σε περιοχές όπου υπάρχουν ελάχιστοι λόγοι για να γελάς.

«Κανένα παιδί όμως δεν θα έπρεπε να υπάρχει χωρίς χαμόγελο», και αυτό είναι το μότο των «Κλόουν χωρίς σύνορα» που δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά το 1993 στην Ισπανία. Η ιδέα ανήκει στον επαγγελματία κλόουν  Τortell Poltrona, ο οποίος επισκεπτόμενος ένα προσφυγικό καταυλισμό στην Κροατία και κατά την διάρκεια της παράστασης, την οποία παρακολουθούσαν 700 παιδιά, συνειδητοποίησε την τεράστια ανάγκη των παιδιών για γέλιο και διασκέδαση.

West Bank

Παλαιστίνη

Το παράδειγμα της ισπανικής οργάνωσης «Κλόουν χωρίς σύνορα» ακολούθησαν και αντίστοιχες οργανώσεις στη Σουηδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Σήμερα ανάλογες οργανώσεις υπάρχουν και στο Βέλγιο, την Νότια Αφρική , την Ιρλανδία, τον Καναδά και την Αμερική.

DRC

Αιθιοπία

Και αν σε κάποιους φαίνεται χαζομάρα, μια περιήγηση στον ιστότοπο Clowns without borders , αρκεί για να καταλάβει κανείς το έργο της. Μπορεί να μην προσφέρουν οικονομική ή άλλη βοήθεια, όμως προσφέρουν απλόχερα χαρά σε μικρούς και μεγάλους που ξεχνούν για λίγο την ζοφερή πραγματικότητα. Παράλληλα, οι κλόουν είναι πολύ προσεκτικοί και ενημερωμένοι για τα ιδιαίτερα ήθη και έθιμα κάθε περιοχής, ενώ όταν αφορά εμφύλιες διαμάχες ή πολέμους δεν παίρνουν καμιά θέση και καμιά πλευρά· τα παιδιά είναι παιδιά, είτε στην μία πλευρά είτε στην άλλη.

 

Από την κατεστραμμένη Αϊτή μέχρι την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο, τους προσφυγικoύς καταυλισμούς στην Σομαλία, την Αιθιοπία και τον Λίβανο, οι «Κλόουν χωρίς σύνορα» μέσα σε 20 χρόνια έχουν επισκεφτεί αρκετές περιοχές ανά τον κόσμο που έχουν πληγεί ή πλήττονται από πολέμους, αρρώστιες, προσφυγιά, σεισμούς, πλημμύρες, φτώχεια.

Philippines

Φιλιππίνες

Πολλά από τα παιδιά στις περιοχές που επισκέπτονται δεν έχουν δει ποτέ τους κλόουν, πόσω μάλλον παιδική παράσταση. Και το πιο ζοφερό, κάποια ίσως να μην είχαν γελάσει ποτέ πριν.

 

 Haiti

Αϊτή

Project Free Your Mind with Hand-in-Hand East Africa in Nairobi, Kenya

Κένυα

Tunisia

Τυνησία, προσφυγικός καταυλισμός στα σύνορα με τη Λιβύη

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]