Η ιδέα της αριστείας συναρτάται -υπόρρητα- σε πολλές περιπτώσεις, με μια ιδέα μεγαλείου και υπεροχής. Αυτή η ιδέα μεγαλείου δημιουργεί συχνά προσωπικότητες που αναπτύσσουν σχέσεις εξουσίας και όχι ισότιμες με τους συνανθρώπους.

Συναφώς,τα παιδιά της “αριστείας” έχουν μια αυξημένη δυσκολία να νιώσουν θετικές συναισθηματικές αντιδράσεις (αρνητική υπεραναπλήρωση). Το σύνηθες στις περιπτώσεις αυτές είναι η ανάπτυξη μιας διγλωσσίας (σκυφτή γλώσσα στους ανώτερους και εξουσιαστική γλώσσα στους από κάτω).

Αναρωτιέται κανείς πως περιγράφει η ψυχιατρική τα παραπάνω συμπτώματα (την ιδέα μεγαλείου, την ανάπτυξη σχέσεων εξουσίας και την αρνητική υπεραναπλήρωση). Θα εκπλαγεί: Διότι περιγράφονται ως ο προθάλαμος της ψυχοπαθολογικής προσωπικότητας παρανοϊκού τύπου.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Τα παιδιά αναπτύσσονται νοητικά και συναισθηματικά σε διαφορετικούς χρόνους το καθένα. Με διαφορετικούς ρυθμούς. Κάλλιστα ένα έξυπνο παιδί μπορεί να αργήσει να συγκροτήσει την προς τα έξω εικόνα του ευφυούς, για ένα σωρό λόγους.

Επομένως:

α) είναι αστείο να βάζουμε όριο σε 12χρονα παιδιά κάποιες εξετάσεις για εισαγωγή σε πρότυπο σχολείο,

β) είναι αντιεπιστημονικό να ονομάζουμε αριστεία τη συμμόρφωση/ευθυγράμμιση του παιδιού με το απαράδεκτα μνημοβαρές εκπαιδευτικό μας σύστημα και τελικά

γ) είναι υπόσχεση βέβαιης μελλοντικής δυστυχίας για το υπόλοιπο της ζωής του παιδιού μας, λόγω της (συχνά μη εκδηλούμενης ωστόσο παρούσας) εγκαθίδρυσης μιας παρανοϊκής συμπεριφοράς, που αναπαράγεται συνεχώς… Ας σκεφτούμε –καλοπροαίρετα-λίγο περισσότερο πάνω σ’ αυτά.

Θάνος Παπαπαναγιώτου

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]