της Dina Kraft για το haaretz.com

Κρατώντας πλακάτ που γράφουν «Σταματήστε τα αληθινά πυρά» και φωνάζοντας «Οι Άραβες και οι Εβραίοι αρνούνται να είναι εχθροί», εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Τρίτη (15.05) στους δρόμους του Τελ Αβίβ σταματώντας την κυκλοφορία και διαδηλώνοντας κατά των ισραηλινών πυρών ενάντια των Παλαιστινίων κατά μήκος της συνοριακής γραμμής με τη Λωρίδα της Γάζας.

Περισσότεροι από 60 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις κινητοποιήσεις της Δευτέρας (14.05), ημέρας των εγκαινίων της αμερικάνικης πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. Αυτές οι απώλειες έρχονται να προστεθούν στον ήδη μεγάλο αριθμό που συμπληρώνεται τον τελευταίο μήνα των κινητοποιήσεων για τις ανυπόφορες συνθήκες διαβίωσης εντός της Λωρίδας της Γάζας. Εκτός από τα εγκαίνια, την Δευτέρα συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από την Νάκμπα, καταστροφή στα αραβικά, την εκδίωξη δηλαδή των Παλαιστινίων από τη γη τους το 1948.

Οι διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ, που αποτελούνταν από ένα συνασπισμό αριστερών ακτιβιστικών οργανώσεων, τόνισαν ότι οι περισσότεροι από τους Παλαιστινίους που σκοτώθηκαν ήταν νέοι και άοπλοι.

«Δεν μπορώ να δεχθώ αυτό το μακελειό να γίνεται στο όνομά μου, δεν θέλω να συνδέομαι με αυτό», δήλωσε η 72χρονη Tamar Selby, ψυχοθεραπεύτρια στο επάγγελμα, η οποία διαδηλώνει κατά της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το 1968, τον χρόνο που το Ισραήλ πήρε τον έλεγχο της Γάζας και της Δυτικής Όχθης κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών.

Καθώς η Selby δήλωνε τα παραπάνω, δύο γυναίκες πέρασαν από δίπλα της με τη μία από αυτές να της λέει, «Μακάρι να σβηστεί το όνομά σου από τη Γη».

«Έχουμε πρόβλημα να δούμε τους εαυτούς μας σαν κάτι άλλο εκτός από θύματα», σχολίασε η 72χρονη ψυχοθεραπεύτρια για τους συμπατριώτες της.

Μια κοπέλα γράφει τα ονόματα των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν τη Δευτέρα. Credit: Yosef Laor & Tamar Katziri

«Για τους 58 που σκοτώθηκαν: Ας είναι η μνήμη σας ευλογία» και «Αλληλεγγύη». Credit: Yosef Laor and Tamar Katziri

Λίγο πιο δίπλα ο 30χρονος Alon-Lee Green διαδήλωνε φορώντας το μωβ μπλουζάκι με το όνομα της οργάνωσής του, Stand Together, γραμμένο στα αραβικά και τα εβραϊκά.

«Αντί να σκοτώνει παλαιστίνιους διαδηλωτές το Ισραήλ θα πρέπει να καταλάβει πόσο απελπισμένοι είναι αυτοί οι άνθρωποι για καθαρό νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και δουλειές», λέει αναφερόμενος στους αυστηρούς περιορισμούς που έχει επιβάλλει το Ισραήλ για το τι επιτρέπεται να εισέρχεται και να εξέρχεται από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Βλέποντας τις χθεσινές (σ.σ. 14.05) εικόνες στην ισραηλινή τηλεόραση, από τη μία το θάνατο στη Γάζα και από την άλλη την Ivanka Trump να πίνει σαμπάνια στα εγκαίνια της πρεσβείας, ήταν τουλάχιστον σουρεαλιστικό και αδύνατο να το χωνέψεις – η αντιπαράθεση των εορτασμών με τους 60 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους», συμπληρώνει.

Αρκετοί από τους διαδηλωτές που ρωτήθηκαν, είπαν πως δεν θα μπορούσαν να φανταστούν να μένουν σιωπηλοί μπροστά σε αυτό το συνεχιζόμενο αιματοκύλισμα στη Γάζα, και ακόμα πως έχουν απορρίψει την κυβερνητική γραμμή που ρίχνει το φταίξιμο για τη βία στη Χαμάς επειδή «συνειδητά στέλνει τους νέους στο φράχτη που το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει να μην πλησιάζουν».

«Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί έφτασαν σε τέτοιο σημείο απόγνωσης αυτοί οι άνθρωποι. Με το να λες ότι φταίει η Χαμάς απλά κλείνεις τα μάτια σου στο πρόβλημα», λέει ο Liel Magen, 32 χρόνων, ο οποίος δουλεύει σε ένα Ισραηλινο-Παλαιστινιακό think tank ονόματι Creative Regional Initiatives.

«Οι δουλειές, το νερό, η τροφή και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι σε ανεπάρκεια στη Γάζα», σημειώνει, «και η μικρή, συνωστισμένη λωρίδα γης βρίσκεται στο χείλος της ανθρωπιστικής κρίσης. Και γι’ αυτά το Ισραήλ έχει, το λιγότερο εν μέρει, ευθύνη».

Το Ισραήλ εκκένωσε τους οικισμούς του στη Γάζα το 2005, αλλά λόγω των συνεχιζόμενων τρομοκρατικών ενεργειών και πυραυλικών επιθέσεων από τη Χαμάς, έχει επιβάλλει εναέριο και θαλάσσιο αποκλεισμό ελέγχοντας τα περάσματα από τη Γάζα προς το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων και των ανθρώπων που επιτρέπεται να μπουν ή να βγουν από τη Λωρίδα της Γάζας.

 

*Για τη μετάφραση Ηλέκτρα – Ήλια Χατζηκάλφα

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]