Υπάρχουν αρκετές φορές όπου ένας επιχειρηματίας, αμφιβόλου ηθικής και πρακτικών, μπαίνει σε έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο μετά βαΐων και κλάδων. Είναι επίσης αρκετές οι περιπτώσεις που χρησιμοποιεί την ομάδα για τα δικά του συμφέροντα και στη συνέχεια, αφού έχει σταματήσει να ενδιαφέρεται, την αφήνει στη μοίρα της. Μία ανάλογη υπόθεση έχει προκύψει στο Μεξικό με τον μεγιστάνα των Media, Κάρλος Σλιμ. Τουλάχιστον, όσον αφορά το πρώτο σκέλος.

Ο Σλιμ, Μεξικανός επιχειρηματίας και… φιλάνθρωπος, αποτελεί τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο μέσα στο 2012. Αυτή τη στιγμή είναι επικεφαλής των εταιρειών Telmex και America Movil, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο των τηλεπικοινωνιών. Τον Σεπτέμβρη του 2012, η America Movil αγόρασε το 20% των μετοχών της εταιρείας Grupo Pacuca, στην οποία ανήκουν οι μεξικανικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι Πατσούκα και Κλαμπ Λεόν. Και οι δύο παίζουν στην μεγάλη κατηγορία, με τη δεύτερη μάλιστα να τα πηγαίνει καλά στο Πρωτάθλημα Απερτούρα που είναι σε εξέλιξη.

Φυσικά, η είσοδος του Σλιμ στα ποδοσφαιρικά δρώμενα προκάλεσε ενθουσιασμό στον κόσμο, που έβλεπαν την ομάδα τους να εξελίσσεται σε μία νέα Τσέλσι ή Παρί Σεν Ζερμέν. Ωστόσο, οι προσδοκίες τους ήταν λανθασμένες. Ο Σλιμ δεν έχει μεγάλη επαφή για το ποδόσφαιρο. Ασχολείται με τον αθλητισμό, αλλά λατρεύει το μπέιζμπολ, την πυγμαχία και τους αγώνες με μηχανοκίνητα. Η είσοδός του στο μεξικανικό ποδόσφαιρο, είχε να κάνει κατά κύριο λόγο με την απόφασή του να αλλάξει τα δεδομένα στον τηλεοπτικό χάρτη της χώρας.

Η εταιρεία του, η Telmex, προσπαθεί να βγάλει άδεια για να βγει στον αέρα της μεξικανικής τηλεόρασης από το 2006, ωστόσο έχει συναντήσει την συντονισμένη αντίθεση της Televisa και της TV Azteca, των δύο μεγάλων καναλιών της χώρας, οι οποίοι δεν θέλουν να ανοίξει η αγορά. Ως απάντηση, ο Σλιμ απέσυρε όλες τις διαφημίσεις του από τα κανάλια μέσα στο 2011. Μόνο για την Televisa, οι απώλειες ανέρχονται στα 75 εκατομμύρια δολάρια. Πλέον, είχε έρθει η ώρα για το δεύτερο χτύπημα, λίγες μέρες μετά την είσοδό του στη Grupo Pachuca.

Μέχρι και φέτος και οι 18 ομάδες που αγωνίζονται στην πρώτη κατηγορία του Μεξικού είχαν συμφωνίες με την Televisa και την TV Azteca για τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα. Ούτως ή άλλως, έχουν γνώμη μέσα στις ομάδες, αφού και οι δύο έχουν αγοράσει μετοχές σε ποδοσφαιρικούς συλλόγους.

Ωστόσο, η Κλαμπ Λεόν, η οποία είναι νεοφώτιστη στην μεγάλη κατηγορία, δεν έμεινε ικανοποιημένη από το συμβόλαιο που της προσέφερε τη TV Azteca και λίγο μετά την είσοδο του Σλιμ στα πράγματα, ανακοίνωσε ότι υπέγραψε για την επόμενη σεζόν με το Fox Sports. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα κενό στο μονοπώλιο των δύο εγχώριων εταιρειών. Το μέλλον της Κλαμπ Λεόν αναμένεται να ακολουθήσει την επόμενη χρονιά και η Πατσούκα, ενώ η Ατλάντε, η Τσίβας και η Μοντερέι φέρονται ήδη να σκέφτονται επίσης την απόσχιση. Την ίδια στιγμή, ο Σλιμ προσφέρει μετάδοση των εντός έδρας ματς της Κλαμπ Λεόν από το UnoTV, μιας εταιρείας streaming μέσω διαδικτύου, ενώ κάλυψε με αυτόν τον τρόπο ολόκληρους τους Παναμερικανικούς Αγώνες του 2011, αφήνοντας… σύξυλα τα τηλεοπτικά δίκτυα. Και όλα μέσω Internet!

Χτύπημα λοιπόν στα τηλεοπτικά δικαιώματα, στις χορηγίες, πιθανότατα «εμφύλιος» ανάμεσα στην Televisa και την Tv Azteca για τις ομάδες που δεν θα πάνε στο Fox Sports ή στην Web TV του Σλιμ. Παράλληλα, προσπαθεί να «πατήσει» στα προβλήματα των δύο εταιρειών για να κυριαρχήσει ακόμα περισσότερο στο χώρο της κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, όπου και δραστηριοποιείται επίσης η Telmex.

Είναι λοιπόν σαφές ότι ο Σλιμ δεν μπήκε στην Πατσούκα και την Κλαμπ Λεόν επειδή… από μικρός κοιμόταν με τις αφίσες των παικτών τους πάνω από το κρεβάτι του. Σε κάθε τέτοια κίνηση κρύβονται βαθύτερα επιχειρηματικά αίτια και παρότι τον 72χρονο επιχειρηματία δεν τον συμφέρει οι ομάδες να μην πηγαίνουν καλά και να χάνει σε καταναλωτικό κοινό, κάτι που σημαίνει ότι θα φροντίσει να είναι τουλάχιστον αξιοπρεπείς, αν δει ότι επιχειρηματικά δεν αποδίδει, δεν θα το σκεφτεί και πολύ για να πηδήξει από το πλοίο, αδιαφορώντας για το μέλλον των συλλόγων.

 

Αναδημοσίευση από othersidefootball.com

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]