Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου; Αν έκανε κάποιος τη συγκεκριμένη ερώτηση σε ένα δείγμα ανθρώπων από 15 έως και 25 ετών, οι απαντήσεις που θα έπαιρνε θα ήταν ανησυχητικά ανακριβείς ή ακόμα και θλιβερές.

 

Κάποιοι από τους ερωτηθέντες, δεν είχαν έστω την κουτοπονηριά να απαντήσουν κάτι γενικό, για να μην γίνουν ρεζίλι, όπως: «Εθνική Επέτειος», «Επίσημη αργία». Οτιδήποτε που να τους βγάζει από την «δύσκολη» θέση στην οποία τους έβαζα με την ερώτησή μου.

Ακόμα και το αυτονόητο, τον ορισμό, την πεμπτουσία αυτού που γιορτάζαμε χθες (25/03): «Την επανάσταση του 1821 για την ανεξαρτησία της Ελλάδας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία», λίγοι έως ελάχιστοι το έδωσαν ως απάντηση.

Άλλοι έχουν μπλέξει τα αυγά και τα πασχάλια, άλλοι έλεγαν οτιδήποτε μπορεί να είχαν διαβάσει στη μια φορά στη ζωή τους που διάβασαν ιστορία στο σχολείο, άλλοι απλώς αδιαφορούσαν να μπουν στην διαδικασία να απαντήσουν σε έναν «τρελό-άγνωστο», που τους έκανε μια ερώτηση με αυτονόητη και συγκεκριμένη απάντηση.

Το θλιβερό δεν είναι μόνο το γεγονός ότι μπλέκουν Τούρκους, Ιταλούς, Γερμανούς Βούλγαρους, Αλβανούς μπας και πετύχουν το σωστό. Γιατί κάποιο απ’ όλα θα ήταν το σωστό. Έτσι δεν είναι;

Το ακόμα πιο θλιβερό είναι άλλο. Οι ερωτήσεις έγιναν σε στοχευμένο γκρουπ ανθρώπων. Συγκεκριμένα, το μοναδικό κριτήριο ήταν τα ρούχα του καθενός. Αν φορούσαν λευκό πουκάμισο, περνούσαν από την «δοκιμασία» του «τρελού-αγνώστου».

Από τη στιγμή που φορούσαν λευκό πουκάμισο, σήμαινε αυτόματα, ότι πριν συρρεύσουν κατά κύματα στην καφετέρια, για να απολαύσουν τον καφέ τους είχαν λάβει μέρος στην παρέλαση του σχολείου τους. Άρα, όλοι αυτοί που δεν ήξεραν να απαντήσουν στην ερώτηση του προλόγου, δεν ήξεραν γιατί παρέλασαν και ποιους τίμησαν.

Γιατί να τους νοιάζει άλλωστε; Τα σημαντικά τα ξέρουν. Την Παρασκευή έχουν γιορτή και την Δευτέρα παρέλαση. Δηλαδή τετραήμερο! Δεν ασχολούνται παραπάνω. Γιατί και να ασχοληθούν, δεν θα έχουν άλλη μια μέρα χωρίς σχολείο. Οπότε ποιος ο λόγος να συγκρατούν άχρηστες πληροφορίες στο κεφάλι τους που έχει ήδη… τόσα πολλά προβλήματα να λύσει (όπως αν το κυλικείο έχει σπαστά καλαμάκια ή πότε θα πάρουν καινούριες μπάλες ποδοσφαίρου για την ώρα της γυμναστικής);

Δεν κατηγορώ τα παιδιά, γιατί κάποια από αυτά είναι ανήλικα. Η ευθύνη είναι των δασκάλων και των γονιών. Δεν ξέρω με ποια σειρά. Δεν το εξετάζω. Με νοιάζει μόνο το αποτέλεσμα. Το ότι τα νέα παιδιά δεν ξέρουν γιατί κάνουν παρέλαση και δεν έχει βρεθεί ένας άνθρωπος να τους το μάθει. Μια φορά να τους το πεις ξεκάθαρα, θα τους μείνει στο μυαλό.

Κατά τα άλλα, ξέρουν που έχουν φυλαγμένη την ελληνική σημαία για να την βγάλουν στο μπαλκόνι. Αν κάνεις όμως και σε αυτούς την ίδια ερώτηση μπορεί οι απαντήσεις που θα ακούσεις να είναι χειρότερες και από των παιδιών τους. Προφανώς και το να ξέρει ένα παιδί την απάντηση στο τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου και τι την 28η Οκτωβρίου, δεν λύνει όλα τα προβλήματα της κοινωνίας.

Όταν όμως, ο κάθε γονιός ξεχωριστά, αδιαφορεί να ασχοληθεί με τα παιδιά του και δεν μπορεί να διαθέσει τον απαιτούμενο χρόνο, για να τους μάθει θεμελιώδεις γενικές γνώσεις και τρόπους, δεν μπορεί κανείς από εμάς να ρίξει το φταίξιμο για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας σε κανέναν άλλον, παρά μόνο στον ίδιο του τον εαυτό…

ΥΓ. Την 25η Μαρτίου γιορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου (Οι νέοι ξέρουν πως γιορτάζει ο Βαγγέλης και η Ευαγγελία).

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]