Κάθε μέρα που ξυπνάμε, ο καθένας από εμάς, ξυπνάει με ένα σωρό προβλήματα στο κεφάλι του και ξεκινάει τη μέρα του ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, μια συγκεκριμένη ρουτίνα, φτάνει στη δουλειά του και μετά από κάποιες ώρες επιστρέφει σπίτι του, στην οικογένειά του, στα παιδιά του.

Άλλες φορές, όλοι μας ξεφεύγουμε από το καθημερινό μας πρόγραμμα και οι συγκυρίες μας φέρνουν σε έναν δεδομένο χώρο, τη δεδομένη στιγμή. Όλοι ήταν απασχολημένοι χθες με τη μαλακία που έκανε ο Σεφερλής, αλλά πολύ λιγότεροι ασχολήθηκαν με τον πραγματικό μαλάκα της ημέρας. Αυτόν που έσπειρε το θάνατο στην Πέτρου Ράλλη. Αυτόν που σκότωσε τουλάχιστον δύο ανθρώπους και τραυμάτισε ποιος ξέρει πόσους ακόμα.

Ένας 23άχρονος αστυνομικός και μία γυναίκα είναι οι μέχρι τώρα επιβεβαιωμένοι νεκροί λόγω του συγκεκριμένου μαλάκα. Επειδή έτυχε και περνούσαν ή βρίσκονταν στο συγκεκριμένο σημείο τη δεδομένη χρονική στιγμή. Δεν θα πω τη λάθος στιγμή, γιατί οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους, αλλά και αυτοί που τραυματίστηκαν σοβαρά δεν έκαναν κάτι λάθος. Ούτε που είναι μαλάκας ο οδηγός του Smart που τα προκάλεσε όλα αυτά.

Σίγουρα δεν είμαι υπόδειγμα οδηγού (κανείς μας δεν είναι και όποιος νομίζει ότι είναι, καλό είναι να το ξανασκεφτεί πριν να είναι αργά και να μην πάρει και κάποιον άλλον στο λαιμό του) και αναγνωρίζω ότι όλοι μας έχουμε δικαίωμα στο ανθρώπινο λάθος την ώρα που οδηγούμε. Δεν έχουμε όμως κανένα δικαίωμα για οτιδήποτε έκανε ο συγκεκριμένος οδηγός.

Δεν σε ξέρω, δεν ξέρω αν είσαι μικρός, μεγάλος, πατέρας. Ένα ξέρω. Ότι είσαι μαλάκας. Άκου λοιπόν, μαλάκα:

Δεν έχεις κανένα δικαίωμα να τρακάρεις ένα άλλο αυτοκίνητο και να μην σταματήσεις αμέσως, να μην αναγνωρίσεις το λάθος σου και να μην πληρώσεις το (μικρό) τίμημα της μαλακίας σου.

Δεν έχεις κανένα δικαίωμα να μπαίνεις στη δεξιά λωρίδα που είναι μόνο για τα λεωφορεία και να αναπτύσσεις ιλιγγιώδη ταχύτητα στις 10.30 το πρωί σε έναν πολυσύχναστο δρόμο όπως η Πέτρου Ράλλη.

Δεν έχεις κανένα δικαίωμα να καταστρέφεις την περιουσία οποιουδήποτε, στην προκειμένη περίπτωση ενός περιπτερά.

Δεν έχεις κανένα δικαίωμα να τραυματίζεις σοβαρά έναν άντρα και μία γυναίκα, της οποίας μάλιστα το ένα πόδι ακρωτηριάστηκε. Προφανώς δεν έχεις το δικαίωμα να καθορίζεις την ποιότητα της υπόλοιπης ζωής της συγκεκριμένης γυναίκας.

Δεν έχεις κανένα δικαίωμα να αφαιρείς τη ζωή ΚΑΝΕΝΟΣ. Ούτε της γυναίκας που παρέσυρες, αλλά ούτε και του 23άχρονου αστυνομικού που έτυχε να βρίσκονται εκεί τη δεδομένη στιγμή.

Δεν έχεις κανένα δικαίωμα να υποβάλεις την οικογένεια του αστυνομικού να τον αναγνωρίσει από το δακτυλικό του αποτύπωμα, γιατί τον έκανες στην κυριολεξία κομμάτια.

Δεν έχεις δικαίωμα να στερείς από μια οικογένεια το παιδί της, από τον άντρα τη γυναίκα του και το αντίστροφο, από τους γονείς το παιδί τους, από τα αδέρφια τον αδερφό ή την αδερφή τους.

Κι όμως τα έκανες. Όχι ένα, αλλά όλα τα παραπάνω. Και μετά από όλα αυτά, αφού κατάφερες να σωθείς ζήτησες βοήθεια. Δικαίωμά σου. Όπως και δικαίωμα όλων αυτών που είδαν με τα μάτια τους τι έκανες, να μην σε βοηθήσουν αλλά αντίθετα να θέλουν να σου κάνουν κακό. Δεν τους αδικώ. Δεν ντρέπομαι να πω ότι αν ήμουν στη θέση τους, θα έκανα το ίδιο. Σίγουρα θα αντιδρούσα έτσι και χειρότερα αν ήμουν συγγενής αυτών που θρηνούν εξαιτίας σου.

Ξέρεις γιατί; Γιατί δεν ήταν ανθρώπινο λάθος που θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα. Ουσιαστικά ήξερες τι έκανες. Γι΄ αυτό.

Και επειδή δεν είχες κανένα δικαίωμα ούτε λόγο.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]