Αντί editorial

Σε μια περίοδο που εντείνεται κι άλλο η κρίση στα ΜΜΕ, τόσο σε επίπεδο εργασιακών σχέσεων όσο και στο επίπεδο της ποιότητας ενημέρωσης που παρέχεται, γίνεται ακόμη μεγαλύτερη η ανάγκη για μια συνολική και δυναμική απάντηση από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε ότι έχει υπάρξει ένα αξιοσημείωτο ρεύμα από ανεξάρτητες προσπάθειες δημοσιογράφων που χωρίς να έχουν επιχειρηματίες από πίσω και χωρίς να εξυπηρετούν συμφέροντα, λειτουργούν στη βάση της αυτοδιαχείρισης και αυτοοργάνωσης. Λειτουργούν κι αποφασίζουν συλλογικά, μεγαλώνουν από μέρα σε μέρα την απήχησή τους και κερδίζουν τον δικό τους σεβαστό χώρο στην ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Αυτή η προσπάθεια δεν είναι εύκολη. Αφενός είναι πολύ δύσκολη η εύρεση πόρων για να μπορέσουν τα εγχειρήματα να γίνουν βιώσιμα. Όχι τόσο ως προς το λειτουργικό τους κόστος, το οποίο συχνά δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό, αλλά κυρίως ως προς το να καλύπτουν τις βιοποριστικές ανάγκες των μελών τους. Το αποτέλεσμα, είναι συχνά τα μέλη των εγχειρημάτων να υποχρεώνονται να δουλεύουν διπλά, ώστε να συντηρούν τους εαυτούς τους αλλά και να προσφέρουν την απαραίτητη δημιουργική ενέργεια στο εγχείρημα.

Η πνευματική και σωματική εξουθένωση αντισταθμίζεται από το όραμα για κάτι διαφορετικό. Ακριβώς αυτό το όραμα είναι που πέντε χρόνια τώρα κρατά ζωντανό το 3pointmagazine και είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ο πυρήνας των ανθρώπων που το ξεκίνησαν παραμένει αναλλοίωτος.

Πριν λίγες μέρες συμπληρώσαμε 5 χρόνια αυτοδιαχείρισης και φιλοδοξούμε να γίνουν πολλά περισσότερα. Στην κατεύθυνση αυτή πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει σύμπραξη με άλλα εγχειρήματα αυτού του χαρακτήρα και να γίνει κατορθωτή η δημιουργία ενός μεγάλου δικτύου αυτοοργανωμένων μέσων και εγχειρημάτων, που δεν θα παλεύει το καθένα μόνο του άλλα όλα μαζί.

Στην κατεύθυνση αυτή ξεκινήσαμε την πραγματοποίηση σειράς εκδηλώσεων από μέρους μας που έχουν ως βασικό τους χαρακτηριστικό τη συνεργασία με άλλα εγχειρήματα που λειτουργούν οριζόντια και αμεσοδημοκρατικά εντός κι εκτός του κλάδου μας. Πιο πρόσφατη είναι η διοργάνωση εκδήλωσης στις 2 Ιουνίου στο καφέ Έναστρον με θέμα την αυτοδιαχείριση και αυτοέκδοση στο λογοτεχνικό πεδίο, όπου συμμετείχαν νέοι συγγραφείς, οι Εκδόσεις Εξάρχεια και το περιοδικό Μανδραγόρας.

Στην κατεύθυνση αυτή συμμετέχουμε με μεγάλη μας χαρά σε μια σαφώς μεγαλύτερη συνάντηση εγχειρημάτων, στο 4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας. Μια πολύτιμη προσπάθεια από τα κάτω, ώστε να έρθουμε πιο κοντά άνθρωποι που παλεύουμε για κοινά πράγματα και να βρούμε κοινούς δρόμους για να τα πετύχουμε.

Ένα σύνθημα λέει «μόνος σου πας πιο γρήγορα, μαζί θα πάμε πιο μακριά». Έτσι κι εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι το τέλος αυτού του ξεχωριστού τριημέρου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο θα μας βρει όλους απ’ όλα τα μέσα ενισχυμένους με γνώσεις, απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα, νέες ιδέες και σκέψεις για το μέλλον. Θα μας βρει περισσότερο αισιόδοξους αλλά και με περισσότερα τηλέφωνα στις ατζέντες μας. Η αλληλεγγύη, το μοίρασμα, η συνεργασία και η ελευθερία της πένας μας είναι τα όπλα μας.

Περισσότερα για το συνέδριο

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]