του Χρήστου Καλλιμάνη (Εφ.Συν.)

Τριάντα νεκροί και 52 τραυματίες από δύο επιθέσεις ενόπλων – Εσωτερική τρομοκρατία βλέπουν οι αρχές πίσω από την επίθεση στο Τέξας – Υπό έρευνα ρατσιστικό γραπτό μανιφέστο

Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται για ακόμη μία φορά η αμερικανική κοινωνία, καθώς δύο επιθέσεις ενόπλων, με ελάχιστες ώρες διαφορά μεταξύ τους, σε Τέξας και Οχάιο άφησαν πίσω τους 30 νεκρούς και 52 τραυματίες.

Σοβαρό το ενδεχόμενο να υπάρχουν ρατσιστικά κίνητρα πίσω από το μακελειό στο Ελ Πάσο του Τέξας με γραπτό ρατσιστικό «μανιφέστο» να βρίσκεται υπό έρευνα από τις Αρχές.

Τέσσερα περιστατικά μαζικών δολοφονιών μέσα σε μία εβδομάδα, 250 από την αρχή του έτους με τις ΗΠΑ να «αιμορραγούν» κυριολεκτικά.

Το πρώτο χτύπημα στο Ελ Πάσο

Το βράδυ του Σαββάτου η συνοριακή πόλη του Ελ Πάσο έγινε θέατρο της αιματηρής επίθεσης ενόπλου σε πολυκατάστημα Walmart, κατά την οποία σκοτώθηκαν είκοσι άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 26.

Ο ένοπλος εισέβαλε με καραμπίνα στον χώρο και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως σκορπίζοντας τον θάνατο και τον πανικό στους πελάτες και εργαζόμενους του χώρου.

Αστυνομικός μπαίνει μέσα στο κατάστημα του Walmart όπου έχασαν τη ζωή τους 20 άνθρωποι. (AP Photo/John Locher)

Βασικός ύποπτος, όπως επιβεβαίωσαν αξιωματικοί της αστυνομίας στο Associated Press, είναι ο 21χρονος Πάτρικ Κρούσιους, ο οποίος έχει ήδη συλληφθεί και γίνονται έρευνες για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για έγκλημα μίσους.

Στις ΗΠΑ, ο συγκεκριμένος προσδιορισμός αναφέρεται σε εγκλήματα με θύματα πρόσωπα τα οποία στοχοθετούνται εξαιτίας χαρακτηριστικών όπως η φυλή, το θρήσκευμα ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός τους.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε το «τραγικό» μακελειό στο Ελ Πάσο, κατ’ αυτόν «μια άνανδρη ενέργεια» και «μια πράξη μίσους». «Δεν υπάρχουν λόγοι ούτε προσχήματα που θα δικαιολογήσουν ποτέ τον σκοτωμό αθώων ανθρώπων», συμπλήρωσε ο μεγιστάνας μέσω Twitter.

Αντιρατσιστική διαμαρτυρία στην πόλη Χουαρέζ στο Μεξικό, η οποία βρίσκεται απέναντι από το Ελ Πάσο, για τους τρεις Μεξικανούς πολίτες που σκότωσε ο ένοπλος. (AP Photo/Christian Chavez)

Μανιφέστο μίσους

Όπως έγινε γνωστό, ένα μανιφέστο μίσους, που εξετάζεται εάν ανήκει στον Κρούσιους, βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών.

Στο κείμενο γίνεται λόγος για «εισβολή ισπανόφωνων στο Τέξας», που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στην πολιτεία και να την «αλλάξει» από ρεπουμπλικανική σε δημοκρατική. Γίνονται, ακόμη, αναφορές στη σφαγή που διέπραξε λευκός ρατσιστής στο Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας.

Ο συγγραφέας του «μανιφέστου» ασκεί κριτική και στους ρεπουμπλικανούς, κατηγορώντας τους για σχέσεις με πολυεθνικές, αλλά και καταστροφή του περιβάλλοντος.

Μπορεί στο κείμενο να αναφέρει πως δεν είναι ρατσιστής, όμως σημειώνει ότι η «μείξη» των φυλών καταστρέφει το έθνος και προτείνει τον διαχωρισμό των ΗΠΑ σε περιοχές ανάλογα με τη φυλή.

Σε έναν λογαριασμό στο Twitter που φέρεται να ανήκει στον Κρούσιους υπάρχουν και αναρτήσεις υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, όμως, ο συγγραφέας του μανιφέστου αναφέρει ότι δεν θα έπρεπε να κατηγορηθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τις πράξεις του.

Αγρυπνία κατοίκων του Ελ Πάσο μετά την τραγωδία. (AP Photo/John Locher)

Μαρτυρίες από το μακελειό

Σε στιγμιότυπο από κάμερα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης που μεταφόρτωσε στο Διαδίκτυο ο τηλεοπτικός σταθμός KTSM, ο νεαρός εικονίζεται να κινείται προς το πολυκατάστημα με ένα τουφέκι στα χέρια και τα αυτιά του καλυμμένα με ωτοασπίδες σκοπευτηρίου.

Στο Walmart είχαν πάει πολλοί κάτοικοι του Ελ Πάσο να προμηθευτούν τα απαραίτητα για την επιστροφή των παιδιών τους στο σχολείο, που το πολυκατάστημα προσέφερε χθες με έκπτωση. Σύμφωνα με την αστυνομία, το μαγαζί ήταν ήδη κατάμεστο: 1.000 ως 3.000 άνθρωποι βρίσκονταν στο εσωτερικό του.

Η Βανέσα Σάενς, 37 ετών, που πήγαινε στο εμπορικό κέντρο με τον γιο της, ενός έτους, και τη μητέρα της, είπε στο Fox News πως άκουσε κάτι που αρχικά της φάνηκε πως ήταν «πυροτεχνήματα», καθώς έψαχνε θέση να παρκάρει.

«Είδα έναν άνδρα με μαύρο μπλουζάκι και καμουφλάζ παντελόνι που κράταγε κάτι που μου φάνηκε πως ήταν τουφέκι. Σημάδευε κόσμο κι έριχνε κατευθείαν πάνω του. Είδα τρεις ή τέσσερις ανθρώπους να πέφτουν κάτω», πρόσθεσε.

Ερασιτεχνικά βίντεο κατέγραψαν σκηνές πανικού, με πελάτες να σπεύδουν να αναζητήσουν κάλυψη, με πτώματα πεσμένα στο έδαφος. Σε ένα από τα βίντεο, που τραβήχτηκε στο εσωτερικό του πολυκαταστήματος, ακούγονται εκπυρσοκροτήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ο Ρόμπερτ Κουράδο είπε στην εφημερίδα El Paso Times ότι κρύφτηκε μαζί με τη μητέρα του ανάμεσα σε δύο αυτόματα μηχανήματα πωλήσεων στην είσοδο του Walmart. «Ο άνδρας προσπάθησε να με πετύχει από κάτω, αλλά αστόχησε διότι έπεσα στο δάπεδο», αφηγήθηκε, προσθέτοντας πως πρόλαβε να δει ότι κράταγε «ένα AK-47», ημιαυτόματο τουφέκι εφόδου, αλλιώς Καλάσνικωφ.

Σκόρπισε τον θάνατο στο Ντέιτον

Το δεύτερο περιστατικό έλαβε χώρα περίπου 13 ώρες μετά, στο Ντέιτον του Οχάιο, περίπου 1.300 μίλια μακριά από το Ελ Πάσο.

Ο ένοπλος εισέβαλε με καραμπίνα στο μπαρ Νεντ Πέπερ, της γειτονιάς Όρεγκον και άρχισε να πυροβολεί, σκοτώνοντας εννέα ανθρώπους, προτού πέσει και ο ίδιος νεκρός.

Από τα πυρά του τραυματίστηκαν και 26 άνθρωποι.

Αστυνομικοί μεταφέρουν τους νεκρούς έξω από το μπαρ του Ντέιτον, όπου έχασαν τη ζωή τους δέκα άτομα, ανάμεσά τους και ο δράστης της σφαγής. (AP Photo/John Minchillo)

Η αστυνομία του Ντέιτον έχει ξεκινήσει έρευνα για το αιματηρό περιστατικό, στην οποία συμμετέχει και το FBI, όμως δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα ούτε την ταυτότητα του δράστη, ούτε περισσότερες λεπτομέρειες για τα κίνητρά του.

Ο ένοπλος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αστυνομικούς που βρέθηκαν στο σημείο για να αντιμετωπίσουν το περιστατικό.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο δράστης έφερε καραμπίνα με πολλά πυρομαχικά, ενώ φορούσε και αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Τέσσερις επιθέσεις σε μία εβδομάδα, 250 από τις αρχές του χρόνου

Με τα δύο περιστατικά σε Ελ Πάσο και Ντέιτον, οι επιθέσεις έφθασαν τις τέσσερις σε μία εβδομάδα, ενώ από την αρχή του χρόνου ο αριθμός των μαζικών δολοφονιών στις ΗΠΑ είναι τρομακτικός.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]