Όλοι γνωρίζουμε τι άνθρωπος είναι η σπουδαία Ελένη Βιτάλη. Η ίδια επιβεβαίωσε γι ακόμη μια φορά τις απόψεις και τον τρόπο σκέψης της, μιλώντας στην εκπομπή Άλλη Διάσταση της ΕΡΤ, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην άνοδο του φασισμού και της ακροδεξιάς στην Ελλάδα.

Η ερμηνεύτρια βέβαια δεν αρκέστηκε μόνο στο πολιτικό σκέλος του φασισμού, αλλά δεν δίστασε να μιλήσει για το αίσθημα φόβου απέναντι σε κάθε τι διαφορετικό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως “με την φοβία δημιουργείται ένας πανικός για το οτιδήποτε που δεν είναι κοντά μας και το φοβόμαστε πολύ. Κακά τα ψέματα η ξενοφοβία έχει να κάνει πάρα πολύ με το ότι δεν ξέρουμε την ιστορία μας, δεν ξέρουμε την ιστορία του πλανήτη γενικά. Ποτέ δεν βοήθησε ο φόβος. Να γυρίσουμε στα πολύ ωραία πράγματα του Μεσαίωνα; Να καίμε τους ανθρώπους επειδή έχουν μια παραπάνω αίσθηση από μας για το τώρα; Αλίμονο. Δυστυχώς πρέπει να το δούμε αυτό το πράγμα, να είμαστε πιο ψύχραιμοι εμείς που νομίζουμε ότι δεν είμαστε τόσο φοβικοί με τους ανθρώπους και με οτιδήποτε δεν είναι σαν κι εμάς. Και να δούμε ότι δεν κινδύνεψε ποτέ ο πλανήτης από τους έξυπνους ανθρώπους, από τους χαζούς κινδύνεψε. Τους δίνουμε και πόντους νομίζω. Πολύ ασχολιόμαστε.”

Στη συνέχεια, σε ερώτηση σχετικά με τη γέννηση πρωτοβουλίας στη Θεσσαλονίκη ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό, απαρτιζόμενη από ανθρώπους διαφορετικών χώρων, η Ελένη Βιτάλη απάντησε και πάλι με τον δικό της ιδιαίτερο κι ευθύ τρόπο: “Βλέποντας αυτά που κάνανε τότε, τις ωμότητες και όλα αυτά που γίνανε δεν μπορώ ούτε να το διανοηθώ ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να κυκλοφορούν ανάμεσα μας. Για όνομα του θεού. Θα ζήσουμε το Μαουτχάουζεν ανάμεσα μας; Για ποιο λόγο; Φοβόμαστε γιατί τους έχουμε στα πόδια μας. Είναι δυνατόν; Τα παιδιά είναι θυμωμένα, είναι έτοιμα να μας σκοτώσουν χωρίς λόγο. Γιατί δεν έχουν πληροφορίες πολλές.”

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Ελένη Βιτάλη: Να μην ξαναζήσουμε τον φασισμό

Πηγή: Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]