Της Νίνας Γεωργιάδου

Σε λίγο δικάζεται η δασκάλα της Σάμου που δέχτηκε προσφυγόπουλα στην τάξη της.

Δικάζεται γιατί δεν έγινε υπαλληλίσκος, αδιάφορη, πληκτική διεκπεραίωση, ανθρωπάκι, ταξινομητης, ιδιαιτερατζου, χαρτογιακάς.
Έμεινε μόνο δασκάλα.

Πώς έγινε και την ώρα που αλυχτούσαν ευυπόληπτοι γονείς έξω και μέσα από τα κάγκελα του σχολείου και ξεκινούσαν τ αλυχτίσματα με τη φράση, » δεν είμαστε ρατσιστές αλλά…» και μετά τα αλυχτίσματα γινόντουσαν κίτρινα και δυσώδη, » Κουβαλούν αρρώστιες. Είναι βρόμικα, Δεν ξέρουν ελληνικά. Δεν ξέρουν να κάνουν το σταυρό τους. Είναι εισβολείς, είναι τρομοκράτες, είναι αλλόθρησκοι, είναι ξένοι, είναι επικίνδυνοι, είναι σκόνη, είναι οι άλλοι. Δεν είναι εμείς » πώς έγινε λοιπόν και η δασκάλα δεν φοβήθηκε, αυτό είναι ελπίδα.

Είναι μια χειρολαβή σ’ αυτό το ματρακα, που τρέχει ξέφρενα στην κατηφόρα, με σπασμένα φρένα και σκασμένα λάστιχα.

Είναι μια γουλιά καθαρό νερό την ώρα της μεγάλης δίψας.

Η δασκάλα είδε κάτι μάτια πελώρια που μέσα τους είχαν τυπωθεί ερείπια, εκρήξεις, πυρπολημένα κτίρια, κομμένα πόδια και σκέφτηκε, «εγώ πρέπει να ξανακάνω όλον αυτό τον ερειπωμένο τόπο, μάτια».

Η δασκάλα είδε μια μικρή πλάτη, πρόωρα καμπουριασμενη, να κουβαλά μια φθαρμένη τσάντα, με σχολικά βιβλία σε άγνωστη γλώσσα και σκέφτηκε, «Δεν πνίγηκε στη θάλασσα και δεν θα το αφήσω να πνιγεί σ ένα βιβλίο με παιδικές ζωγραφιές»

Η δασκάλα είδε την αγέλη των ευυπόληπτων, άκουσε τα κίτρινα, δυσώδη αλυχτίσματα και σκέφτηκε, » αν φοβηθώ, δεν θα μπορώ πια να περπατώ όρθια, θα σέρνομαι.

Δεν θα μπορώ να ξανατραγουδήσω παιδικά τραγούδια. Θα είμαι τόσο παράφωνη, που όλα τα παιδιά θα κλείνουν τρομαγμένα τ’ αυτιά τους.

Δεν θα μπορώ να ξαναγράψω στον πίνακα πως δύο και δύο κάνουν τέσσερα, αφού, θα έχω αποδεχτεί πως κάνουνε μηδέν.

Αν φοβηθώ, σημαίνει πως αποδέχομαι έναν κόσμο που τα παιδιά μπορεί και να ναι, σκόνη, σκουπίδια, εισβολείς, «πρόσχημα των γονιών τους για διακοπες σε στρατοπεδα συγκεντρωσης».

Λιντσαρισμενα τυφλά γατιά.-Δασκάλα, είσαι ο στίχος του Μαχμουτ Νταρουί, » αχ και να ήμουν ένα κερί μες στο σκοτάδι»

Πριν καν μπουν τα προσφυγόπουλα στην τάξη σου, είχες ταξιδέψει μαζί τους στη σαπιοβαρκα, είχες ναυαγήσει μαζί τους στη νυχτερινή φουρτούνα, και δεν βούλιαξαν γιατί εσύ ήσουν σωσίβιο.

Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα καταμαρτυρήσει ένας ευυπόληπτος μάρτυρας κατηγορίας. Μπορώ ίσως διαβάζοντας τον τρόμο και την αθλιότητα του Γ’ Ραιχ, να δω τι φαντάστηκε ο Μπρεχτ.

Ούτε και να σκεφτώ μπορώ, τι μπορεί θα πει ένας δικαστής όταν δικάζει ένα σωσίβιο.

Ξέρω όμως τι θα πεις εσύ.

Ένα παιδικό τραγούδι.

Και θα τεντώσουν τ αυτιά τους, να τ’ ακούσουν, όλα τα χαμένα παιδιά, τα άλλα παιδιά, ακόμα και τα τυφλά, κακοποιημένα γατιά.

Και θα γεμίσουν όλα τα βιβλία με ευανάγνωστα γράμματα και παιδικές ζωγραφιές.

Και πάνω στον πίνακα η κιμωλία θα γράψει μονή της, δυο και δυο μας κάνουν τέσσερα.

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]