Πριν λίγες ώρες ήρθε στο φως η είδηση ότι ο Μεσούτ Οζίλ, πρωταθλητής, πλέον, κόσμου με την εθνική Γερμανίας, αποφάσισε να δωρίσει όλα τα πριμ από την κατάκτηση του παγκόσμιου κυπέλου στα παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας.

Η κίνηση αυτή του Τούρκου ποδοσφαιριστή -που έχει επιλέξει να αγωνίζεται με την νάσιοναλμανσαφτ- όπως ήταν λογικό, προκάλεσε πλήθος σχολίων σε όλο τον κόσμο, τα περισσότερα από αυτά θετικά.

Πέρα όμως από τον αστέρα της Άρσεναλ, τις τελευταίες μέρες που οι δυνάμεις του Ισραήλ εξαπολύουν έναν ακόμη ανήθικο πόλεμο εναντίον των παλαιστινίων -οι οποίοι μετρούν περίπου 200 νεκρούς- έχουν εκδηλώσει τη στήριξή τους στον πληττόμενο παλαιστινιακό λαό και άλλοι διάσημοι στο ευρύ κοινό αθλητές αλλά και καλλιτέχνες, αψηφώντας την κατηγορία του αντισημιτισμού, κατηγορία η οποία εύκολα προσάπτεται σε οποιονδήποτε αμφισβητήσει την αυταρχική ηγεμονία του Ισραήλ στην περιοχή.

Όπως μάλλον έγινε και με τον άσο του NBA, Ντουάιτ Χάουαρντ ο οποίος tweetαρε στον λογαριασμό του “Free Palestine” για να το πάρει πίσω λίγες ώρες αργότερα, “απολογούμενος” που πήρε θέση για ένα θέμα διεθνούς πολιτικής! Ο λόγος για τη συμπεριφορά αυτή φαίνεται να είναι ο συμπαίκτης του -πλέον- στους Χιούστον Ροκετς, Όμρι Κάσπι, ο οποίος είναι ο πρώτος ισραηλινός που παίζει στο NBA. Οι περισσότεροι πάντως διάσημοι που εξέφρασαν την στήριξή τους στην Παλαιστίνη, δεν ανακάλεσαν τα λεγόμενά τους.

Σε συναυλία τους στην Αγγλία το περασμένο σαββατοκύριακο, οι Pearl Jam μέσω του Eddie Vedder εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους στην πολιτική που ακολουθεί το Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, χωρίς ωστόσο να κατονομάσουν τη χώρα. Συγκεκριμένα, ο Vedder ανέφερε ότι “Ψάχνουν αφορμές για να παραβιάσουν τα σύνορα και να πάρουν γη που δεν τους ανήκει. Θα πρέπει να πάνε να γαμηθούν και να κοιτάνε τη δικιά τους γαμημένη δουλειά. Δεν θέλουμε να τους δίνουμε λεφτά, δεν θέλουμε να πληρώνουμε φόρους για να βομβαρδίζουν παιδιά”.

Η πρώην τραγουδίστρια των Eurythmics, Annie Lennox, είναι “δηλωμένη” εχθρός του ισραηλινού κράτους, έχοντας πολλές φορές εκφράσει την αντίθεσή της στον τρόπο που το Ισραήλ αντιμετωπίζει τους Παλαιστίνιους. Έχει συμμετάσχει σε πολλές συγκεντρώσεις και πορείες εναντίον της πολιτικής του Ισραήλ, έχει κριτικάρει δημόσια την πολιτική των εποικισμών και των βομβαρδισμών σαν “πορνογραφία καταστροφής” ενώ αρνείται να επισκεφτεί ή να τραγουδήσει στη χώρα. Η επίθεση που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή στη Λωρίδα της Γάζας έχει οδηγήσει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο στους δρόμους, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την από αέρος εισβολή στην Παλαιστίνη. Η Lennox συμμετείχε σε μία από αυτές στο Λονδίνο.

lennox_palestine

Η αγγλίδα ηθοποιός Emma Thompson έχει επίσης εκφράσει την στήριξή της στην Παλαιστίνη, συμμετέχοντας σε ομάδα 35 καλλιτεχνών, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το ότι μία ισραηλινή θεατρική εταιρία συμπεριλήφθηκε σε παράσταση του “Shakespeare festival” στο Λονδίνο. Στο γράμμα τους αυτό, το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Guardian, οι καλλιτέχνες κατηγόρησαν την ισραηλινή εταιρία για συμμετοχή -προφανώς όχι άμεση- στο ντροπιαστικό ρεκόρ εποικισμών στη Δυτική Όχθη αλλά και στους συνεχείς βομβαρδισμούς εναντίον Παλαιστινίων.

Όπως αναμενόταν, η Thompson, που είναι και μέλος της βρετανικής ομάδας ENOUGH!, που μάχεται για τα δικαιώματα των παλαιστίνιων, δέχτηκε σκληρή κριτική τόσο από μέσα φίλα προσκείμενα στο Ισραήλ, όσο και από τα λεγόμενα mainstream.

 Thompson_palestine

Ένας ακόμη ποδοσφαιριστής που έχει δηλώσει δημόσια την υποστήριξή του στην Παλαιστίνη και μάλιστα έχει δωρίσει χρήματα (1,4 εκατομμύρια ευρώ) για την ενίσχυση των συνθηκών ζωής στην περιοχή, είναι ο Cristiano Ronaldo. Ο πορτογάλος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης έχει και στο παρελθόν κατακρίνει την κυβέρνηση του Ισραήλ, ενώ τα μέσα ενημέρωσης παρατήρησαν ότι έχει αρνηθεί να αλλάξει φανέλες με ισραηλινό παίκτη, μετά από αγώνα στο Τελ Αβίβ.

Οι φωτογραφίες του στις οποίες κρατάει ένα κομμάτι χαρτί στο οποίο αναγράφεται “Όλοι με την Παλαιστίνη” είναι πλέον διάσημες, ενώ δεν λείπουν και οι παρουσίες του σε εκδηλώσεις στήριξης του παλαιστινιακού λαού.

ronaldo_palestine

Ένας από τους πιο ευφυείς ανθρώπους παγκοσμίως, που μάλιστα έχει εκδηλώσει επανειλημμένα τη στήριξή του στην κίνηση BDS, που μποϋκοτάρει τα ισραηλινά προϊόντα, είναι ο φυσικός Stephen Hawking. Σε κάθε ευκαιρία ο Hawking εκφράζει ανοιχτά τις θέσεις του ενάντια στο κράτος του Ισραήλ, έχοντας κατηγορηθεί και ο ίδιος βέβαια για αντισημιτισμό.

Το προηγούμενο σαββατοκύριακο έγινε γνωστό ότι ο Hawking δεν θα παραστεί σε συνέδριο στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, με τις πρώτες δικαιολογίες να κάνουν λόγο για θέματα υγείας. Όπως όμως έγινε γνωστό στη συνέχεια, ο διάσημος φυσικός αποφάσισε να μποϋκοτάρει το συνέδριο, στέλνοντας γράμμα στους διοργανωτές, στο οποίο εξηγεί τους λόγους της απόφασής του αυτής, που δεν είναι άλλοι από την κριτική στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Stephen Hawking

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]