«Κώστα, η Λευκάδα είναι άδεια, καμία σχέση με πέρσι» έλεγε η κυρία στην διπλανή θέση του ΚΤΕΛ. Σκεφτόμουν πόσος κόσμος, που δεν έχει φύγει ακόμα από την Αθήνα, θα άκουγε την κυρία ξαφνιασμένος. Ο τουρισμός στην Ελλάδα άλλωστε και σύμφωνα με την τηλεόραση, τον Τύπο, και τον πρωθυπουργό ανθεί, 20% και άλλα τέτοια τρελά νούμερα ακούγονται ως φετινή αύξηση, ή μήπως όχι;

Επιστρέφοντας από τη Λευκάδα δεν ήταν η πρώτη φορά που άκουγα την ίδια ατάκα. Τις ελάχιστες μέρες που βρέθηκα εκεί άκουσα 2-3 ακόμα ίδιες συζητήσεις. Δεν ήταν μόνο οι επισκέπτες που παρατηρούσαν την διαφορά, και οι ντόπιοι φαινόντουσαν προβληματισμένοι. Ο Αλέξανδρος, ντόπιος από ένα χωριό της Λευκάδας, μας είπε «Κάποτε οι παραλίες τα μεσημέρια ήταν τίγκα και η αγορά κινούνταν όλη μέρα, το απόγευμα και το βράδυ που όλοι γύριζαν γινόταν χαμός. Τώρα καμία σχέση, ο κόσμος είναι μαζεμένος ή δεν έχει πάει διακοπές». Ο ίδιος δεν θα είχε έρθει από την Αθήνα που σπουδάζει, άμα δεν είχε σπίτι εδώ.

Ακόμα και εγώ που είχε τύχει να πάω πριν δυο χρόνια έβλεπα τεράστια διαφορά.  Στη Λευκάδα που βούλιαζε σε σημείο να εκνευρίζεσαι με την κίνηση και τον κόσμο, τώρα μπορούσες να βρεις άνετα να κάτσεις στα μαγαζιά και να κινηθείς. Ακόμα και το ΚΤΕΛ με το οποίο γύριζα μαζί με την προαναφερθείσα κυρία ζήτημα να ‘χε 10 άτομα.

«Και στην Αμφιλοχία, Κώστα, τους λυπήθηκα τους μαγαζάτορες, κάθονταν έξω από τα μαγαζιά περιμένοντας, πώς θα επιβιώσουν αυτοί» συνέχιζε η κυρία στο Κτελ. Άμα μπορούσα σκεφτόμουν θα την έβγαζα στα δελτία των 8, εκεί που μας πρήζουν ότι η Ελλάδα βουλιάζει από τουρίστες. Όχι ότι το 20% αύξηση είναι ψέμα, αλλά 20% αύξηση πού, στην Κρήτη, την Σαντορίνη και τη Μύκονο;

Μια παρέα σε ένα καφέ της Λευκάδας συζητά για τους ξένους τουρίστες. Κάποιος πετάει ότι κάνουν φτηνές διακοπές και δεν αφήνουν κανα λεφτό, «όλο κάμπινγκ κάνουν» λέει τσαντισμένα. Η αλήθεια είναι ότι οι ξένοι ήταν πάντα μαζεμένοι τουρίστες-τώρα ακόμα περισσότερο, η κρίση άλλωστε έχει χτυπήσει παντού – ο εσωτερικός τουρισμός ήταν ο πιο επικερδής, ο Έλληνας ήταν πάντα ο καλύτερος τουρίστας, άφηνε τα πιο πολλά στην οικονομία.

Παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός και τα δελτία των 8 ζουν σε άλλη πραγματικότητα, έχοντας σκοτώσει οικονομικά τον Έλληνα τουρίστα-που τώρα κάθεται σπίτι του- πιπιλίζουν την ιστορία του success τουρισμού. Μόνο που έχουν μπερδευτεί, η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]