Στο πρώτο μου κείμενο για το 3pointmagazine.gr έγραφα για τα ΜΜΕ που μας αξίζουν – τις εφημερίδες που ξεπερνούν σε αναξιοπιστία και το τελευταίο ερασιτεχνικό blog, τα κανάλια που αναπαράγουν όποια τρολλιά βρουν μπροστά τους, και το χαοτικό ελληνικό Διαδίκτυο, όπου οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έγκυρη πηγή. Στο υστερόγραφο, κατέληγα ότι ξεκίνησα να γράφω στο 3pointmagazine.gr γιατί πίστευα ότι το εγχείρημα αυτό μπορεί να εκπροσωπήσει την “αληθινή δημοσιογραφία […]. Ενάντια στην κακογουστιά, στις υστερίες, τα δήθεν σκάνδαλα και τις ‘ηχηρές αποκαλύψεις’, ας προτάξουμε την κοινή λογική, το σεβασμό στη δεοντολογία και τα εμπεριστατωμένα σχόλια. Κι ίσως έτσι καταφέρουμε να αλλάξουμε κάτι στον βούρκο των ελληνικών διαδικτυακών ΜΜΕ”.

Δεν έχουν αλλάξει πολλά από τότε – ίσα-ίσα που, ειδικά στην τηλεόραση, οι “παπαγάλοι” έχουν επικρατήσει και οι πραγματικοί δημοσιογράφοι έχουν γίνει είδος προς εξαφάνιση. Ίσως περισσότερο από ποτέ, στην Ελλάδα του 2013 οι καναλάρχες και οι εκδότες επιλέγουν στρατόπεδο κι έπειτα φιμώνουν τις αντίθετες φωνές, αποσιωπούν τις ειδήσεις που δεν τους εξυπηρετούν, διαστρεβλώνουν γεγονότα.

Κάποιοι ήλπιζαν στην ελευθερία της online ενημέρωσης. Κι όμως, τα δήθεν ανεξάρτητα, τάχα ενημερωτικά site που πολλαπλασιάζονται ανεξήγητα, καταλήγουν χειρότερα και από τα κυρίαρχα, παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Η πλειοψηφία τους, με μοναδικό στόχο τη διάδοση και αναπαραγωγή του περιεχομένου τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιλέγει εύπεπτους τίτλους, “φουσκώνει” τις ειδήσεις, ή, ακόμη χειρότερα, τις επινοεί. Και αν για τα τηλεοπτικά κανάλια και τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα δεν υπάρχει κανένας έλεγχος λόγω ανικανότητας ή συμφερόντων, στο Διαδίκτυο ο έλεγχος είναι απλά αδύνατος.

Αλλά ακόμη και στα μέσα όπου κατακτάται ένα επίπεδο αξιοπιστίας της πληροφορίας και ποιότητας του ρεπορτάζ, οι εργασιακές συνθήκες είναι επιεικώς απαράδεκτες – ειδικά για τους νεότερους. Επιπλέον, οι παραδοσιακές δομές εξουσίας και λήψης αποφάσεων διασφαλίζουν ότι οι “ενοχλητικές” φωνές θα συμμορφωθούν εγκαίρως με την εκάστοτε “γραμμή” της ιδιοκτησίας ή θα σιωπήσουν.

Το 3pointmagazine.gr είναι ένα φιλόδοξο πείραμα. Εδώ οι απόψεις δεν φιμώνονται – αρκεί να μην ανήκουν σε όσους θέλουν να φιμώσουν τις απόψεις άλλων. Δεν υπάρχει γραμμή, δεν εξυπηρετούνται συμφέροντα, ούτε επιχειρηματικά, ούτε κομματικά – γι’ αυτό μπορεί συχνά να διαβάσετε στο περιοδικό μας γνώμες αντίθετες μεταξύ τους για το ίδιο θέμα. Οι αναγνώστες όχι μόνο σχολιάζουν ανοιχτά, αλλά συμμετέχουν ενεργά. Ο ίδιος διάλογος όμως δεν υπάρχει μόνο στη “βιτρίνα” – λειτουργούμε πραγματικά συλλογικά. Δεν υπάρχει αφεντικό, παρά μόνο η ομάδα. Κανενός η γνώμη δε μετράει παραπάνω ή λιγότερο, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, ή εμπειρίας. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από όλους, οι ευθύνες μοιράζονται σε όλους.

Δεν είναι εύκολο – ορισμένες φορές είναι κουραστικό και επίπονο. Κάνουμε λάθη, πολλές φορές χοντρά. Διαφωνούμε συχνά, και -ελλείψει αφεντικού- πρέπει μόνοι μας να επιλύουμε τις όποιες συγκρούσεις. Και βέβαια, πρέπει να θυσιάζουμε πολύ από τον ελεύθερό μας χρόνο για το περιοδικό, ανάμεσα σε δουλειές, σχολές και κάθε άλλη υποχρέωση.

Αλλά τα καταφέρνουμε. Με τη βοήθειά σας και μικρά, προσεκτικά βήματα, θέλουμε να πιστεύουμε ότι διορθώνουμε τις “παιδικές” μας ελλείψεις, διευρύνουμε τους ορίζοντές μας, αυξάνουμε την ποιότητά μας.

Η ανταπόκρισή σας μάς έχει αποδείξει ότι δεν είμαστε μόνοι. Έχουμε ήδη γνωριστεί στις εικονικές σελίδες του περιοδικού και στους “τοίχους” μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί μας είχαν τιμήσει με την παρουσία τους και στο πρώτο μας event. Τώρα ήρθε η ώρα να ξαναβρεθούμε, αυτή τη φορά για να συζητήσουμε τις προοπτικές, όχι μόνο του 3pointmagazine.gr, αλλά των ανεξάρτητων μέσων και της εναλλακτικής δημοσιογραφίας γενικότερα.

Σας περιμένουμε την Κυριακή στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον, σε μία ανοιχτή συζήτηση που αφορά όχι μόνο δημοσιογράφους και φοιτητές του κλάδου, αλλά κάθε πολίτη που πιστεύει στην αληθινή ανεξάρτητη δημοσιογραφία.

Τέλος, σας ευχαριστούμε που μας κάνετε να πιστεύουμε κάθε μέρα και περισσότερο στο περιοδικό μας.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]