Στην Ελλάδα είχαμε ανέκαθεν μία τάση να μπερδεύουμε το νόμιμο από το ηθικό. Όταν βέβαια ο κύριος Βουλγαράκης το 2008 μας ξεκαθάρισε πως αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα… ησυχάσαμε.

Στην Ελλάδα όμως του μνημονίου και της τρόικα θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα περισσότερα νόμιμα πράγματα που θεσπίζουν κυβέρνηση, Ε.Ε. και ΔΝΤ μόνο ηθικά δεν είναι. Ένα από αυτά είναι και το σύστημα φορολογίας που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους υπαλλήλους της (ΕΚΤ, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτλ), το οποίο τους απαλλάσσει από σχεδόν όλους τους φόρους των κρατών τους.

Μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας “Παρόν” έγινε ευρέως γνωστό ότι ο διορισμένος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Λουκάς Παπαδήμος, από 2004 έως το 2011 εισέπραξε ως αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, συνολικά 2.238.484,09 ευρώ και πλήρωσε φόρους μόλις 511 ευρώ.

Κάτι τέτοιο με θεσμικούς όρους είναι απόλυτα νόμιμο, καθώς αποτελεί απόφαση της Ε.Ε., όταν όμως ο κύριος Παπαδήμος κάνει κήρυγμα στον ελληνικό λαό για την αναγκαιότητα όλο και περισσότερων νέων μέτρων, για την αναγκαιότητα μείωσης μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, για την αναγκαιότητα επιβολής χαρατσιών και έκτακτων εισφορών, για την αναγκαιότητα να παίρνουμε δάνεια για να ξεπληρώσουμε τους δανειστές μας από ένα χρέος που δημιουργήθηκε τοκογλυφικά και είναι παράνομο, τότε το κήρυγμα αυτό λέγεται θράσος.

Εκτός αυτού ο κ. Παπαδήμος ως ακαδημαϊκός, για έξοδα παραστάσεως παίρνει 1.400 ευρώ το μήνα που είναι κι αυτά αφορολόγητα. Το ότι δεν έχει μπει σε αίθουσα διδασκαλίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών εδώ και χρόνια είναι μάλλον λεπτομέρεια.

Τη στιγμή δηλαδή που η πλειοψηφία των Ελλήνων λυγίζει υπό το βάρος ολοένα και περισσότερων μέτρων, ο κύριος Παπαδήμος μας καλεί να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την πολιτική που μας έχει οδηγήσει σε αυτό το σημείο, ενώ ο ίδιος απολαμβάνει τεράστια προνόμια, αλλά και τεράστιους μισθούς.

Σίγουρα είναι νόμιμο. Είναι όμως και ηθικό;

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]