Ο Γιώργος Λιτσικάκης είναι «ηχοποιός»: Δημιουργεί και επεξεργάζεται ήχους υπό την ιδιότητα, του συνθέτη, του τραγουδοποιού, του ενορχηστρωτή, του μουσικού παραγωγού και του ηχολήπτη. Την ιδιότητά του ηχολήπτη την ασκεί ως επάγγελμα, έχοντας δημιουργήσει την δική του εταιρία με επωνυμία Nobile Sound με studio ηχογραφήσεων και ηχητικό εξοπλισμό για συναυλίες. Γράφει τραγούδια, στίχους, οργανική μουσική, παίζει μουσικά όργανα και τραγουδάει. Στο ενεργητικό του έχει αρκετά album ως ηχολήπτης, μουσικός παραγωγός και ενορχηστρωτής με σημαντικές συνεργασίες. ΄Ως τραγουδοποιός και ερμηνευτής έχει εμφανιστεί σε μουσικές σκηνές όπως «SIX Dogs», » Methodia Live Stage», ΊΛΙΟΝ Plus», » Lazy Club», «Babel Musicspace» κ.α. παρουσιάζοντας την δική του μουσική αλλά και δίπλα σε σημαντικούς καλλιτέχνες όπως Γιώργος Δημητριάδης, Αντώνης Μιτζέλος, Σάκης Τσιλίκης κ.α.

Την άνοιξη του 2016 κυκλοφορεί η πρώτη του προσωπική δισκογραφική δουλειά από την MLK με τίτλο: «Δεν πειράζει». Αποτελεί μια συλλογή από 10 κομμάτια που έχουν ταξιδέψει μες στον χρόνο και στην πορεία έχουν αλλάξει… όπως και αυτός άλλωστε.Τον Οκτώβριο του 2018 επέστρεψε στη δισκογραφία κυκλοφορώντας μόνος του το νέο του digital single με τίτλο “Εκκωφαντική σιωπή”.

 

 

Πότε ξεκίνησε η ενασχόληση σου με τη μουσική; Υπήρξαν ερεθίσματα από το οικογενειακό περιβάλλον για κάτι τέτοιο;

Αυτό το ταξίδι ξεκίνησε ουσιαστικά, περίπου στην ηλικία των 6 χρόνων όταν οι γονείς μου με έστειλαν στο ωδείο για να μάθω (δ)ιολί, έτσι το έλεγα τότε και τους το ζητούσα διακαώς απ’ όσο μου λένε. Μετά βέβαια το παράτησα δύο φορές αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία.(γέλια). Και οι δυο γονείς μου είναι φιλόμουσοι και στο σπίτι μας πάντα
υπήρχε πολύ μουσική, με την μητέρα μου στο πιάνο και τον πατέρα μου στο μαντολίνο. Η ενασχόλησή μου λοιπόν με την μουσική ήταν ευτυχώς αναπόφευκτη και γι’ αυτό θα είμαι για πάντα ευγνώμων στους γονείς μου.

Έχεις κυκλοφορήσει μια προσωπική δισκογραφική δουλειά με την οποία και εμφανίστηκες στη δισκογραφία με τίτλο “Δεν πειράζει”. Μίλησε μου για αυτή.

Η πρώτη μου προσωπική δισκογραφική δουλειά κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2016 και ήταν η απόφασή μου να εκθέσω τραγούδια που γράφτηκαν σε βάθος περίπου 15 χρόνων. Πρόκειται για τραγούδια τα οποία συμπυκνώνουν συναισθήματα και σκέψεις που βρήκαν διέξοδο στην επικοινωνία τους με το κοινό. Το ύφος τους είναι AlternativeRock / Grunge στην ελληνική γλώσσα και στα οποία έχω γράψει τους στίχους και την μουσική.

Υπάρχει κάποιο τραγούδι που να έχεις δεθεί περισσότερο από αυτό το άλμπουμ;

Όχι δεν θα σου δώσω την τετριμμένη απάντηση «όλα είναι παιδιά μου..». Έχω ένα αγαπημένο παιδί που το ξεχωρίζω και το λένε «Χάρτινο τοίχο». Το γιατί θα σου το πω σε άλλη συνέντευξη γιατί θα φάμε 2 βδομάδες αν σου το αναλύσω…(γέλια).

Επέστρεψες πολύ πρόσφατα στη δισκογραφία κυκλοφορώντας ένα καινούργιο τραγούδι την “εκκωφαντική σιωπή”.

Ναι και με παίδεψε πολύ… Δεν μιλάω τόσο για την σύνθεση και την στιχουργία του, μιλάω για το θέμα του που πολλοί συνάνθρωποί μας φοβούνται να αντικρίσουν κατάματα και έτσι… συνεχίσουν να ζουν στον φόβο. Μιλάει για συναισθήματα και καταστάσεις που δεν λέγονται εύκολα. Το τραγούδι αυτό είναι ένα κάλεσμα για μια ζωή στο «σήμερα», απαλλαγμένη από την προσκόλληση στις τραυματικές εμπειρίες του «χτες». Θέλω να το αφιερώσω σε όλους τους «ευάλωτους» που δέχτηκαν βία, παρενόχληση καιεκμετάλλευση αλλά κατάφεραν να τινάξουν από πάνω τους το δίχτυ της αυτολύπησης και να προχωρήσουν στην ζωή τους.

Πως θα χαρακτήριζες τη μουσική σου, σε ποιο είδος θα τη κατέτασσες;

Η μουσική μου θα μπορούσε να πει κάποιος πως εντάσσεται στο γενικότερο όρο Alternative Rock ή Modern Rock με αρκετά Post Rock στοιχεία.

Θα ήθελες να γράψεις μουσική και στίχο για κάποια άλλη φωνή;

Χμ…δεν το έχω σκεφτεί. Καλή ιδέα! (γέλια).

Ενας καλλιτέχνης σήμερα μπορεί να ζήσει μόνο από το επάγγελμα του, μέσα από την τέχνη του;

Φαντάζομαι πως αναφέρεσαι στην μουσική. Εξαρτάται από το είδος της μουσικής που γράφει ή παίζει. Αν παίζει για παράδειγμα λαϊκό-pop και έχεις φωνή κορμάρα τότε η απάντηση είναι χωρίς δεύτερη σκέψη ναι. Το ίδιο βέβαια δεν συμβαίνει αν παίζει κάποιος άλλα ιδιώματα όπως για παράδειγμα ροκ. Ένας καλλιτέχνης ή ένα συγκρότημα που παίζει π.χ. ροκ θα καταφέρει να ζήσει από την μουσική μόνο αν επιλέξει ( ή αν δεν μπορεί να κάνει αλλιώς..) να είναι «διασκεδαστής», να παίζει δηλαδή τα γνωστά χιλιοπαιγμένα σουξεδάκια για τον κόσμο που θα πάει στα «μαγαζιά» και θα καταναλώσει ποτά. Αν είσαι δημιουργός ή εκτελεστής και έχεις αποφασίσει να παίζεις την μουσική που πραγματικά σε εκφράσει και οδηγεί την ψυχή σου, τότε μην περιμένεις να ζήσεις από αυτή αν θέλεις να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου. Εκτός πια αν είσαι «φτασμένος» και κάνεις sold out το Gagarin μέσα σε 1 μέρα… Προσωπικά δεν περιμένω να ζήσω αποκλειστικά από την μουσική μου γιατί έχω την δουλειά και την επιχείρησή μου. Αυτό μου δίνει την ελευθερία να γράφω και να παίζω μουσική όπως πραγματικά
μου αρέσει και με εκφράζει.

Ποια η σχέση σου με τα social media (facebook, twitter κτλ);

Δημιούργησα πολύ αργά σε σχέση με τους υπόλοιπους, λογαριασμό στο facebook και αυτό το είχα κάνει καθαρά για τις ανάγκες της επιχείρησής μου. ( Studio ηχογράφησης –εταιρεία με ηχητικά). Στην συνέχεια γλυκάθηκα και έφτιαξα page για την μουσική μου.

Θα αναρτήσω ή θα πω κάτι μόνο αν έχει σχέση με αυτά τα δύο. Άντε που και που να γράψω και καμιά βλακεία ή να καυτηριάσω μια κατάσταση που βλέπω γύρω μου και με ενοχλεί. Δεν βρίσκω τον λόγο γιατί κάποιος να σκορπίζει την προσωπική του ζωή στο διαδίκτυο…Είναι ένα τριπάκι που θέλει πολύ μεγάλη προσοχή.

Με ποιον τραγουδοποιό η συγκρότημα θα ήθελες να εμφανιστείς επί σκηνής;

Θα χαιρόμουν πολύ να συνεργαστώ με τον Αλκίνοο.

Τι μουσική ακούει αυτό το διάστημα ο Γιώργος Λιτσικάκης; Υπάρχουν κάποια άλμπουμ που να ξεχώρισες τελευταία;

– Όπως είπα σε πρόσφατη συνέντευξή μου, αυτόν το καιρό ακούω παιδικά τραγουδάκια παρέα με την 2 ετών κορούλα μου. Επίσης ακούω random πολλά ενδιαφέροντα group, ξέρεις από αυτά που σου βγάζει προτεινόμενα το spotify δίπλα στα ενδιαφέροντα σου. Ένα group που ανακάλυψα πρόσφατα και μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον είναι τα «Κτίρια  τη νύχτα».

Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου στην Αρχιτεκτονική στου Ζωγράφου άνοιξες τη συναυλία του συγκροτήματος Υπόγεια Ρεύματα. Μίλησε μας για αυτή την ξεχωριστή βραδιά.

Ναι ήταν μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία. Από πέρσι είχαμε πει να παίξουμε με τα Υπόγεια Ρεύματα αλλά δεν είχαν ευνοήσει οι συνθήκες. Έτσι λοιπόν μου πρότειναν να ανοίξω την συναυλία τους στην Αρχιτεκτονική του Ζωγράφου και θέλω να τους ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν. Περάσαμε πολύ όμορφα. Σε ένα κομμάτι μου μάλιστα έπαιξε μαζί μας ο Νίκος Γιούσεφ με το μουσικό του πριόνι ενώ είπαμε μαζί με τον Γρηγόρη Κλιούμη την πολύ όμορφη διασκευή τους «Παράξενη κοπέλα». Χάρηκα πολύ που γνωρίστηκα μαζί τους γιατί εκτός από πολύ καλοί μουσικοί είναι πολύ ωραίοι και απλοί άνθρωποι.

Σε μια εποχή που η εγχώρια βιομηχανία της μουσικής θα λέγαμε ότι έχει βαλτώσει επέλεξες να διαθέσεις τα τραγούδια σου δωρεάν μέσω της ιστοσελίδας σου (free download) και φυσικά όποιος θέλει να στηρίξει την προσπάθεια βάζοντας το ποσό που επιθυμεί για αγορά. Πες μου για το σκεπτικό του να κινηθείς αυτόνομα και να διαθέσεις τη μουσική σου χωρίς την “ομπρέλα” κάποιας δισκογραφικής.

Έχω ξαναπεί πως η έννοια της δισκογραφικής εταιρίας δεν υφίσταται πλέον. Μόνο εταιρίες διανομής υπάρχουν και αυτές υπό εξαφάνιση. Επέλεξα να διαθέσω δωρεάν την μουσική μου μέσω της ιστοσελίδας μου www.giorgoslitsikakis.gr και αυτό γιατί η κατάθεση ψυχής που έχω κάνει στα κομμάτια μου δεν μπορεί να αποτελέσει ένα οικονομικά μετρήσιμο προϊόν. Οι ατελείωτες ώρες δουλειάς που αφιερώνω στην μουσική μου δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να κοστολογηθούν και να αντιστοιχίσουν στα 8 με 10€ που μπορεί να πουληθεί στις μέρες μας ένα CD. Η ανταμοιβή μου είναι όταν η μουσική που γράφω ακουστεί από τον κόσμο και όταν άνθρωποι με τα ίδια συναισθήματα και προβληματισμούς με μένα μπορούν να ταυτιστούν μαζί της.

Τα επόμενα σχέδια σου; Να περιμένουμε συνέχεια σε καινούργιο υλικό;

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα πολύ παλιό κομμάτι που έγραψα μαζί με την ταλαντούχα παιδική μου φίλη Βιβή Τουφεξή στο οποίο επίσης και τραγουδάει, έχει τίτλο “The Sandman went away”, επίσης ετοιμάζω κάποιες διασκευές που θέλω να κυκλοφορήσω. Συναυλιακά θα μας βρείτε την Κυριακή 6 Ιανουαρίου στην Αρχιτεκτονική του Ζωγράφου όπου θα παίξουμε τραγούδια από την προσωπική μου δισκογραφία όπως επίσης και αρκετές πειραγμένες διασκευές που μου αρέσουν. Μαζί μας θα είναι το συγκρότημα Motherfuzz.

Τελικά …κιθαρίστας η βιολιτζής; (γέλια)

Τίποτα από τα δύο. Η κιθάρα (όπως και το πιάνο) είναι απλώς ένα εργαλείο για να γράφω και να παίζω τα τραγούδια μου. Το βιολί είναι η παιδική μου αγάπη, όταν κουράζομαι, κλείνω τα πάντα και χάνομαι μαζί του στις ήσυχες ώρες μου.

 

Info Point – Χρήσιμα links:
http://www.giorgoslitsikakis.gr/
https://nobilesound.gr/
https://www.youtube.com/watch?v=7D7EPFFOmzA

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]