Vamos a tirar la casa por la ventana
Quien llega tarde no come carne
Debalde debalde vendo hoy

Διαλύουμε το σπιτικό μας
Όποιος πρόφτασε!
Ξεπούλημα, σήμερα το ξεπούλημα!

Προσπαθώ, ειλικρινά προσπαθώ, κυριολεκτώντας τη φράση, να βρω λόγια για το τελευταίο 24ωρο και κάτι ψιλά, κατά το οποίο, σύμφωνα με υπουργική απόφαση και δια κυβερνητικού αντιπροσώπου, εξέχοντος και σημαίνοντος προσώπου, του Σίμου Κεδίκογλου, αποφασίστηκε με υπουργική πρωτοβουλία, η απόφαση της διακοπής της μετάδοσης του σήματος της ΕΡΤ ΑΕ παγκοσμίως, ήτοι το κλείσιμο της κρατικής τηλεόρασης (ΕΤ1, ΕΡΤ, ΝΕΤ κα). Θα θελα πολύ εδώ να έγραφα την ανασυγκρότηση, ανασύνταξη, αλλαγή διοικητικών θέσεων ή κάτι τέλος πάντων που να μη σημαίνει λουκέτο σε ό,τι ξέραμε μέχρι τώρα και διακόπηκε εν μία νυκτί (για την ακρίβεια μεσημέρι ήταν, αλλά η απόφαση πρέπει να βγήκε βράδυ με τον Παπούλια σε τέτοια σίγουρη μέθη λόγω σωστής στρατηγικής κίνησης, που δεν θα μπορούσε να πιάσει το στυλό να υπογράψει-το τελευταίο υπάρχει πιθανότητα να έχει αλλάξει τις τελευταίες ώρες, ωστόσο ίσχυε μέχρι χθες το πρωί που τελείωσε η «βάρδια» μου στην ΕΡΤ και με άλλαξαν κάτι σωματεία).

Απώτερος σκοπός της κυβέρνησης, συγγνώμη, του νόμου βάση του οποίου κλείνει η κυβέρνηση την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η έναρξη λειτουργίας ενός αντίστοιχου φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, στα πλαίσια υποχρέωσης που προκύπτει από το 66ο μνημόνιο και εξορθολογισμού της ευρύτερης δημόσιας οικονομίας, μέσω περικοπών των δημοσίων δαπανών. Διευκρίνιση εδώ, ότι η ΕΡΤ δεν έγκειται σε δημόσιο δίκαιο καθ’ότι είναι ΔΕΚΟ, δημόσιο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που ιδρύθηκε με περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου για την επιδίωξη σκοπών, αναπτύσσοντας επιχειρηματική (δημόσιες επιχειρήσεις) ή παραγωγική δραστηριότητα.

Αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε. Αρχικά και τελικά, το γεγονός ότι ο Σ. Κεδίκογλου εξουσιοδοτήθηκε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου αντίκειται ξεκάθαρα στη δημοκρατία και ό,τι διαφυλάττει το Σύνταγμα της, εφ’όσον δεν συντρέχει επείγουσα, έκτακτη ή απρόβλεπτη ανάγκη, αλλά ούτε και τίθεται θέμα ταμειακού συμφέροντος ώστε να σωθεί το δημόσιο.

Η κατασπατάληση, η διαφθορά, οι πελατειακές σχέσεις τα αδικαιολόγητα έξοδα και έσοδα υπαλλήλων και διοικητικών οργάνων της ΕΡΤ, η όντως απαράδεκτη μη καταγραφή των παγίων με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστοποιημένη η περιουσία της στο λαό, η υπέρογκη σπατάλη των κινητών που χρησιμοποιούσαν πολλοί εργαζόμενοι, είναι δεν είναι ικανές, αν και όχι λίγες συνθήκες για να δικαιολογήσουν το απόλυτα ολοκληρωτικό λουκέτο της. Όπως ανέφερε και ο εγκληματολόγος πρώην καθηγητής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Πανούσης, «Η κάθαρση – εξυγίανση δεν ταυτίζεται με την εκκαθάριση – απολύσεις», επίσης όταν έχεις ζιζάνια στο χωράφι δεν το πουλάς για να το ξεφορτωθείς ή φαινομενικά λύνεις το πρόβλημα εντοπίζοντας τα, διώχνεις τα ζιζάνια.

Επιπλέον σύμφωνα με το άρθρο ενός φοιτητού νομικής, του Στέλιου Τσεβά, που διάβασα πριν από λίγο και ειλικρινά δεν θα έφτανα μέχρι εκεί μόνη μου, «η ομολογία της κυβέρνησης ότι αφού κλείσει την ΕΡΤ θα ιδρύσει εκ νέου μια αντίστοιχη εταιρία δημόσιας ραδιοτηλεόρασης προσδίδει στη λύση της εταιρίας χαρακτήρα καταχρηστικό, αφού αντί να απολυθούν οι λιγότερο άξιοι και ικανοί απολύονται όλοι προκειμένου να επαναπροσληφθούν σε λίγους μήνες κάποιοι άλλοι που θα καλύψουν τις ανάγκες της νέας επιχείρησης. Το γεγονός αυτό συνιστά προσβολή της αρχής αξιοκρατίας (4 §1 Σ και αρθ. 2 Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση) όπως την έχει δεχτεί η Ολομέλεια του ΣτΕ στις αποφάσεις της 1252 και 1253/2003».

Χθες ανάβαμε και σβήναμε όλοι όσοι παρευρεθήκαμε για συμπαράσταση και κοινό αγώνα στην ΕΡΤ, βαρύγδουπες δηλώσεις όπως «Για να μας κλείνουν, μάλλον δεν κάναμε καλή προπαγάνδα, «Η κυβέρνηση θα πέσει απόψε» και «Η αποψινή νύχτα είναι το Πολυτεχνείο στο νέο φασισμό», με γέμιζαν και με άδειαζαν την ίδια στιγμή, ενώ ο ένας ομιλητής διαδεχόταν τον άλλο, τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ έπαιξαν ακάματα κι επίμονα και μου θύμισαν την μπάντα του Τιτανικού, ναυάγιο μετά μουσικής, φίλοι, γνωστοί, άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου, οικογενειάρχες…ποτέ δεν είναι αργά να ελπίζεις…Vamos a tirar la casa por la ventana, quien llega…

Χαρά Φρουδαράκη

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]