Το υπνοδωμάτιο μας κρύβει την αλήθεια της ύπαρξής μας. Δίνει απλόχερα πληροφορίες για το ποιοι είμαστε, πώς ζούμε, ποια είναι τα ενδιαφέροντά μας, τι υπάρχει γύρω μας και πώς το αντιλαμβανόμαστε. Είναι το σημαντικότερο δωμάτιο του σπιτιού μας. Ένα παιδικό υπνοδωμάτιο, ιδιαίτερα, όλα αυτά τα μεγεθύνει γιατί ακριβώς μέσα στους τέσσερις τοίχους του ζουν παιδιά.

Έτσι σκέφτηκε και ο James Mollison, φωτογράφος στο επάγγελμα, όταν του ζητήθηκε να φτιάξει ένα project για τα δικαιώματα των παιδιών. Η ιδέα ήταν απλή και στοχευμένη, να φωτογραφίσει παιδιά και τα δωμάτιά τους δείχνοντας έτσι ταυτόχρονα τις συνθήκες διαβίωσης, τα κοινωνικά προβλήματα, τις ανισότητες και όλες τις διαφορετικές καταστάσεις που μπορεί να τα επηρεάζουν.

Η εξέλιξη αυτής της ιδέας ήταν το «Where Children Sleep». Ένα βιβλίο που αρχικώς απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9-13 ετών με σκοπό να τα ευαισθητοποιήσει και να κάνει χειροπιαστό το χιλιοειπωμένο «πως ζούνε τα άλλα παιδάκια». Φυσικά αποτελεί κατάλληλη συλλογή και για τους ενήλικες λάτρεις της φωτογραφίας και μη, τόσο για το εικαστικό αποτέλεσμα όσο και για την παρουσίαση της σκληρής πραγματικότητας της ζωής των παιδιών. Μια πραγματικότητα που διαμορφώθηκε από τις αποφάσεις των -ηλικιακά- μεγάλων και επ΄ ουδενί των μικρών.

Περισσότερα για τον καλλιτέχνη εδώ.

wherechildrensleep

Παιδιά από όλο τον κόσμο, διαφορετικές κουλτούρες και κοινωνικές τάξεις, ιδωμένα μέσα από το φακό του James Mollison.

where-children-sleep-james-mollison-child-childrens-rights-indira

Ιndira (7 ετών) από το Νεπάλ. Μοιράζεται το στρώμα της, το μοναδικό στο σπίτι, με τα αδέρφια της. Από 3 χρονών δουλεύει 6 ώρες την ημέρα, πάει σχολείο και ονειρεύεται να γίνει χορεύτρια.

princess

Jasmine (4 ετών) από το Κεντάκι, Η.Π.Α. Μένει με την οικογένειά της σε ένα μεγάλο σπίτι σε μια φάρμα. Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 100 διαγωνισμούς ομορφιάς και έχει κερδίσει πολλά βραβεία. Για τους διαγωνισμούς αυτούς εξασκείται καθημερινά με προσωπικό εκπαιδευτή.

ahkohxet

Αhkohxet (8 ετών) μέλος της φυλής Kraho, ζει στην κοιλάδα του Αμαζονίου στη Βραζιλία. Η φυλή του αριθμεί μόνο 1.900 μέλη και πιστεύουν ότι ο ήλιος και η σελήνη είναι οι δημιουργοί του σύμπαντος. Τρέφονται από το κυνήγι, την καλλιέργεια του φτωχού εδάφους και αγοράζουν και λίγα τρόφιμα χάρη στα έσοδα από τις τουριστικές κινηματογραφήσεις και φωτογραφίσεις. Υπάρχει 1 αυτοκίνητο που το μοιράζεται όλη η φυλή.

japan

Kaya (4 ετών) από το Τόκιο. Μένει με τους γονείς της σε ένα μικρό διαμέρισμα και στο δωμάτιο της έχει πολλά φορέματα, παλτά, κούκλες και περούκες. Ονειρεύεται να σχεδιάζει κινούμενα σχέδια όταν μεγαλώσει.

where-children-sleep-army-kentucky

Joey (11 ετών) από το Κεντάκι, Η.Π.Α. Όταν ήταν 7 χρονών, πυροβόλησε το πρώτο του ελάφι. Του αρέσει να κυνηγάει με τον πατέρα του, και έχει δύο δικά του πιστόλια και ένα τόξο. Το κατοικίδιο του είναι μια σαύρα με την οποία του αρέσει να βλέπουν μαζί τηλεόραση τα απογεύματα.

where-children-sleep-james-mollison-child-childrens-rights-photography-homeless

Άστεγο παιδί από τη Ρώμη, Ιταλία. Αυτός και οι γονείς του μένουν σε στρώμα στην ύπαιθρο. Η οικογένειά του και ο ίδιος δεν έχουν ταυτότητες και δεν μπορούν να βρουν κανονικές δουλειές. Οι γονείς του καθαρίζουν τζάμια αυτοκινήτων και κανείς τους δεν είναι μορφωμένος.

jewish-boy

Τzvika (9 ετών) έποικος στη Δυτική Όχθη, Ισραήλ. Μένει στο δωμάτιο μαζί με τα αδέρφια του. Είναι ορθόδοξος Εβραίος, πηγαίνει σε αυστηρό θρησκευτικό σχολείο και όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει ραβίνος.

bilal

Bilal (6 ετών) κατάγεται από Άραβες Βεδουίνους και ζει κοντά σε οικισμό εποίκων στη Δυτική Όχθη. Το σπίτι του είναι μια καλύβα χωρίς δωμάτια. Η πρώην νομαδική ζωή της οικογένειάς του έχει σταματήσει λόγω των εδαφικών περιορισμών του Ισραήλ. Ο Βilal δεν πάει ακόμα σχολείο αλλά βοηθάει στο κοπάδι των 15 κατσικών των γονιών του.

where-children-sleep-james-mollison-child-childrens-rights-photography-rich-boy

Jamie (9 ετών) από την Νέα Υόρκη, HΠΑ. Μένει σε ρετιρέ στην 5η Λεωφόρο. Ονειρεύεται να γίνει δικηγόρος σαν τον πατέρα του και πηγαίνει σε ιδιωτικό δημοφιλές σχολείο όπου μαθαίνει οικονομικά. Κάνει μαθήματα τζούντο και κολύμβησης.

kenya

Nantio (15 ετών) από την Κένυα. Μέλος της φυλής Rendille. Μένει σε σκηνή φτιαγμένη από πλαστικό. Θέλει να παντρευτεί με πολεμιστή αλλά πρώτα θα πρέπει να υποστεί κλειτοριδεκτομή. Καθημερινά προσέχει τα πρόβατα και κόβει ξύλα.

lewis

Lewis (10 ετών) Γιορκσάιρ, Αγγλία. Ταλαιπωρείται από Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και σχιζοφρένεια. Έχει αποβληθεί 7 φορές από το ειδικό σχολείο που φοιτά λόγω επιθετικής συμπεριφοράς. Αυτός και η οικογένειά του παρακολουθούνται από ψυχολόγο.  

ak47

Χ (17 ετών) Complexo de Mare, φαβέλα κοντά στο αεροδρόμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία. Ανήκει σε συμμορία από μικρή ηλικία. Δουλεύει ως υπαρχηγός στην τοπική συμμορία και είναι υπεύθυνος για τους μικρότερους στρατιώτες. Έχει στην κατοχή του ένα πιστόλι και ένα καλάσνικοφ, το οποίο αγαπάει πολύ. Μένει μαζί με άλλα μέλη της συμμορίας.

Το βιβλίο μπορείτε να το δείτε εδώ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από μικρή θαύμαζε τους πολεμικούς ανταποκριτές και της άρεσαν τα ντοκιμαντέρ. Πιστεύει πως συνώνυμο του επαγγέλματος πρέπει να είναι η εργασία και όχι η δουλειά, γι’ αυτό επιδιώκει να ενεργεί μέσα σε αυτοδιαχειριζόμενα και συνεργατικά περιβάλλοντα. Αγαπά την πόλη της, την οποία συχνά εξερευνά περπατώντας. Συμμετέχει στο εγχείρημα του 3point magazine από τότε που ήταν blog γράφοντας κυρίως τη στήλη «Οι Ταινίες της Εβδομάδας» και ασχολούμενη με τα social media του περιοδικού. Μπορείς να την ακούσεις ζωντανά στο Music Society WebradiON στην εβδομαδιαία εκπομπή του 3point και «κονσέρβα» στο www.mixcloud.com/3pointmagazine.

Related Posts