Μπορεί η παγκόσμια κοινότητα να έχει στρέψει το βλέμμα της στον Αμαζόνιο, αλλά η Αφρική δείχνει να υποφέρει επίσης από μια τεράστια και καταστροφική πυρκαγιά.

Μόλις χθες, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για τις πυρκαγιές στην υποσαχάρια Αφρική, για τις οποίες εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει μέτρα παρόμοια με εκείνα που αποφασίστηκαν για τον Αμαζόνιο. «Το δάσος καίγεται και στην υποσαχάρια Αφρική», είπε ο Γάλλος ηγέτης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη λήξη της συνόδου κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς.

«Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τι συμβαίνει στην Αφρική και είμαστε σε επαφή για το θέμα αυτό με τον πρόεδρο της Αφρικανικής Ένωσης και με πολλές χώρες. Και εξετάζουμε την πιθανότητα να αναλάβουμε μια πρωτοβουλία παρόμοια (με εκείνη του Αμαζονίου) για την αφρικανική ήπειρο», εξήγησε.

Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν τις τελευταίες εβδομάδες ότι πολλαπλασιάζονται οι πυρκαγιές στην Αφρική, κυρίως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Ζάμπια και την Αγκόλα.   Σε διάστημα δύο ημερών την περασμένη εβδομάδα, η Αγκόλα είχε περίπου τρεις φορές περισσότερες εστίες φωτιάς από τη Βραζιλία, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg από την Weather Source. Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπήρχαν 6.902 πυρκαγιές στην Αγκόλα και 3.395 πυρκαγιές στη γειτονική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σε σύγκριση με μόλις 2.127 πυρκαγιές στη Βραζιλία.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως τα κόκκινα σημάδια στον χάρτη της Nasa δεν δείχνουν ούτε το μέγεθος της φωτιάς, ούτε αν καίγεται δασική ή αγροτική περιοχή. Και αυτό οδηγεί σε λάθος εντυπώσεις για την καταστροφή, σύμφωνα με ειδικούς.

Όπως ο Αμαζόνιος, τα δάση του Κονγκό απορροφούν τόνους διοξειδίου του άνθρακα και θεωρούνται από τους ειδικούς ως βασικό μέσο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και καταφύγιο για απειλούμενα είδη. Αλλά,οι περισσότερες από τις πυρκαγιές που εμφανίζονται στους χάρτες της NASA στην Αφρική, είναι εκτός ευαίσθητων περιοχών τροπικών δασών, λένε αναλυτές, και οι συγκρίσεις με τον Αμαζόνιο είναι επίσης πολύπλοκες.   «Το ερώτημα τώρα είναι σε ποιο βαθμό μπορούμε να συγκρίνουμε τις δύο φωτιές», δήλωσε ο Philippe Verbelen, ένας ακτιβιστής της Greenpeace που εργάζεται στην περιοχή Κονγκό. «Οι πυρκαγιές είναι συχνές στην Αφρική. Είναι μέρος ενός κύκλου καθώς οι άνθρωποι κατά την περίοδο της ξηρασίας βάζουν φωτιά κυρίως σε θάμνους και όχι σε τροπικό δάσος», λέει σύμφωνα με το AFP.   Ο Guillaume Lescuyer, ειδικός σε θέματα Κεντρικής Αφρικής στο γαλλικό κέντρο αγροτικής έρευνας και ανάπτυξης CIRAD, δήλωσε επίσης ότι οι πυρκαγιές που παρατηρήθηκαν στις εικόνες της NASA καίνε κυρίως έξω από το τροπικό δάσος.

Η κυβέρνηση της Αγκόλα εφιστά επίσης την προσοχή, λέγοντας ότι οι συγκρίσεις με τον Αμαζόνιο μπορεί να οδηγήσουν σε «παραπληροφόρηση». Οι πυρκαγιές είναι συνηθισμένες την περίοδο της ξηρασίας, δήλωσε το υπουργείο περιβάλλοντος της Αγκόλας. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, αυτή την περίοδο, οι φωτιές πολλαπλασιάζονται καθώς οι αγρότες προετοιμάζουν τη γη καίγοντας ξερά χόρτα και βλάστηση, λίγο πριν έλθει η περίοδος των βροχών. Ωστόσο η ανάλυση υπογραμμίζει πως τα δάση της Αφρικής διατρέχουν επίσης κίνδυνο, όχι μόνο από φωτιές, αλλά κυρίως από την αποψίλωση η οποία τα τελευταία χρόνια γίνεται με πιο εντατικούς ρυθμούς. Απλά στην παρούσα φάση δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με τον Αμαζόνιο.

 

Πληροφορίες: Lifo

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]