Γεια και χαρά! Πολύ καλά τα νέα για εμάς τους cinephile αφού χθες (6/11) έκανε πρεμιέρα στην Ελλάδα η τελευταία ταινία του Christopher Nolan με τίτλο “Interstellar”.

Φαντάζομαι ότι όλοι περιμένετε να διαβάσετε στην συνέχεια για την καινούρια περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, αλλά… δεν θα σας κάνω την χάρη! Να πάτε να την δείτε!

Επειδή είστε περίεργοι και αναρωτιέστε, ο λόγος του ενθουσιασμού μου για την πρεμιέρα του “Interstellar” δεν είναι άλλος από το κινηματογραφικό παρελθόν του άγγλου σκηνοθέτη του.

Να σημειωθεί ότι ο φίλος μας ο… Chris, έχει γράψει ο ίδιος το σενάριο σε όλες του τις ταινίες εκτός από μία, το “Insomnia”, που είναι remake νορβηγικής ταινίας.

Όλα ξεκίνησαν το 1997 με το μικρού μήκους ψυχολογικό θρίλερ «Doodlebug». Είναι ξεκάθαρο ότι στην περίπτωση του λονδρέζου ισχύει η φράση “Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται”.

Ένα χρόνο μετά (1998), κυκλοφόρησε την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, με τίτλο «Following», στην οποία τα έκανε σχεδόν όλα! Την έγραψε, την σκηνοθέτησε, την… φωτογράφισε, ενώ βοήθησε στο μοντάζ και στην παραγωγή.

following_2

Ένας νέος συγγραφέας ακολουθεί αγνώστους στους δρόμους του Λονδίνου, προκειμένου να εμπνευστεί για το πρώτο του βιβλίο. Ωστόσο, δεν αργεί να… χάσει τον δρόμο του και να εμπλακεί στον χώρο του εγκλήματος, σε ένα low budget δραματικό θρίλερ, αγγλικής παραγωγής.

Ο Nolan συστήθηκε στο ευρύ κοινό το 2000, με το ιδιαίτερο ψυχολογικό θρίλερ «Memento». Ένας άντρας, που υποφέρει από βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης, προσπαθεί μέσω σημειώσεων και τατουάζ να βρει τον δολοφόνο της γυναίκας του.

memento

Η ταινία προτάθηκε για δύο Όσκαρ (Σενάριο, Μοντάζ) και μία Χρυσή Σφαίρα (Σενάριο). Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη ταινία προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, αφού ήταν αρκετά δύσκολο να ακολουθήσεις την πλοκή χωρίς να χάσεις κάτι ή να χαθείς κάπου. Εσείς μην ακούτε τίποτα! Είναι υπέροχη!

Το 2002, ακολουθεί το αστυνομικό θρίλερ «Insomnia», με πρωταγωνιστές τους Al Pacino, Robin Williams και Hilary Swank.

Δύο ντετέκτιβ από το αστυνομικό τμήμα του Los Angeles βρίσκονται στην μικρή ψαρόπολη της Alaska, Nightmute, για να εξιχνιάσουν την δολοφονία ενός 17άχρονου κοριτσιού.

insomnia

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η έκδοση του 2002 είναι remake της ομότιτλης νορβηγικής ταινίας του 1997.

Τρία χρόνια μετά (2005), ο Christopher θα ξεκινήσει να αλλάζει την εικόνα που είχαμε στο μυαλό μας για τον άνθρωπο-νυχτερίδα, με την πρώτη ταινία της επικής τριλογίας, το «Batman Begins».

batman_begins

Με τον Christian Bale στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Nolan μας διηγείται την αυθεντική ιστορία του σκοτεινού ιππότη από τα πρώτα του βήματα, τον θάνατο των γονιών του, την φοβία του για τις νυχτερίδες, αλλά και την πρώτη του σημαντική μάχη για την προστασία της Gotham City.

Η καριέρα του Nolan συνέχισε την ανοδική της πορεία, με το… μαγικό θρίλερ μυστηρίου “The Prestige” του 2006.

Το θέμα της πλοκής είναι η αντιπαλότητα δύο επιδέξιων μάγων (Hugh Jackman, Christian Bale), που προσπαθούν με οποιοδήποτε τρόπο να κάνουν το τέλειο μαγικό κόλπο.

prestige_2

Το 2008 είναι η στιγμή για το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Batman, με το “The Dark Knight”. Μια ταινία που σημαδεύτηκε από την εξαιρετική ερμηνεία και τον άδικο χαμό του Heath Ledger.

Αυτή την φορά, ο σκοτεινός ιππότης πρέπει να σταματήσει τον πανέξυπνο και πολύ κακό Joker, ο οποίος με την βοήθεια της Μαφίας φέρνει χάος και αναρχία στην Gotham City.

Στις 22 Ιανουαρίου του 2008, ο Heath Ledger έφυγε από την ζωή σε ηλικία 28 ετών, κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας “The Imaginarium of Doctor Parnassus” του Terry Gilliam.

Ο θάνατός του αποδόθηκε σε δηλητηρίαση από την ταυτόχρονη κατάποση παυσίπονων, υπνωτικών, αντι-αγχωτικών και αντι-ισταμινικών χαπιών.

Η εξαιρετική ερμηνεία του αυστραλού ως Joker του έδωσε το Όσκαρ Β΄ αντρικού ρόλου μετά τον θάνατό του, το 2009. Το βραβείο παρέλαβε η οικογένειά του.

dark_knight

Το μεγάλο… μπαμ ο Nolan το έκανε το 2010, με το… ονειρικό θρίλερ φαντασίας “Inception” και τον Leonardo DiCaprio στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Εδώ έχουμε την ιστορία ενός… κλέφτη, ο οποίος “κλέβει” σημαντικές πληροφορίες από το υποσυνείδητο υψηλών στελεχών εταιριών μέσω των ονείρων τους!

inception

Να σημειωθεί ότι η περίπτωση του “Inception” θυμίζει αρκετά αυτή του “Memento” όσον αφορά στην εξέλιξη της πλοκής, αλλά αυτή είναι και η μαγεία της φάσης!

Τέλος, φτάνουμε στο μεγάλο φινάλε της τριλογίας του Batman, με το “The Dark Knight Rises” του 2012.

Τα γεγονότα και αποτελέσματα της μεγάλης μάχης με τον Joker έχουν επηρεάσει πολύ τον σκοτεινό ιππότη, ο οποίος εξαφανίζεται για οκτώ χρόνια. Ωστόσο, η εμφάνιση του πολύ καλού Tom Hardy ως Bane, θα τον αναγκάσει να αναθεωρήσει!

Αχιλλέας Κουλαξίζης

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]