Ο Έλληνας βουλευτής Μπάμπης Παπαδημητρίου, που εκλέχθηκε την Κυριακή, καταφέρθηκε εναντίον της «Libération», μετά τη δημοσίευση ενός άρθρου για τον νέο Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Μου επιτρέπεις να προσβάλω λίγο τους Ευρωπαίους ή προτιμάς να πας πρώτα σε διαφημίσεις;», ρωτά ξαφνικά, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, απευθυνόμενος στον Άρη Πορτοσάλτε. Την Τρίτη, οι δύο άνδρες βρίσκονται πρόσωπο με πρόσωπο στην εκπομπή που παρουσιάζει καθημερινά ο Πορτοσάλτε, στο Σκάι Fm, ένα από τους κύριους ελληνικούς ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Οι δυό τους γνωρίζονται καλά.

Για πολλά χρόνια, οι δύο δημοσιογράφοι συναντιούνται στα τηλεοπτικά πλατώ ή στα ραδιοφωνικά στούντιο του ομίλου Σκάι, που ανήκει στον επιχειρηματία Γιάννη Αλαφούζο. Για πολύ καιρό επίσης, αλλά κυρίως μετά από την άφιξη της αριστεράς στην εξουσία το 2015, ο Σκάι επιτίθετο χωρίς προσχήματα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο έχασε την Κυριακή τις εκλογές από το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Με την ευκαιρία αυτή, η Libération δημοσίευσε ένα πορτρέτο του νικητή των εκλογών, του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπενθυμίζοντας ότι ονομάζεται μερικές φορές, από τους αντιπάλους του «Κούλης», υποκοριστικό, κάπως παιδιάστικο, ισοδύναμο με το «μικρό Κυριάκο». Ο υπαινιγμός σε αυτό το υποκοριστικό στον τίτλο του δημοσιεύματος της Libération εξόργισε εμφανώς τον Παπαδημητρίου. Η προσβολή στους «Ευρωπαίους» αφορά τον Τύπο, και ιδιαίτερα τη Libération, που βρίσκεται στο στόχαστρο του απίστευτου ξεσπάσματος του Μπάμπη Παπαδημητρίου. Χωρίς να αποφύγει τις υπερβολές ή ακόμα και τα λάθη που σχετίζονται με την πραγματικότητα.

Πιστεύοντας καλό να αναφέρει αμέσως, ότι η Libération ανήκει σε «μια μεγάλη οικογένεια, κλάδου των Rothschild» – το οποίο, παρεμπιπτόντως, δεν ισχύει πλέον από το 2014, αλλά πρέπει να πιστέψουμε ότι αυτή η «ψευδής είδηση» έχει μια υποσυνείδητη έννοια στη σκέψη εκείνου που την προφέρει – ο Παπαδημητρίου επιτίθεται σε «μια δημοσιογραφική πλέμπα», που περιλαμβάνει τη Libération, είναι φανερό, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, που δεν αναφέρονται. Οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, «έγλυφαν τα παπούτσια των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στα γεμάτα καπνό –χασισοκαπνό γραφεία » του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και «έγραφαν στη συνέχεια, ό,τι τους υπαγόρευε το θολωμένο από το χασίσι μυαλό τους».

Ακολουθεί νέα μνεία στους «τραπεζίτες» που κατείχαν τη Libération και οι οποίοι, «κέρδισαν» εις βάρος των Ελλήνων. Η επίθεση είναι τόσο γελοία, που θα μπορούσε να προκαλέσει γέλιο. Οικονομολόγος, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου ποτέ δεν φοβήθηκε να κάνει ηχηρές δηλώσεις, ακόμα και ανακριβείς, που τον έκαναν γνωστό. Τον Σεπτέμβριο του 2013, προκάλεσε επίσης σάλο, συμβουλεύοντας τη Νέα Δημοκρατία να συμμαχήσει με τη Χρυσή Αυγή, υπό τον όρο ότι το νεοναζιστικό κόμμα θα γίνει «πιο σοβαρό». Τώρα όμως, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου δεν είναι πλέον δημοσιογράφος. Επέλεξε να εισέλθει στην πολιτική, επίσημα αυτή τη φορά και μίλησε την Τρίτη, ως νέος βουλευτής που εξελέγη την Κυριακή με τη Νέα Δημοκρατία.

Τα σχόλιά του σχετικά με τη Libération ή τα ξένα μέσα ενημέρωσης, συνεπώς, δεσμεύουν το συντηρητικό κόμμα που είναι τώρα στην εξουσία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να αλλάξει την εικόνα του, να ενσαρκώσει μια νέα εικόνα για το κόμμα της Δεξιάς, που ιδρύθηκε το 1974 και που έχει κυβερνήσει αρκετές φορές τη χώρα. Τα σχόλια ενός από τους βουλευτές του, 48 ώρες μετά την διεξαγωγή των εκλογών, έχουν κάθε λόγο να προκαλούν ανησυχία. Ειδικά όταν μαθαίνουμε, πως την ίδια στιγμή η δημόσια τηλεόραση ΕΡΤ, τίθεται υπό την άμεση εποπτεία του Πρωθυπουργού.

Το μόνο καθησυχαστικό σημείο είναι το μεγάλο κύμα υποστήριξης στη Libération, είτε άμεσα προς την εφημερίδα, είτε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που δείχνει, πώς τα σχόλια του κ. Παπαδημητρίου έχουν προκαλέσει σκάνδαλο. Ας ελπίσουμε ότι ο αρχηγός της Κυβέρνησης θα φροντίσει να λάβει μέτρα σχετικά με αυτό.

Πηγή: liberation.fr

Μετάφραση: Μαρία Δεναξά

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]