5015_EKSWFYLLO(1)_200x200Μετά το τέλος του αγώνα της Τούμπας μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού για το Κύπελλο Ελλάδος, πολλοί προέβλεπαν τα χειρότερα στον Τελικό της διοργάνωσης, μεταξύ των 23.000 οπαδών του ΠΑΟΚ που θα κατέβαιναν στην Αθήνα και των αντίστοιχων του Παναθηναϊκού που θα έπαιρναν θέση στις εξέδρες του Ολυμπιακού Σταδίου. Το τέλος του αγώνα βρήκε το «Τριφύλλι» να θριαμβεύει απέναντι στον «Δικέφαλο του Βορρά», ωστόσο η είδηση είναι ότι ο αγώνας… τελείωσε. Κανονικά. Χωρίς διακοπές.

 

berggol_530415207

Με εξαίρεση την κροτίδα που έσκασε δίπλα στον Στοχ όταν αυτός πήγε να εκτελέσει κόρνερ για την ομάδα του, όλα κύλησαν ομαλά. Θα μπορούσε να πει κανείς μάλιστα, ότι τηρήθηκε το fair play, αν αναλογιστούμε το πρόσφατο παρελθόν όπου οπαδοί δύο μεγάλων ομάδων φιλοξενήθηκαν σε ένα στάδιο – αρένα και μάλιστα σε τόσο μεγάλο αριθμό.

Σε αυτό βέβαια βοήθησε και η οργάνωση. Μιλάμε βέβαια για τα έξτρα κιγκλιδώματα που τοποθετήθηκαν στο ΟΑΚΑ, τους 7.000 αστυνομικούς που επιστρατεύτηκαν, τα ελικόπτερα, το κομβόι των οπαδών του ΠΑΟΚ που έκανε 28 ώρες ένα ταξίδι που υπό φυσιολογικές συνθήκες γίνεται σε 5-6 ώρες, τις τριπλές ζώνες ασφαλείας έξω από το γήπεδο, τους εξονυχιστικούς ελέγχους, τις κενές θέσεις που για λόγους ασφαλείας έφτασαν στο 1/3 της χωρητικότητας του σταδίου και όλα τα συναφή.

 

froyrio26

Αν υπήρχε χρόνος μάλιστα, ίσως η ΕΠΟ και η Πολιτεία σκέφτονταν ακόμα και την επιστράτευση των S.W.A.T. από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, ή γιατί όχι ακόμα και την τοποθέτηση κροκοδείλων στην τάφρο που χωρίζει τις εξέδρες με τον αγωνιστικό χώρο. Εδώ που τα λέμε, ίσως και να τα σκέφτηκαν.

Το ότι ο Τελικός ήταν επιτυχημένος, δε σημαίνει ότι δεν είχαμε και τα κλασικά καθιερωμένα πλέον. Μιλάμε βέβαια για συλλήψεις (42), τραυματισμούς (10), κλείσιμο του κέντρου της Αθήνας και απαγόρευσης κυκλοφορίας για κάποιες ώρες, μολότοφ και πέτρες σε εκδρομείς του ΠΑΟΚ και ένα εντυπωσιακό σε έκταση πανό, που έγραφε «Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», από πλευράς ΠΑΟΚ αλλά και συμπλοκές, στο σύνολό τους αρκετή ώρα πριν από την έναρξη της αναμέτρησης και κυρίως μεταξύ οπαδών και δυνάμεων των ΜΑΤ.

 

43fpgpf3

Ασφαλώς (;) εκτός από τα τραγελαφικά, υπήρξε και ποδόσφαιρο. Σε όλα τα επίπεδα. Η ατμόσφαιρα από τους οπαδούς των δύο ομάδων ήταν εντυπωσιακή, το ματς είχε πέντε γκολ έστω κι αν ήταν μονόπλευρο με τον Παναθηναϊκό να θριαμβεύει και στο τέλος μάλιστα οι οπαδοί των νικητών χειροκρότησαν τους ηττημένους που ανταπέδωσαν, ενώ το ίδιο συνέβη και με τους οπαδούς των ηττημένων που ανταπέδωσαν το χειροκρότημα σε παίκτες και αντίπαλο προπονητή.

Αν μη τι άλλο εντυπωσιακό, όπως και το γεγονός της κοινής παρουσίας (αγκαλιά μάλιστα) των Αλαφούζου – Σαββίδη πριν από την έναρξη της αναμέτρησης, έστω κι αν αυτό έμοιαζε κάπως επιτηδευμένο.

 

image

Αγωνιστικά, η ομάδα του Παναθηναϊκού με πιτσιρίκια στη σύνθεσή της και άπειρους παίκτες, πλην εξαιρέσεων (Ζέκα, Μπεργκ, Πράνιτς, Κοτσόλη), με έναν προπονητή που τώρα χτίζει την καριέρα του και έναν τεχνικό διευθυντή επίσης άπειρο, αλλά γνώστες και οι δύο του αθλήματος, σφράγισε τη χρονιά με έναν τίτλο, επιβραβεύοντας την προσπάθεια για οικονομική εξυγίανση και αγωνιστική επιβίωση.

Κλείνοντας και επειδή μοιάζει βέβαιο ότι δεν άλλαξε σελίδα το ποδόσφαιρό μας και γενικά ο ελληνικός αθλητισμός, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό που έγινε το Σάββατο ίσως είναι ένα μικρό βηματάκι προς τα εμπρός, ιδιαίτερα δε αν αναλογιστεί κανείς τι γινόταν παράλληλα στις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες όπως είναι η Αγγλία και η Ολλανδία. Για παράδειγμα, την Κυριακή είχαμε μάχες σώμα με σώμα οπαδών της Λίβερπουλ και της Τσέλσι ακριβώς έξω από το Άνφιλντ.

 

article-2609040-1D39781500000578-671_634x435

Λίγες ημέρες πριν, ο Τελικός του Κυπέλλου Ολλανδίας μεταξύ Τσβόλε και Άγιαξ διεκόπη για περισσότερο από μισή ώρα όταν οπαδοί του Άγιαξ γέμισαν τον αγωνιστικό χώρο με καπνογόνα, ενώ έξω από το γήπεδο υπήρξαν και μικροσυμπλοκές.

Αυτά, γιατί μερικές φορές όλα τα στραβά και τα ανάποδα δε γίνονται μόνο στην Ελλάδα.

 

Πάνος Κατηφόρης

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στην Ανάκασα. Παρόλα αυτά θεωρεί πατρίδα του τη Λευκάδα, με την οποία έχει και ιδιαίτερη σχέση, όχι μόνο καταγωγής. Απόφοιτος της δημοσιογραφικής σχολής της ΑΚΜΗΣ, ασχολήθηκε πολύ νωρίς με το αθλητικό ρεπορτάζ, κάνοντας τα πρώτα του βήματα στην ιστοσελίδα balla.gr και τα σημαντικότερα στο sport.gr Γράφει για το δίκιο και το άδικο και μολονότι εύκολα θα αποδεχτεί το λάθος του, σπάνια δεν θα το υποστηρίξει μέχρι τέλους. Εκτός από το αθλητικό ρεπορτάζ, έχει ασχοληθεί με το ελεύθερο, αυτό της τοπικής αυτοδίκοικησης, το τεχνικό κομμάτι της φωτοειδησιογραφίας, του μοντάζ αλλά και του livestreaming.

Related Posts