Είναι από τους ελάχιστους δικούς μας τερματοφύλακες που έχουν σταδιοδρομήσει στο εξωτερικό με επιτυχία. Ξεκίνησε την πορεία του το 2002 στην πορτογαλική Φαρένσε, όπου δεν πήρε ευκαιρίες και σύντομα αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στην Αγγλία, όπου έμεινε για χρόνια, με ένα μικρό διάλειμμα στην Ελλάδα.

Από τις ημέρες των δοκιμαστικών στην άγνωστη στο ευρύ κοινό Χάρτπουλ, σήμερα έφτασε να βρίσκεται μια ανάσα μακριά από την Πρέμιερ Λιγκ, υπερασπιζόμενος με μεγάλη επιτυχία την εστία της Μίντλεσμπρο.

Αν και στα 37 του, ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, πρωταγωνιστεί σε ένα πολύ δύσκολο πρωτάθλημα, με ομάδες που συχνά ρίχνουν στο καναβάτσο τους δυνατούς της Πρέμιερ Λιγκ όταν τους συναντούν στο Κύπελλο. Αρχικά προοριζόταν στη Μίντλεσμπρo για τρίτος τερματοφύλακας, όμως πλέον το 88% των οπαδών της «Μπόρο» δηλώνουν πως στην Πρέμιερ Λιγκ θα ήθελαν να έχουν ξανά βασικό τερματοφύλακα τον άλλοτε άσο της ΑΕΚ και της Κέρκυρας.

Στην Αγγλία, τα μέσα ενημέρωσης που έχουν συνηθίσει φέτος να ασχολούνται με «εκπλήξεις», με μεγαλύτερη όλων βέβαια την Λέστερ, έχουν ανοίξει διάλογο με ερώτημα αν είναι ο κορυφαίος κίπερ  που έχει κάτσει κάτω από τα γκολπόστ της Μίντλεσμπρο. Τα επιτεύγματα άλλωστε δεν είναι λίγα.

Με ρεπορτάζ της στις 18 Φεβρουαρίου η gazettelive.co.uk κατέγραφε τις επιδόσεις του διεθνούς για μια και μόνο φορά σε παιχνίδι με τη Μάλτα (3-1 υπέρ της Ελλάδας για τα προκριματικά του Euro 2012), που ήταν καλύτερες των Νόιερ και Τσεχ. Πιο συγκεκριμένα ο Κωνσταντόπουλος είχε κρατήσει μέχρι τότε 17 φορές ανέπαφη την εστία του μέσα στη σεζόν, τέσσερις περισσότερες από τον κίπερ της Μπάγερν Μονάχου και πέντε περισσότερες από τον πορτιέρο της Άρσεναλ. Παράλληλα κατέρριψε το ρεκόρ συνεχόμενων αγώνων που η «Μπόρο» δεν είχε δεχτεί γκολ και κρατούσε για 30 χρόνια.

Την ώρα που ο ίδιος έχει βρει την ηρεμία του στα αγγλικά γήπεδα, η κατάσταση στα γήπεδα της Ελλάδας οδεύει από το κακό στο χειρότερο.  Η πρόσφατη ματαίωση του Κυπέλλου Ελλάδας με απόφαση της κυβέρνησης, φανερώνει ξανά το μέγεθος του προβλήματος. Έχοντας αγωνιστεί για σημαντικό χρονικό διάστημα και στη χώρα μας και χωρίς να έχει χάσει την επαφή με όσα συμβαίνουν ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος μοιράζεται με συνέντευξή του στο 3pointmagazine την δική του οπτική πάνω στα πράγματα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι τα φαινόμενα βίας στα γήπεδα καθρεφτίζουν την κοινωνία μας.

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με όσα συμβαίνουν τελευταία στην Ευρώπη και αλλού στον κόσμο, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις από τους τζιχαντιστές. Σας έχει επηρεάσει καθόλου εκεί η κατάσταση; Ο κόσμος το συζητάει; Ποια είναι η γνώμη σου για όλα αυτά;

Όπως σε όλο τον πλανήτη έτσι και εδώ όλοι παρακολουθούν αυτά που συμβαίνουν. Για μένα είναι κρίμα να σκοτώνονται αθώοι άνθρωποι και κυρίως παιδιά που δεν έχουν φταίξει σε τίποτα. Αυτοί που είναι υπεύθυνοι είναι το λιγότερο δειλοί και ανεγκέφαλοι και ελπίζω να βρεθεί τρόπος να τους σταματήσουν σύντομα.

Πόσο διαφέρει η ζωή στην Αγγλία από αυτή στην Ελλάδα; Η φτώχεια και η ανεργία είναι το ίδιο έντονες εκεί;

Η ζωή εδώ διαφέρει αρκετά. Από τα ωράρια και τις ώρες εργασίας μέχρι την οδήγηση και φυσικά τον καιρό. Όμως τα πάντα είναι πολύ πιο οργανωμένα και υπό έλεγχο. Υπάρχει ανεργία, αλλά καμία σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα..

Έχεις αγωνιστεί χρόνια στην Αγγλία. Πώς ένας παίκτης από χώρα με χαμηλού επιπέδου πρωτάθλημα μπορεί να κάνει καριέρα σε υψηλό επίπεδο;

Ήμουν τυχερός να βρεθώ στην Αγγλία νωρίς στην καριέρα μου και ποδοσφαιρικά “μορφώθηκα” εδώ κυρίως. Στην Ελλάδα υπάρχει πολύ ταλέντο και δεν είναι έκπληξη ότι όταν Έλληνες εργάζονται στο εξωτερικό, ανεξαρτήτως επαγγέλματος προοδεύουν. Στην Ελλάδα δυστυχώς οι συνθήκες δεν είναι οι καταλληλότερες για πρόοδο.

Με τη φανέλα της Μίντλεσμπρο, έχεις πετύχει πολύ σημαντικά ρεκόρ.  Ποιοι είναι οι λόγοι που στα 37 σου καταφέρνεις πολλά περισσότερα από νεότερους συναδέλφους σου;

Ο βασικότερος λόγος είναι ότι στα 37 μου αισθάνομαι την ίδια διάθεση να δουλέψω και να βελτιωθώ όπως και στα 20 μου… Από εκεί και πέρα παίζει ρόλο ότι βρίσκομαι σε ένα πολύ υγιείς σωματείο με πολύ καλό προπονητικό team και φυσικά προπονητή τερματοφυλάκων.

Πώς είναι μια μέρα στην προπόνηση;

Η προπόνηση ξεκινάει στις 10.30 το πρωί.. Οι περισσότεροι είμαστε εκεί, γύρω στις 8.45 και δουλεύουμε λίγο στο γυμναστήριο πριν βγούμε έξω. Η προπόνηση διαρκεί μέχρι τις 12.15 περίπου και μετά όλοι έχουμε την επιλογή να φάμε στο εστιατόριο της ομάδας στο προπονητήριο όπου τεράστια ποικιλία σε φαγητά.

dimi3

Χάρτπουλ, Νότιγχαμ Φόρεστ, Κόβεντρι, Σουόνσι και Κάρντιφ είναι οι ομάδες στις οποίες έχει αγωνιστεί όσο βρίσκεται στο Νησί.

Φαίνεται προς τα έξω ότι το επίπεδο στην Championship είναι υψηλό και μάλιστα υψηλότερο της δική μας πρώτη κατηγορία. Ισχύει; Αν ναι για ποιους λόγους το ποδόσφαιρό μας βρίσκεται τόσο πίσω;

Το επίπεδο στην Championship είναι πολύ ανώτερο από την Super league.. Θεωρείται από τις πιο δύσκολες κατηγορίες στην Ευρώπη λόγω του ανταγωνισμού που υπάρχει και του αριθμού των μεγάλων ομάδων που έχουν βλέψεις για άνοδο. Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα πάσχει οργανωτικά και εξωγηπεδικά δυστυχώς.

Εργασιακά οι παίκτες στην Championship είναι σε καλύτερη μοίρα απ’ ότι οι ποδοσφαιριστές στη δική μας Football League (Β’ Εθνική); Παίρνουν ψηλότερους μισθούς, έχουν περισσότερες παροχές;

Η Football League στην Ελλάδα δεν συγκρίνεται με την Championship. Ούτε καν η Superleague με εξαίρεση μερικές ομάδες. Φυσικά οι αποδοχές και οι παροχές είναι ανάλογες.

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχουμε έντονα φαινόμενα βίας και διαφθοράς. Ποιοι πιστεύεις ότι οφείλονται για την κατάσταση; Πώς θα μπορούσε να αλλάξει;

Η βία στο ποδόσφαιρο της χώρας μας είναι πολύ συχνό φαινόμενο και καθρεφτίζει την κοινωνία ως σύνολο.. Οι άνθρωποι που διοικούν το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα κατά πλειοψηφία είναι ακατάλληλοι.

Συμφωνείς με την ματαίωση του Κυπέλλου Ελλάδας που αποφάσισε ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής ως απάντηση στα κρούσματα βίας;

Είμαι υπέρ κάθε μέτρου που μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει τη βία. Αν αυτό βοηθήσει τότε είναι σωστή απόφαση.

dimi

«Αστειευόμενος τον ρώτησα αν είναι ο καινούργιος προπονητής μας και μου απάντησε ότι είναι ο καινούργιος βοηθός προπονητή», είχε πει στο sentragoal για τον διάλογο που είχε με τον Μουρίνιο, που παρακολουθούσε λίγο μετά την απόλυσή του το παιχνίδι μεταξύ Μίντλεσμπρο και Μπράιτον.

Ο Ρόι Κάρολ, μεγαλύτερος σου σε ηλικία, που αγωνίζεται όμως σε μικρότερη κατηγορία και ομάδα είναι πολύ πιθανό να βρεθεί με την Εθνική Ομάδα της Ιρλανδίας στο προσεχές Euro. Σε έχουν προσεγγίσει από τη δική μας Εθνική ώστε να αγωνιστείς ξανά; Θα το ήθελες;

Στις περισσότερες χώρες του κόσμου δεν έχουν θέμα με την ηλικία των παικτών, ιδιαίτερα των τερματοφυλάκων. Δεν έχω ακούσει τίποτα για την Εθνική και ούτε έχω ασχοληθεί με το θέμα.

Το φετινό πρωτάθλημα στην Premier League εξελίσσεται συναρπαστικά. Πώς εξηγείς ότι ο Ρανιέρι πέτυχε και με το παραπάνω στην Λέστερ, ενώ με την Εθνική μας δεν έκανε ούτε νίκη;

Είναι πιστεύω θέμα συνθηκών εργασίας. Όταν οι συνθήκες εργασίας σε οποιοδήποτε επάγγελμα δεν είναι τότε είναι δύσκολο να αποδώσει κανείς… Βλέπουμε τη διαφορά στην Λέστερ και εύχομαι να κατακτήσουν το πρωτάθλημα.

Αν η Μίντλεσμπρο προβιβαστεί, τι θα σημαίνει για σένα να αγωνιστείς πρώτη φορά στην Premier League;

Θα είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα και τιμή για μένα να είμαι μέρος της ομάδας που θα φέρει ξανά την Μίντλεσμπρο στην Premier League.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]