Σύστημα εκ περιτροπής εργασίας που οδηγεί σε μείωση μισθών και ημερών ασφάλισης επέβαλε η εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας, προκαλώντας την αντίδραση των δημοσιογραφικών ενώσεων.

Όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι ενώσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία του κλάδου, που συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, η εργοδοσία της εφημερίδας, στις 30 Αυγούστου, με ανακοίνωση που τοιχοκολλήθηκε στους χώρους εργασίας, επέβαλε μονομερώς για το διάστημα από 1 Σεπτεμβρίου 2019 έως 30 Απριλίου 2020, σύστημα εκ περιτροπής εργασίας των δημοσιογράφων μειώνοντας κατά πολύ τις ημέρες εργασίας κάθε εβδομάδα και αναλόγως τον μηνιαίο μισθό και τις ημέρες ασφάλισής τους.

«Χωρίς την προβλεπόμενη από το νόμο διαβούλευση με τους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος της εταιρείας ανακοίνωσε την εφαρμογή του μέτρου που δεν συνάδει επ’ ουδενί με την άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος: Στην εκ περιτροπής εργασία ο δημοσιογράφος είναι αναγκασμένος να εργάζεται τη μία μέρα, την άλλη να μένει εκτός εργασίας, και ούτω καθεξής, χάνοντας την καθημερινή επαφή με το ρεπορτάζ, τις πηγές του και τη διαχείριση της ύλης, με τελικό αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωσή του» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Ουδέποτε απευθύνθηκε πρόσκληση από τη διοίκηση της εφημερίδας προς το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε, που εκπροσωπεί συνδικαλιστικά τους δημοσιογράφους, για να συμμετάσχει σε διαβούλευση, όπως προβλέπεται από τον νόμο, καθώς θα έπρεπε να παρουσιαστούν πλήρη στοιχεία και αιτιολογημένες αποφάσεις για την εφαρμογή του εξοντωτικού για τους δημοσιογράφους μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας.

»Το σύνολο του δημοσιογραφικού κλάδου, όπως εκπροσωπείται από τις Ενώσεις Συντακτών και την ΠΟΕΣΥ, ζητεί να ανακληθεί άμεσα η εφαρμογή του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας στην «Ελευθερία», που έχει σοβαρό αντίκτυπο στην εικόνα της εφημερίδας αλλά και στα εργασιακά δικαιώματα των δημοσιογράφων. Οι Ενώσεις θα στηρίξουν τους συναδέλφους δημοσιογράφους που θα αντιδράσουν καταγγέλλοντας το μέτρο στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, όπως έχουν το δικαίωμα.

»Επιπλέον, ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει στην πλήρη κατάργηση των μνημονιακών νόμων, που ευτελίζουν την εργασία και καταρρακώνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

»Η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας θα είναι η πιο αποτελεσματική ασπίδα των εργαζομένων στις συνεχιζόμενες μνημονιακές πρακτικές των εργοδοτών».

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]