Το ελληνικό πρωτάθλημα ανέκαθεν δεν ήταν υψηλού επιπέδου. Αυτό σήμαινε και εξακολουθεί να σημαίνει πως ο εξαιρετικός παίκτης και δη ο εξαιρετικός επιθετικός θα ξεχώριζε από την μετριότητα και δεν θα είχε ιδιαίτερο πρόβλημα να σκοράρει αρκετές φορές μέσα σε μία σεζόν.

Με το φετινό πρωτάθλημα να πλησιάζει προς το τέλος του και την «μάχη» του πρώτου σκόρερ να φουντώνει,ας εξετάσουμε πως τα πήγαιναν τόσα χρόνια οι πρώτοι σκόρερς του ελληνικού πρωταθλήματος, στα ξένα και σαφώς πιο δύσκολα ποδοσφαιρικά γήπεδα.

2012/13 Rafik Djebour  20 γκολ – Ολυμπιακός
Η αλήθεια είναι πως ο Rafik Djebour δεν έχει «δοκιμαστεί» ιδιαίτερα στα ευρωπαϊκά γήπεδα, πλην αυτά της Ελλάδας. Ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες της Auxerre, ωστόσο δεν αγωνίστηκε ποτέ με την φανέλα της αντρικής ομάδας. Προτού μετακομίσει στα ελληνικά γήπεδα, σκόραρε μόλις 3 γκολ για λογαριασμό της R.A.A Louvieroise σε 21 εμφανίσεις. Στην Ελλάδα, ως γνωστόν, τα κατάφερε περίφημα και σε 185 εμφανίσεις με τις φανέλες πέντε διαφορετικών ομάδων (Εθνικός Αστέρας, Ατρόμητος, Πανιώνιος, ΑΕΚ, Ολυμπιακός) σκόραρε συνολικά 97 γκολ. Ακολούθησε ο φετινός δανεισμός του στην Sivasspor, ο οποίος όμως έληξε άδοξα με τον Αλγερινό να σημειώνει μόλις 2 γκολ σε 10 εμφανίσεις με την τουρκική ομάδα. Στην συνέχεια ο «Τρομοκράτης» πουλήθηκε στην Nottingham Forest, με την οποία προς το παρόν μετράει 1 γκολ σε 5 εμφανίσεις.

2011/12 Kevin Mirallas 20 γκολ – Ολυμπιακός
Ο Kevin Mirallas αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό το 2010/11 όχι ως αρχισκόρερ, αλλά ως παίκτης που μπορεί να βοηθήσει τους Πειραιώτες κυρίως από τις πτέρυγες, στο κομμάτι της ανάπτυξης. Οι «απαιτήσεις» των ερυθρολεύκων προς το πρόσωπο του Βέλγου περιφερειακού επιθετικού πήγαζαν από το γεγονός πως τέσσερις χρονιές στην Lille και δύο στην Saint Ettiene, σε σύνολο 129 εμφανίσεων σκόραρε μόλις 13 γκολ. Δεν τον έλεγες και πολυβόλο… Στην Ελλάδα ωστόσο και στο Ολυμπιακό τα πράγματα πήγαν τελείως διαφορετικά για τον Mirallas. Με τα ερυθρόλευκα σκόραρε 34 σε 52 εμφανίσεις, ενώ μάλιστα την τελευταία του σεζόν στην Super League αναδείχτηκε και πρώτος σκόρερ με 20 τέρματα. Η εκπληκτική του σεζόν με τα ερυθρόλευκα οδήγησε την Everton στο να τον υπογράψει για 6 εκατομμύρια €. Με τα «ζαχαρωτά» ο Mirallas έχει πανηγυρίσει 11 γκολ σε σύνολο 53 εμφανίσεων στην Premier League, ποσοστό σαφώς μικρότερο από αυτό που είχε στην Super League.

2010/11 Djibril Cisse 20 γκολ – Παναθηναϊκός

Τελείως διαφορετική περίπτωση από τις παραπάνω αποτελεί ο Djibril Cisse. Ο Γάλλος επιθετικός αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό το 2009, όχι ως τελειωμένος, ούτε ως ανερχόμενος, αλλά ως ένας σπουδαίος αθλητής, του οποίου απλά η καριέρα είχε αρχίσει να βρίσκεται σε τέλμα. Σε όσα μεγάλα πρωταθλήματα αγωνίστηκε, ο Cisse τα κατάφερε από περίφημα έως ικανοποιητικά από άποψη σκοραρίσματος, ωστόσο πουθενά δεν αρίστευσε όσο στην Ελλάδα και την Super League. Για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, ο Djibril Cisse σκόραρε στο ελληνικό πρωτάθλημα σε 61 εμφανίσεις 47 γκολ, εξελισσόμενος σε έναν από τους αγαπημένους της «πράσινης» κερκίδας. Όσον αφορά την “θητεία” του στην Auxerre στην Ligue 1, πραγματοποίησε 127 εμφανίσεις και σκόραρε 70 γκολ, επιδόσεις που του έδωσαν την ευκαιρία να μεταπηδήσει σε υψηλότερο επίπεδο, αγωνιζόμενος με την φανέλα της Liverpool.

Με τους «κόκκινους» πρόλαβε να αγωνιστεί σε δύο σεζόν 49 φορές στην Premier League και να «τινάξει τα δίχτυα» 13. Η συνέχεια της καριέρας του τον βρήκε και πάλι στην Γαλλία και πιο συγκεκριμένα στην Marseille, με την οποία σε 37 εμφανίσεις  σημείωσε 16 γκολ. Προτού μεταπηδήσει στο «Τριφύλλι» ο Γάλλος στράικερ αγωνίστηκε δανεικός από την Marseille στην Sunderland, ολοκληρώνοντας την σεζόν με 10 γκολ σε 35 εμφανίσεις. Η απομάκρυνσή του από τον Παναθηναϊκό και η μεταγραφή του στην Lazio σήμανε και το τέλος των επιτυχημένων σεζόν του, καθώς στην Ιταλία περιορίστηκε στο 1 γκολ σε 18 εμφανίσεις. Έκτοτε, ο Djibril Cisse έχει αγωνιστεί σε αρκετές ακόμα ομάδες, χωρίς να έχει καταφέρει ωστόσο να βρει τον παλιό καλό εαυτό του και πόσο μάλλον αυτόν που μεγαλούργησε στον Παναθηναϊκό.

2008/09 Luciano Galletti 14 γκολ – Ολυμπιακός

Άλλος ένα παίκτης που δεν αποκτήθηκε ως κλασικός επιθετικός (περίπτωση Kevin Mirallas) αλλά τα πήγε περίφημα από άποψη σκοραρίσματος στην Ελλάδα ήταν ο Luciano Galletti. Ο Αργεντίνος εξτρέμ στην δεύτερη σεζόν στο ελληνικό πρωτάθλημα (2008/09) με την φανέλα του Ολυμπιακού σκόραρε 14 γκολ και ανεδείχθη πρώτος σκόρερ, μαζί με τον συμπατριώτη του Ismael Blanco, ο οποίος αγωνιζόταν στην ΑΕΚ.  Χαρακτηριστικό της τρομερής χρονιάς που πραγματοποίησε ο Luciano Galletti με την ερυθρόλευκη φανέλα, αποτελεί το γεγονός πως σε καμία από τις προηγούμενες σπουδαίες ομάδες που αγωνίστηκε (Estudiantes, Parma, Napoli, Zaragoza, Atletico Madrid) δεν είχε καταφέρει καν να πλησιάσει τον διψήφιο αριθμό τερμάτων σε μία μόνο σεζόν!

 

2007/08 Ismael Blanco 19 γκολ – ΑΕΚ

Ο Ismael Blanco αποκτήθηκε από την ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2007, έχοντας να επιδείξει στο βιογραφικό του μόλις μία εξαιρετικά παραγωγική σεζόν και αυτή μάλιστα στην Β’ κατηγορία της Αργεντινής. Πιο συγκεκριμένα την σεζόν 2006/07 σκόραρε 28 γκολ σε 38 εμφανίσεις με την φανέλα της Olimpo, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του «Δικέφαλου Αετού». Πριν από την σεζόν που απέδειξε για τα καλά την εκτελεστική του δεινότητα, δεν είχε κατορθώσει να παρουσιάσει τίποτα το εξαιρετικό, χωρίς ωστόσο να απουσίαζαν τα, έστω και λιγοστά, γκολ του ανά σεζόν. Με την «Ένωση» ωστόσο όλα άλλαξαν, καθώς σε σύνολο 109 εμφανίσεων στο ελληνικό πρωτάθλημα «μάτωσε» τα αντίπαλα δίχτυα 50 φορές. Μάλιστα, οι επιδόσεις του τις δύο πρώτες σεζόν του στην Ελλάδα, ήταν αρκετές για να το οδηγήσουν στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερς. Όσον αφορά την πορεία του μετά την ΑΕΚ, ο Αργεντίνος στράικερ δεν έχει να επιδείξει τίποτα το αξιοσημείωτο.

Berg ή Μήτρογλου, στο ίδιο έργο θεατές
Ο τίτλος του πρώτου σκόρερ δεν έχει κριθεί ακόμη στην φετινή Super League, ωστόσο ο Marcus Berg με τα 13 γκολ που έχει σκοράρει προς το παρόν μοιάζει ικανός να ξεπεράσει τον Κώστα Μήτρογλου που σταμάτησε στα 14 προτού αποχωρήσει για την Fulham και την Premier League. Ο Σουδηδός άσος του Παναθηναϊκού ξαναβρήκε τον εαυτό του στο “Τριφύλλι”, καθώς την περυσινή σημείωσε μόλις 8 γκολ σε 25 εμφανίσεις με την φανέλα της PSV στην Eredeviese. Ακόμα χειρότερα ήταν τα στατιστικά του όσο αγωνιζόταν στο Hamburger στην Bundesliga, με την οποία περιορίστηκε στα 5 γκολ σε 54 εμφανίσεις. Οι σεζόν που ανέδειξαν τον επιθετικό των “πρασίνων” ήταν αυτές στην IFK Goteborg και την Gronigen.

Όσον αφορά τον Κώστα Μήτρογλου, την φετινή σεζόν μπορεί να είχε “σπάσει τα κοντέρ” με την φανέλα του Ολυμπιακού, ωστόσο στην Premier League μετράει μόλις δύο συμμετοχές (η μία σαν βασικός) χωρίς να έχει πετύχει κάποιο τέρμα και έχοντας κριθεί αρκετές φορές ανέτοιμος για να ακολουθήσει την αποστολή της ομάδας.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]