To menu αυτή την εβδομάδα περιελάμβανε δύο πολύ καλές ταινίες, η μία μάλιστα βραβευμένη στο φεστιβάλ των Καννών. Από την άλλη, ακούσαμε τη μουσικούλα μας και πήγαμε και στο καφέ-μπαρ μας. Δεν έχετε παράπονο. Από επιλογές, άλλο τίποτα.

Είδα το “Δύο ημέρες, μία νύχτα” των Ζαν Πιέρ και Λικ Νταρντέν. Δύο μέρες και μία νύχτα ακριβώς είχε η Σάντρα ώστε να επισκεφτεί όλους τους συναδέλφους της και να τους πείσει να αποτρέψουν την αναπόφευκτη μάλλον, απόλυσή της, ακόμη κι αν για να γίνει αυτό, θα πρέπει να θυσιάσουν ένα δελεαστικό μπόνους που περιμένει τον καθένα τους.

Το απολύτως ανθρώπινο και ρεαλιστικό κοινωνικό σινεμά των αδερφών Νταρντέν μας χαρίζει ακόμα μία ταινία απόλυτα γειωμένη στην πραγματικότητα, μία ταινία ύμνο στους “κανονικούς” ανθρώπους, αυτούς που θα μπορούσες να είσαι εσύ στη θέση τους. Μία ταινία που -όπως και παλαιότερες των βέλγων κινηματογραφιστών- εναρμονίζεται πλήρως με την Ευρώπη της οικονομικής κρίσης και θίγει χωρίς μελοδράματα και πομπώδεις σκηνές ή διαλόγους κοινωνικά ζητήματα όπως εν προκειμένω αυτό του κοινωνικού αυτοματισμού και του πόσο εύκολα οι εργαζόμενοι υποκύπτουν σε αυτόν. Όχι όλοι όμως. Και μία Μαριόν Κοτιγιάρ που ισορροπεί ανάμεσα στην ψυχική κατάρρευση και την διεκδίκηση της δουλειάς της με απολύτως ανθρώπινο και αξιοπρεπή τρόπο, κι ας πρέπει να αντιμετωπίσει τα βλέμματα οίκτου και απόρριψης των συναδέλφων της.

Σοφιάννα Μπονοβόλια

Άκουσα την καινούργια διασκευή του Papercut στο τραγούδι που είχε ερμηνεύσει κάποτε μοναδικά η Μελίνα Μερκούρη “Αγάπη που γινες δίκοπο μαχαίρι”.Το τραγούδι ανήκει στο άλμπουμ που κυκλοφορεί με τίτλο “Playing with Melina” και έχει διάφορες remix διασκευές τραγουδιών της Μελίνας. Από τις πιο ωραίες διακευές που έχω ακούσει τελεύταια. Στο repeat απλά.

Κατερίνα Καραβία

Πήγα στο My Hood (Πανόρμου, 16) στους  Αμπελόκηπους, στην πλατεία του Αγίου Δημητρίου. Ένα καφέ-μπαρ, όχι σαν όλα τ’ άλλα του ιδίου δρόμου. Ιδανικό στέκι για όλες τις ώρες της ημέρας, από τον πρωινό καφέ, μέχρι το μεσημεριανό σνακ και το βραδινό ποτό. Ένα μαγαζί με δικό του στυλ, πολύ φιλικό προσωπικό και με τους ιδιοκτήτες του μαγαζιού να τους βρίσκεις χαμογελαστούς πίσω από τη μπάρα να σου ετοιμάζουν διάφορα κοκτέιλ δικής τους έμπνευσης, και μάλιστα στην τιμή ενός απλού ποτού (7 ευρώ): από γλυκόξινα με χυμό lime και κράνμπερι, δροσιστικά με αγγούρι, πιο μεσογειακά με λικέρ μαστίχας μέχρι και με γεύση lemon pie!

hood

Οι μουσικές επιλογές αλλάζουν ανάλογα με τον dj, αλλά το κυρίως mood μπορεί να συνοψιστεί σε alternative-rock-indie ήχους με μια μικρή αδυναμία και στις all time classic μουσικές, όπως ‘80s και ‘90s. Τέλος, ζητήστε να σας φτιάξουν ένα σφηνάκι δικής τους επιλογής, σίγουρα θα σας εκπλήξει ευχάριστα!

Μελίνα Βελιμέζη

Είδα το “The Judge” με τον Robert Downey Jr και τον Robert Duvall. Ομολογουμένως μία από τις καλύτερες ταινίες που έχω δει τελευταία, αν όχι από τις καλύτερες που έχω δει ποτέ. Οι ερμηνείες και των δύο (πατέρας και γιός στην ταινία) ήταν συγκλονιστικές.

Από τη μία οι δυσκολίες στις οικογενειακές σχέσεις και από την άλλη η αγάπη για τον πατέρα και αντίστοιχα για το παιδί, βρίσκονται σε μια διαρκή μάχη μεταξύ τους. Αν και μεγάλη σε διάρκεια, δεν σε κουράζει καθόλου και σε κάνει να την παρακολουθήσεις με κομμένη την ανάσα καθ’ όλη τη διάρκεια. Πολύ ωραίο χιούμορ, αλλά και συναισθηματικά φορτισμένες σκηνές συνθέτουν το παζλ της εξαιρετικής αυτής ταινίας.

Κώστας Χατσιανίδης

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]