Η Κυψέλη και τα Κάτω Πατήσια, αυτές οι δύο περιοχές που έχω μεγαλώσει και ζω μπορώ να πω με βεβαιότητα πως έχουν χίλια κακά πλέον και μόνο ένα-δυο καλά. Οι περισσότεροι που παραμένουν εδώ είναι είτε επειδή δεν έχουν τα χρήματα να μετακομίσουν αλλού, είτε επειδή είναι δεμένοι συναισθηματικά με το μέρος στο οποίο έζησαν όλη τους τη ζωή.

Όταν ζεις σε μια περιοχή, και για κάποιο λόγο σε καλούν να μιλήσεις για αυτή, θα πεις και τα καλά και τα κακά. Είναι λογικό όταν σε ένα μέρος ζουν χιλιάδες πεινασμένοι μετανάστες παράνομα και μη, στα περισσότερα εγκλήματα οι δράστες να είναι ξένοι.

Έχουν επιτεθεί στον πατέρα μου και τον έχουμε πάει στο νοσοκομείο δύο φορές. Εμένα και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μου μας έχουν κλέψει, ληστέψει, και απειλήσει την σωματική μας ακεραιότητα δεκάδες φορές. Σχεδόν κάθε σπίτι εδώ έχει και μια παρόμοια ιστορία. Όταν λοιπόν ένας κάτοικος καλείται να μιλήσει στους γείτονές του φυσικά και θα αναφέρει το πώς είναι να ζεις σε αυτή την περιοχή με τα αρνητικά και τα θετικά της. Τα αρνητικά είναι περισσότερα εδώ και 10-15 χρόνια και οι κάτοικοι πάντα τα επισήμαιναν στους αρμόδιους αλλά κανείς ποτέ δεν έκανε τίποτα. Όταν λόγω της υψηλής εγκληματικότητας μετά τις 8-9 το βράδυ δεν μπορεί να κυκλοφορήσει ένας άνθρωπος με ασφάλεια στη γειτονιά μου, το να πει την πραγματικότητα που βιώνει δεν είναι ρατσιστικό. Τα πράγματα δεν είναι μόνο άσπρα και μαύρα. Για να μην βγουν λάθος συμπεράσματα… δεν έχω εχθρικά αισθήματα για τους αλλοδαπούς γείτονες μου, ίσως μόνο για αυτούς που απείλησαν την περιουσία και την σωματική μου ακεραιότητα, αλλά και αυτή των αγαπημένων μου προσώπων αλλά και των συνανθρώπων μου…

Το ότι διαστρεβλώθηκαν τα όσα είπε η Δημουλά δεν μου κάνει εντύπωση. Ζούμε σε εποχή που αν κάποιος δεν κάνει δηλώσεις του τύπου «Να φύγουν οι μετανάστες να ξεβρωμίσει ο τόπος» ή «Θέλω να πεθάνουν οι Χρυσαυγίτες», ο κόσμος δεν ξέρει τι ταμπέλα να του βάλει και οι «δημοσιογράφοι» δεν ξέρουν πως θα δημιουργήσουν ντόρο. Έτσι κόβουν και ράβουν τη δήλωση στα μέτρα που τους συμφέρει. Δεν υπάρχει μόνο άσπρο και μαύρο και τα άτομα που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο δε θα βοηθήσουν ποτέ στο να λυθούν τα προβλήματα αυτού του τόπου. Όλοι πρέπει πρώτα από όλα να έχουμε στο μυαλό μας πως όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι – αλλά ακόμα και αυτή την φράση όσοι την υποστηρίζουν έχουν καταφέρει να την διαστρεβλώσουν… Άνθρωπος με δικαιώματα είναι και ο μετανάστης και ο Κηφισιώτης και ο Κυψελιώτης και όλοι έχουν προβλήματα. Το θέμα είναι να ακούμε ο ένας τον άλλον. Δεν γίνεται να κατηγορούμε για ξενοφοβικό τον Κυψελιώτη επειδή δεν βιώνουμε την καθημερινότητά μας όπως αυτός – και όταν λέω Κυψελιώτης δεν αναφέρομαι μόνο στους Έλληνες γείτονες μου… μην ξεχνάμε αυτά που είπε η Δημουλά και αυτά που λένε καθημερινά επί πολλά έτη οι κάτοικοι εδώ – άσχετα που ο κόσμος δεν γνώριζε γιατί δεν ήταν πριν 5-10 χρόνια της μόδας να δίνεις δημοσιότητα σε τέτοιες δηλώσεις – τα ίδια λένε και οι αλλοδαποί που εδώ και χρόνια έχουν στήσει τα σπιτικά τους στην περιοχή. Δεν είναι θέμα ρατσισμού και ξενοφοβίας, είναι θέμα υψηλής εγκληματικότητας.

Δεν είμαι ξενοφοβική ούτε είμαι 70 χρονών κι όμως δεν μπορώ να κυκλοφορήσω με ασφάλεια στη γειτονιά μου. Όταν γίνονται δεκάδες επιθέσεις καθημερινά στο δρόμο λογικό είναι να φοβάσαι να κυκλοφορήσεις, όχι γιατί φοβάσαι όλους όσους δεν έχουν το ίδιο χρώμα με σένα αλλά γιατί έχεις το ένστικτο της επιβίωσης και προσπαθείς να κρατήσεις τον εαυτό σου ζωντανό και ασφαλή.

Ξέφυγα από το θέμα, το ξέρω, αλλά όταν βλέπω να κάνουν λάικ σε ποστ “υπεράσπισης της Δημουλά” άτομα που ψήφισαν Χρυσή Αυγή και φέρνουν τους βουλευτές της στη γειτονιά για να κάνουν επεισόδια στα μαγαζιά των αλλοδαπών, μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι… όπως και το να σχολιάζουν από κάτω άτομα που επειδή οι γιαγιάδες που γνωρίζουν ήταν χουντικές, αυτό σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος που έχει περάσει μια ηλικία δεν ξέρει τι του γίνεται. Προσωπικά δεν είχα καμιά γιαγιά που να νοσταλγεί τη Χούντα… Η Δημουλά δεν έδινε συνέντευξη εκείνη την ώρα αλλά μιλούσε σε εμάς, τους γείτονές της. Είναι φυσικό να μην σκέφτηκε πως πρέπει να προσέξει ακόμα και το «και» της στα όσα είπε. Ξέρει ότι από εμάς είναι δύσκολο να παρεξηγηθεί γιατί βιώνουμε τα ίδια προβλήματα με εκείνη… οι υπόλοιποι, που δεν ξέρουν πώς είναι να ζεις στα γκέτο της Κυψέλης και των γύρω περιοχών, καλύτερα πρώτα να ερευνήσουν και να μάθουν και μετά να πετάξουν τις εξυπνάδες τους και τη χολή τους.

 kypseli2

Παρεμπιπτόντως, δύο-τρία άτομα μόνο γνωρίζω από την περιοχή που να έχουν γνώσεις, παιδεία και πνευματική διαύγεια και να έχουν ψηφίσει Χ.Α., αντίθετα τυχαίνει να ξέρω πολλούς που μένουν βόρεια προάστια και σε άλλες «καλές» περιοχές της Αττικής που είναι και περήφανοι που ψήφισαν αυτή την ναζιστική-φασιστική συμμορία που καταπατά τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των ανθρώπων. Δεν θα αναφέρω καν αυτούς που μου το έχουν εκμυστηρευτεί και τρέμουν μην ξεφουρνίσω το μυστικό τους παραέξω, γιατί ναι μεν ρίχνουν την ψήφο τους εκεί αλλά φοβούνται και τι θα πουν αυτοί που δεν έκαναν το ίδιο.

Εδώ και καιρό έχω πάψει και δεν μου αρέσει να βάζω ταμπέλες στους ανθρώπους, ούτε να τους τσουβαλιάζω και να τους χωρίζω σε κατηγορίες… το να πει κάποιος ρατσιστικές και ξενοφοβικές τις δηλώσεις της Δημουλά είναι αστείο … τι να πω, η γυναίκα ίσως να ψηφίζει κρυφά Χ.Α., ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις, αλλά αυτά που είπε δεν είναι ούτε Χρυσαυγίτικα ούτε ρατσιστικά…

Έχουμε χάσει την μπάλα μου φαίνεται και συζητάμε και κατακρίνουμε τα αυτονόητα και τις αλήθειες. Αντί να βρούμε λύσεις στα προβλήματά μας, ψάχνουμε εχθρούς για να τους δείξουμε με το δάχτυλο και να χαρούμε με τον εαυτό μας για το πόσο ωραίοι είμαστε που τους εντοπίσαμε, όταν τον πραγματικό «εχθρό» τον έχουμε βάλει μέσα στη Βουλή και τον έχουμε κάνει από μία συμμορία τώρα να είναι επίσημο κόμμα… Γιατί όσο απεχθάνομαι από τα εφηβικά μου χρόνια τη Χ.Α., άλλο τόσο απεχθάνομαι τους ξερόλες-ανίδεους ψευτοεπαναστάτες που αν έμεναν έστω και ένα μήνα στην περιοχή μου, μπορεί και να ψήφιζαν Χ.Α., γιατί για αυτούς από ό,τι δείχνουν η λύση στα προβλήματα τους είναι τα άκρα, οι ακραίες φανατισμένες απόψεις και όχι η λογική και η άποψη ότι πάνω από όλα είμαστε όλοι ίσοι άνθρωποι…

Δεν είμαι τέλεια ούτε εγώ, ζούμε σε μια εποχή που καλώς ή κακώς πρέπει να πάρεις θέση, η θέση μου και η ιδεολογία μου σχεδόν όλη μου τη ζωή (με κάποιες κακές εξαιρέσεις πριν καιρό, το ομολογώ) κλίνει προς την Αριστερά και δεν το κρύβω πως αν έπρεπε να κατατάξω το εαυτό μου σε ένα μπουλούκι κάπου εκεί θα τον έβαζα… αλλά όχι δεν είμαστε σε εμφύλιο και δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο. Αυτό που χρειάζεται όπως ανέφερα και πριν είναι να υπάρχει λογική και αγάπη για τον άνθρωπο ανεξαρτήτως καταγωγής και με βάση αυτά η προσπάθεια και η θέληση να βρεθεί λύση στα προβλήματα που είναι υπαρκτά.

Συμπερασματικά, όλοι για ακόμη μία φορά σχολίασαν αν είναι ή όχι ρατσιστικά τα όσα είπε η Δημουλά, λίγοι τόνισαν το ότι διεστρεβλώθηκαν αρχικά τα όσα είπε και μέχρι στιγμής από τους φίλους μου στα social media και από τα άρθρα που έχω διαβάσει στο Ίντερνετ κανένας δεν νοιάστηκε για την αλήθεια των όσων είπε για τη περιοχή.

Κατερίνα Δαμουρά

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]