της Αλέκας Ζουμή (Πηγή Αυγή)

Ήταν γύρω στις 5 παρά δέκα όταν ήρθε ένα τηλεφώνημα ‘τρέξτε είναι σχεδόν πεθαμένος’» Ο Βασίλης Κατσούλης θυμάται την κάθε λεπτομέρεια κι ας πέρασαν πέντε χρόνια από την ημέρα που έχασε τον πρωτότοκο γιό του.

Ήταν σαν σήμερα το 2014 όταν ο 46χρονος οπαδός του Εθνικού Κώστας Κατσούλης άφηνε την τελευταία του πνοή στο 401, μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του στις 14/9 από οπαδούς του Ηροδότου στον ποδοσφαιρικό αγώνα με τον Εθνικό. Πέρασαν 15 μέρες αγωνίας για τους γονείς και τον αδελφό του, που δεν ήταν αφελείς να πιστεύουν σε θαύματα… Περισσότερο πίστευαν στη δύναμη του ίδιου του Κώστα, που στην Αλικαρνασσό μπήκε μπροστά να προφυλάξει γυναίκες και παιδιά, που είχε έρθει αντιμέτωπος με τους φασίστες πολλά χρόνια πριν μπουν στη Βουλή, που ήταν αθλητής, μέλος της Εθνικής στην κωπηλασία, και είχε μάθει να αγωνίζεται και να κερδίζει… Αυτή τη φορά δεν τα κατάφερε.

Πέντε χρόνια μετά, οι άνθρωποί του συνεχίζουν να αγωνίζονται για να αποδοθεί δικαιοσύνη καταγγέλλοντας εξαρχής προσπάθεια συγκάλυψης. Και έχουν κάθε λόγο, αν μελετήσει κανείς τα όσα ακολούθησαν… Από τη διάγνωση του ΕΚΑΒ που δεν ανέφερε τραυματισμό κάνοντας λόγο για «λιποθυμία», μέχρι τις ιατροδικαστικές εκθέσεις, που δεν διαπίστωσαν τραύματα στο κεφάλι παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνουν φωτογραφίες που το αποδεικνύουν… Από την αρχική διάγνωση περί ανευρύσματος μέχρι την μετέπειτα διάγνωση περί αμυλοειδικής εγκεφαλικής αγγειοπάθειας. Από τη στάση της αστυνομίας μέχρι τη στάση των πολιτικών παραγόντων του νησιού που πλέον είναι μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Εκτός όλων αυτών, η οικογένεια Κατσούλη θεωρεί βέβαιη τη στοχοποίηση του Κώστα από φασίστες λόγω της πολιτικής του δράσης.

Τον Νοέμβριο του 2018, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο επέβαλε βαριές ποινές σε τρία άτομα. Σε 13 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκαν για «σκοπούμενη θανατηφόρα σωματική βλάβη» ένας 36χρονος (Μ.Λ.) και ένας 29χρονος (Ε.Μ.), ενώ σε 12 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ένας 27χρονος (Κ.Α.) που πρωτόδικα είχε αθωωθεί λόγω αμφιβολιών. Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2019, ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης της απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου με αποτέλεσμα την επανάληψη της δίκης. Οι καταδικασθέντες κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Ο Βασίλης Κατσούλης είναι άνθρωπος της Αριστεράς και γνωρίζει από αξιοπρεπείς αγώνες. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Αυγή» μιλάει για όσα συνέβησαν κατά την διάρκεια των πέντε ετών. Αφηγείται τους τρόπους με τους οποίους επιχειρήθηκε η συγκάλυψη της δολοφονίας του γιου του και στέλνει το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: «Αυτή τη φορά δεν θα πάμε σαν πρόβατα στη σφαγή».

Η… αυθαίρετη διάγνωση περί “ανευρύσματος” και η… εξωφρενική περί “αμυλοειδούς εγκεφαλοπάθειας”

«Το απόγευμα της 14ης Σεπτεμβρίου του 2014, γύρω στις πέντε παρά δέκα, έρχεται ένα τηλεφώνημα, ‘τρέξτε ο Κώστας είναι σχεδόν πεθαμένος, τον έχουν χτυπήσει στο γήπεδο’. Στο Βενιζέλειο μας υποδέχτηκε ένας αστυνομικός για να μας οδηγήσει στη ΜΕΘ. Όταν μπήκαμε στο ασανσέρ και ήμασταν μόνοι μας, μας είπε ότι το παιδί μας είναι σε δραματική κατάσταση και ‘σπεύστε να ορίσετε δικό σας ιατροδικαστή, γιατί οι ενδείξεις είναι ότι το πάνε για συγκάλυψη’. Όταν φτάσαμε στην εντατική, μας καλεί ο γιατρός στο γραφείο του. Δεν προλάβαμε ούτε καν να καθίσουμε για να αντέξουμε τα νέα και με επιθετικό ύφος μάς λέει ‘ξέρατε ότι το παιδί σας ήταν υπερτασικό και δεν το είχατε προλάβει; Το παιδί σας πήγε από ρήξη ανευρύσματος’. Του απαντήσαμε πως το παιδί μας δεν είχε τίποτα, δεν είχε πάρει ποτέ φάρμακα, ήταν αθλητής… Και κατόπιν αυτού βγάζει και επίσημη ανακοίνωση το Βενιζέλειο, ότι η αιμορραγία του Κώστα Κατσούλη προήλθε από ρήξη ανευρύσματος.

Βγαίνοντας, βρίσκουμε μια ομάδα ανθρώπων τους οποίους δεν γνωρίζαμε. Ένας από αυτούς, μάλλον ο Τζώρτζογλου (πρόεδρος ΕΠΣ Ηρακλείου), μας συστήθηκε και μας σύστησε και τους υπόλοιπους, μεταξύ των οποίων και τον αρχηγό της αστυνομίας Κρήτης, τον νυν αρχηγό της αστυνομίας κ. Καραμαλάκη. Τους είπαμε πως οι γιατροί έχουν βγάλει γνωμάτευση για ρήξη ανευρύσματος. Δεν αντέδρασαν, εκ των υστέρων εκτιμώ πως είπαν από μέσα τους ‘εντάξει, το σχέδιο πάει καλά’. Μάλιστα είπα στον Καραμαλάκη, ‘στείλτε τα παιδιά που έχετε συλλάβει στο σπίτι τους, μανάδες τα περιμένουν και αυτά’…

Έπειτα με φωνάζουν από τη ΜΕΘ λέγοντάς μου πως το παιδί χρειάζεται προστατευτικό νάρθηκα που δεν διαθέτει το νοσοκομείο, να τον πληρώσουμε εμείς. Του έβαλαν κολάρο όταν ήδη είχαν διαπιστώσει ότι πρόκειται για ανεύρυσμα, επίσης παράλογο. Αργότερα μάθαμε ότι του έκαναν εισαγωγή στην καρδιολογική με ‘υπερτασική κρίση και λιποθυμικό επεισόδιο’. Καμία αναφορά του ΕΚΑΒ περί τραυματισμού. Άρχισαν να μας ζώνουν τα φίδια αλλά ο Κώστας επιβίωνε και πρώτη μας έννοια ήταν να μπορέσουμε να τον σώσουμε» θα πει αρχικά ο Βασίλης Κατσούλης.

Η πρώτη ιατροδικαστική έκθεση έγινε την επόμενη μέρα, με την εντολή της αστυνομίας να παραδοθεί άμεσα στις αρχές. «Όμως παραδόθηκε έξι μήνες μετά και αφού έχει τελειώσει η κύρια ανάκριση και συνοδεύεται από 17 φωτογραφίες, με τις οποίες δεν ασχολείται κανείς. Η έκθεση γράφει εξωπραγματικά πράγματα, ότι δεν υπάρχει κανένα ίχνος τραυματισμού στο κεφάλι, την ώρα που τα τραύματα είναι φανερά και έχουν τύχει ιατρικής αντιμετώπισης. Επίσης, και οι δύο αξονικές τομογραφίες αποτυπώνουν βαρύ τραυματισμό, ενώ η διάγνωση περί ανευρύσματος δεν αποδεικνύεται στην αξονική τομογραφία».
Παρ’ όλα αυτά, ο Κώστας μεταφέρεται στο 401 με «δεδομένο» πως πρόκειται για ανεύρυσμα. Όμως η αγγειογραφία στην οποία υποβάλλεται εκεί αποκλείει το ανεύρυσμα όπως και οποιαδήποτε ύπαρξη παθολογίας των αγγείων του εγκεφάλου.

«Η μεταφορά έγινε με δική τους πρωτοβουλία. Είναι τα λάθη που έχουν κάνει διότι αν τον κρατούσαν στο Βενιζέλειο, θα πέθαινε στα χέρια τους και όλο αυτό δεν θα είχε αποδειχτεί” θα πει ο πατέρας του 46χρονου που σημειώνει πως δεν επιχειρήθηκε καν σωστική κίνηση. «Σου λέω επειδή τα έζησα, στην υπόθεση Λαμπράκη, και παρότι δεν είχαν τα μέσα, φώναξαν απ’ έξω νευροχειρουργούς και του έκαναν έστω και αυτή την απελπισμένη χειρουργική επέμβαση. Στον Κώστα δεν έγινε».

Η ιατροδικαστική έκθεση θανάτου, που πραγματοποιείται από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών, επίσης δεν κάνει λόγο για ύπαρξη τραυματισμού: «…αλλά τους ξεφεύγει και γράφουν ότι εντοπίζονται στο τριχωτό της κεφαλής δύο τομές 3,5 εκατοστών χειρουργικώς συραμμένες. Δεν υποψιαστήκαμε, αλλά όταν είδα τις φωτογραφίες και ξαναδιάβασα την ιατροδικαστική λέω ‘τομές χωρίς διάτρηση δεν νοούνται’. Ζήτησα τις φωτογραφίες που έχουν τραβήξει από το κεφάλι και τις οποίες περιμένω τις επόμενες μέρες».

Οι «λανθασμένες γνωματεύσεις» συνεχίζονται και την αρχική διάγνωση περί ύπαρξης ανευρύσματος διαδέχεται μια διάγνωση για ασθένεια που παρουσιάζεται εξαιρετικά σπάνια στην Ελλάδα: «Η διάγνωση του παθολογοανατόμου περί εγκεφαλικής αμυλοειδούς αγγειοπάθειας θεωρείται και από τους ίδιους τους ιατροδικαστές εξωπραγματική. Με αυτά τα δεδομένα πάμε στο δικαστήριο. Κανένας δεν έχει δει τις φωτογραφίες που συνοδεύουν τις εκθέσεις».

Η δίκη της «κακιάς ώρας» και η εν μέρει δικαίωση στο δευτεροβάθμιο

Το πρωτόδικο δικαστήριο -της “κακιάς ώρας” το χαρακτηρίζει ο Βασίλης Κατσούλης- καταδίκασε μόνο δύο από τους πέντε κατηγορούμενους. Ο εισαγγελέας Εφετών ανατολικής Κρήτης βλέποντας την απόφαση κρίνει ότι υπάρχει κακοδικία έως προς τον έναν και γίνονται τρεις.

«Έχουν φροντίσει όμως να μετατρέψουν την αρχική κατηγορία, που ήταν φόνος εκ προμελέτης, σε βαριά σκοπούμενη θανατηφόρα σωματική βλάβη. Ήδη δηλαδή το πρώτο πράγμα το πέτυχαν και με αυτόν τον τρόπο έκλεισαν τα στόματα των κατηγορούμενων στην οποιαδήποτε πιθανότητα να μιλήσουν… Καταγγέλθηκε μάλιστα ότι εκτός από τους συγκεκριμένους υπάρχουν και άλλοι τρεις που συμμετείχαν στην αρχική επίθεση και οι οποίοι είναι γόνοι επώνυμων οικογενειών του Ηρακλείου και προφανώς στον χώρο της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς και δεν παραπέμφθηκαν ποτέ…

Το δευτεροβάθμιο, το οποίο γίνεται στο Ηράκλειο στο τέλος του 2018, δέχεται πια ότι ο θάνατος του Κώστα προήλθε από αιμορραγία και περιγράφει πως έχει δεχτεί στο κεφάλι αλλεπάλληλα χτυπήματα. Είναι η πιο δυνατή δικαστική απόφαση, που εν μέρει δικαιώνει την οικογένεια».

«Ψευδείς εκθέσεις, ψευδείς καταθέσεις από γιατρούς, ιατροδικαστές, ΕΚΑΒ»

Μετά την απόφαση του δευτεροβάθμιου, η οικογένεια Κατσούλη προσλαμβάνει πραγματογνώμονες και υποχρεώνει τις αρχές να ξεκινήσουν έρευνα για τις ευθύνες των δύο γιατρών και των δύο ιατροδικαστών για «ψευδείς εκθέσεις και καταθέσεις» και πλέον αναμένεται η παραπομπή τους. Εκκρεμούν ακόμη δίκες εναντίον της αστυνομίας και του παθολογοανατόμου «ο οποίος βεβαίωσε ψευδώς ότι ο θάνατός του προήλθε από αμυλοειδή εγκεφαλοπάθεια».
«Έπρεπε να παραπέμψει και το ΕΚΑΒ, που συνέταξε έκθεση γράφοντας ότι δεν υπάρχει τραύμα, αλλά και τον γιατρό αγώνα, που δεν έχει μαζί του εξοπλισμό και αν δεν ήταν ο φυσιοθεραπευτής του Εθνικού, ο Κώστας θα είχε πεθάνει εκείνη τη στιγμή», θα πει ο Βασίλης Κατσούλης.

Οι ευθύνες της αστυνομίας

Η αρχική έκθεση του Καραμαλάκη δεν διαπιστώνει ευθύνες της αστυνομίας. Ο Βασίλης Κατσούλης ευλόγως αναρωτιέται: «Γιατί έστειλαν μόνο δύο αστυνομικούς στον αγώνα, την ώρα που ήταν διπλάσιος αριθμός φιλάθλων στο γήπεδο απ’ ό,τι προέβλεπε η άδεια; Γιατί δεν κάλεσαν αμέσως μετά τον αγώνα αυτόπτες μάρτυρες; Γιατί άφησαν το σημείο της δολοφονίας αφύλακτο και πήγαν την άλλη μέρα για έρευνα, όταν πια είχαν χαθεί τα στοιχεία; Φωτογράφησαν τέσσερις κηλίδες αίματος, πήραν δείγμα μόνο από τη μία και ποτέ δεν ταυτοποιήθηκε. Και όλη η δίκη διεξήχθη με την αφήγηση ότι δεν έτρεξε σταγόνα αίμα».

Η στάση του Λευτέρη Αυγενάκη και οι πολιτικές ευθύνες

Πριν από λίγες μέρες, ο Βασίλης Κατσούλης έστειλε ανοιχτή επιστολή στον Λευτέρη Αυγενάκη. Ο νυν υφυπουργός Αθλητισμού, βουλευτής τότε της Ν.Δ στο Ηράκλειο, είχε απροκάλυπτα στηρίξει την ομάδα του Ηρόδοτου με παρουσία του στην ΕΠΟ αλλά και ερώτηση στη Βουλή με στόχο τη μείωση της ποινής της κρητικής ομάδας. Στα ερωτήματα που έθεσε ο Βασίλης Κατσούλης απάντηση δεν έλαβε.

«Ο Λευτέρης Αυγενάκης σαφώς έχει πάρει το μέρος του Ηροδότου. Αυτό είναι το εμφανές. Δεν περιμένω απάντηση. Θυμάμαι ότι είχαν κάνει ένα συνέδριο στο Ηράκλειο τον Νοέμβριο του 2014, δήθεν κατά της βίας, με τον Τζώρτζογλου, το οποίο κατέληξε να έχει ως στόχο την απαλλαγή του Ηρόδοτου. Η πολιτική ηγεσία της εποχής εκείνης δεν συνέτρεξε την οικογένεια αλλά έπαιξε ρόλο Πόντιου Πιλάτου. Ελπίζω τώρα να κρατήσει αποστάσεις και να αφήσει τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της».

«Ο Κώστας είχε στοχοποιηθεί από του χρυσαυγίτες»

Ο Κώστας Κατσούλης ήταν αντιφασίστας και ενεργός στα Χανιά. Το 1996, μάλιστα, είχε δεχτεί επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής μαζί με τον αδελφό του Θύμιο μετά από αντιφασιστική συγκέντρωση στα γραφεία της Χ.Α. στον Πειραιά.

Ο πατέρας του θεωρεί ότι είχε στοχοποιηθεί για την πολιτική του δράση. «Ήταν από τους λίγους που είχαν καταγγείλει ότι η Χ.Α. ελέγχει τους συνδέσμους των οπαδών του Ολυμπιακού. Είναι μια υποψία που ενισχύεται από πολλά: ένας εκ των καταδικασθέντων είναι γνωστό ότι ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής, ο Κώστας φωτογραφήθηκε στο γήπεδο τουλάχιστον πέντε φορές, γιατί αυτή η μανία να τον φωτογραφίσουν; Και από πολιτικές παρατάξεις μού μετέφεραν ότι ήταν στοχοποιημένος από τη Χρυσή Αυγή».

Στην πορεία για τον Φύσσα

Στην πρώτη επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ο Κώστας χαροπάλευε ακόμη στο 401. Ο Βασίλης Κατσούλης πήρε τον γιό του Θύμιο και πήγε στην πορεία στο Κερατσίνι. Η διαδήλωση χτυπήθηκε με ξύλο και χημικά. Η βαρβαρότητα σόκαρε τον πατέρα, έστω κι αν έχει περάσει μια ζωή πολεμώντας την…
Ο Βασίλης Κατσούλης γνωρίζει καλά με πόσα «θηρία» πρέπει να παλέψει για τη δικαίωση του γιου του. «Αυτή τη φορά δεν θα πάμε σαν πρόβατα στη σφαγή, ό,τι έχω και δεν έχω και από οικονομικά μέσα και από δυνάμεις θα τα διαθέσω για να μπορέσει αυτή η υπόθεση να παρουσιαστεί στις πραγματικές της διαστάσεις. Δεν θα διστάσουμε μπροστά σε απειλές και μεθοδεύσεις» καταλήγει. Μια υπόσχεση για το δίκιο στον Κώστα, που έζησε διεκδικώντας το για τους άλλους…

Βότσαλα διαλεγμένα ένα – ένα απ’ τις θάλασσες της Κρήτης και ένα ξύλο απ τα βουνά της τώρα του κρατάνε συντροφιά και μια οικογένεια που μάχεται και ελπίζει να δει την αστική Δικαιοσύνη να στέκεται στο ύψος της…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]