Ξεκίνησε τελικά σήμερα η απολογία του πυρηνάρχη Νίκαιας Γιώργου Πατέλη κατηγορουμενου για τη δολοφονία του Παύλου φύσσα στη δίκη Χρυσής Αυγής.

Ο Πατέλης επέμεινε οτι το βράδυ της δολοφονίας έστειλε το μήνυμα για να καλέσει τα μέλη της Τοπικής για διανομή φυλλαδίων σχετικά με επικείμενη ομιλία Λαγού στη Νίκαια, ενώ επιχείρησε να βγάλει «λάδι» τον Γιάννη Λαγό, ζητώντας του συγγνώμη που χρησιμοποιούσε το όνομά του στα μηνύματα όπου έγραφε «εντολή Λαγού». Όπως είπε χαρακτηριστικά στο δικαστήριο: «θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τον κ. Λαγό. Πολλές φορές έστελνα μηνύματα σε ανθρώπους από την τοπική για δραστηριότητες και δεν υπήρχε κ μεγάλη ανταπόκριση, κάποια στιγμή είχα στείλει ένα μήνυμα «εντολή Λαγού» για τα φυλλάδια και υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση λόγω του κύρους που ήταν βουλευτής και πολλές φορές έβαζα μονος μου το «εντολή Λαγού» για να υπάρχει κινητοποίηση και ζητάω συγγνώμη για αυτό από τον κ. Λαγό και από το δικαστήριό σας».

Παράλληλα, ο Πατέλης χαρακτηρίζει τον Ρουπακιά ενεργό υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής και όχι μέλος του πενταμελούς συμβουλίου της Νίκαιας, όπως έχει ήδη αποδειχθεί ότι ήταν κατά τη διάρκεια της τετράχρονης ακροαματικής διαδικασίας.

Για τα «παιδιά με τα μαύρα» και τις σημαίες των SS

Σε ερώτηση της Προέδρου για την ομοιόμορφη ενδυμασία με τα μαύρα μπλουζάκια, ο Πατέλης απάντησε ότι δεν την επέβαλε κάποιος και ότι έγινε μόδα, αλλά το ζήταγε ο ίδιος να φοράνε μαύρα ή στρατιωτικά παντελόνια. Είπε χαρακτηριστικά: «Όλη η ΧΑ φόραγε μαύρα, όχι μόνο η Νίκαια, απλά εμείς φοράγαμε το στρατιωτικο παντελόνι. Είχαμε τη μόδα αυτή»

Για τις φωτογραφίες με σημαίες των SS, o Πατέλης είπε ότι δεν έχει καμία σχέση με τον ναζισμό, «αποδεικνύεται από τον υπολογιστή μου, μέχρι τότε, με εκείνη την σημαία των SS, δεν είχα καμία σχέση, Αυτή τη σημαία μου τη στείλανε μέσω του Κορκοβίλη. Δεν ξέρω ποιοί του τη δώσανε και του είπαν να τη δώσεις στον τοπικάρχη σου. Δεν ξέρω ποιοί είναι αυτοί».

Μήνυμα Πατέλη το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα-«Μόνο ο Ρουπακιάς διέπραξε φόνο»

Πατ: Όχι, κυρία πρόεδρε. Δεν το έχω γράψει εγώ αυτό. Επειδή έχω πρόβλημα με την ομιλία μου και δεν έχω γράψει τελεία. Όταν το είδε ο δικηγόρος μου και τον ευχαριστώ για αυτό, έπεσα από τα σύννεφα. Δε γίνεται να μας παίρνουν και να μας πετάνε σε μια φυλακή για κάτι που δεν έχουμε κάνει.

Πρ: Κανένας δεν εχει κάνει τι;

Πατ: Κανένας δεν έχει κάνει φόνο, κυρία πρόεδρε!

Πρ: Κανένας από πίσω σας; Μα τώρα, τι λέτε;

Πατ: Κανένας ναι, εκτός του Ρουπακιά, εννοείται. 

Τηλεφώνημα Ρουπακιά σε Πατέλη μετά τη δολοφονία Φύσσα

Πατ.: Μου λέει έχει γίνει ένα σκηνικό στο Κερατσίνι έχουν πλακωθεί κάτι χρυσαυγίτες με αναρχικούς και του λέω τι έγινε ρε φίλε; πες μου ονόματα να ξέρω. Δε μου είπε ποτέ ονόματα. 10-15 αναρχικοί και χρυσαυγίτες πλακώθηκαν, αυτό. Προσπαθουσα να βάλω άκρη. 12:05 με παίρνει ο Αγγος και μου λεει ότι έμαθα από αστυνομικό ότι ο Ρουπακιάς έχει χτυπήσει ένα παιδι.

Πρ: Δηλαδή το μαθαίνετε από τον αγγο αυτό; όχι από το Ρουπακιά;

Πατ: Το χτύπημα το μαθαίνω από τον Άγγο και μετά σε τηλ που μου κάνει ο Ρουπακιάς μου λεει «χρειάζομαι δικηγόρο, μαχαίρωσα άνθρωπο» Μολις το άκουσα αυτό μου έπεσε το ακουστικό από το χέρι. Και μου λέει «έχω μαχαιρώσει άνθρωπο, θέλω δικηγόρο» και του λέω «όπως τα έκανες, φάτα τώρα». 

Πρ: Τι ώρα ενημερώνετε τον Λαγό σχετικά με το περιστατικό;

Πατ: Όταν μου είπε ο Ρουπακιάς ότι «έχω μαχαιρώσει άνθρωπο». Μου το είπε, ναι. Και του είπα «κόψε το λαιμό σου».

Πρ: Μετά τον Άγγο;

Πατ: Ναι. 

Πρ: Και γιατί να πάρει εσάς;

Πατ: Υπεύθυνος της τοπικής είμαι. 

Πρ: Άρα το μαχαίρωμα έχει σχέση με την τοπική.

Πατ: Όχι, καμμία σχέση.

Πρ: Τότε γιατι εσάς; Να πάρει τη γυναίκα του, εσάς γιατί σας πήρε; Ως ικανό, ως άξιο;

Πατ: Με πήρε για να του βρω κάποιο δικηγόρο. Δεν το έκανα ποτέ αυτό. Δεν ξέρω γιατί με πήρε. Ρωτήστε εκείνον. Με έχουν πάρει και τα χαράματα για να φτιάξω κάτι σωλήνες. Υπήρχαν τηλεφωνήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Πρ: Δε συγκρίνουμε σωλήνες με μια ανθρωποκτονία, δεν μπορείτε να δώσετε εξήγηση;

Γκαβ: Έδωσε εξήγηση.

 

Η απολογία του πραγματοποιήθηκε σε μια κατάμεστη αίθουσα, παρουσία και της Μάγδας Φύσσα, ενώ παρόντες ήταν 12 από τους 18 κατηγορούμενους για τη δολοφονία. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13.30 και αύριο στο Εφετείο θα απολογηθεί ο Γιώργος Ρουπακιάς.

Με πληροφορίες από τη ροή του Golden Dawn Watch που καταγράφει λεπτό προς λεπτό τη δίκη

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]