Πήραμε το αμάξι και είπαμε να κάνουμε μία βόλτα. Φιλολάου, Βουλιαγμένης, Τριών Ιεραρχών και Υμηττού. Ένα δεκάλεπτο στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας είναι αρκετό για να διαπιστώσει κανείς δεκάδες πινακίδες σήμανσης, οι οποίες είναι δυσδιάκριτες. Ο λόγος; Τα αυτοκόλλητα ομάδων ή οπαδικών συνδέσμων πάνω σε αυτές. Ή ακόμα χειρότερα τα σπρέι που τις υπερκαλύπτουν. Ο κίνδυνος; Έλλειψη ασφάλειας κατά την οδήγηση. Το φαινόμενο είναι συχνό και αντιμετωπίζεται με δυσκολία από τις αρχές.

Ανώτατος Αξιωματικός της Τροχαίας, μιλώντας στο 3pointmagazine.gr επεσήμανε πως στις συγκεκριμένες ενέργειες, εφόσον κάποιος πιαστεί επ’ αυτοφώρω τιμωρείται με πρόστιμο 2.000 και στην περίπτωση που είναι εκτεταμένη η προκληθείσα ζημιά και συλληφθεί αντιμετωπίζει ποινή σε βαθμό πλημμελήματος. «Αλλά πρέπει να τον συλλάβεις εκείνη τη στιγμή. Έχουν αναφερθεί περιστατικά πρόκλησης ατυχημάτων από τις πινακίδες. Αυτό καθιστά δυσδιάκριτα τα σήματα και προκαλεί σύγχυση στους οδηγούς. Σαν προσωπικό της τροχαίας ενημερώνουμε διαρκώς τον αρμόδιο φορέα και προσπαθούμε πάντα για την ασφάλεια των οδηγών», μας είπε.

Η ευθύνη για την προφύλαξη των πινακίδων είναι κομμάτι αρκετών παραγόντων γιατί, όπως μας ενημέρωσε, εμπλέκονται πολλά υπουργεία όπως επίσης οι περιφέρειες και  η τοπική αυτοδιοίκηση που τα συντηρούν. «Αν πάω σε έναν ξένο τόπο και δεν ξέρω τις πινακίδες είναι βέβαιο ότι μπορώ να εμπλακώ σε ατύχημα. Αν δεν ξέρω που να στρίψω πως θα κινηθώ με ασφάλεια με το όχημά μου. Φυσικά και είναι θέμα παιδείας. Δεν είναι μόνο θέμα των αρχών. Είναι πάνω από όλα θέμα δικό μας και της νοοτροπίας μας», πρόσθεσε.

pin 212

Όπως εξηγεί στο 3pointmagazine.gr ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Συγκοινωνιολόγων, Κωνσταντίνος Αντωνίου, η ασφάλεια των οδηγών πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος, ο οποίος καταπατάται από… αυτοκόλλητα. «Είναι σαφές ότι τα σήματα πρέπει να είναι καθαρά καθώς εξυπηρετούν την οδική ασφάλεια. Πρέπει να παραμένουν στην αρχική τους κατάσταση και να μην παραποιούνται. Ανάλογα με την κατηγορία της οδού υπάρχει άλλος υπεύθυνος. Δεν μπορεί να γίνει κάτι από το κράτος», τονίζει. Αναφέρει δε πως είναι και υποχρέωση των πολιτών να σκέφτονται καλύτερα προτού το κάνουν. «Είναι θέμα παιδείας. Από εκεί και πέρα είναι και δική μας υποχρέωση των πολιτών να αναφέρουμε τις περιπτώσεις όταν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις πινακίδες», προσθέτει.

 Από την πλευρά του ο πρόεδρος των εκπαιδευτών σχολών οδηγών της Ελλάδας, Κώστας Μαυράκης, υπογραμμίζει τη νομική διάσταση του θέματος, εξηγώντας πως υπάρχει σχετική νομοθεσία που διώκει το άτομο όταν προβεί σε μία τέτοια πράξη. «Αυτό δείχνει μία άλλη μορφή πολιτισμού. Είναι ευθύνη της κάθε δημοτικής αρχής εφόσον τα συνεργεία τους κινούνται ευρύτερα στον χώρο του Δήμου. Πρέπει να πηγαίνουν να τα καθαρίζουν. Αν είναι κάτι επώνυμο πρέπει να καταγραφεί και να υπάρχει σχετική δίωξη όπως προβλέπεται από το νόμο», μας είπε. Πρόσθεσε δε πως στις πινακίδες που καθορίζουν την στροφή ενός οχήματος τα αυτοκόλλητα είναι απαγορευτικά γιατί είναι αρκετά πιθανό, εφόσον ο οδηγός στρίψει λάθος να υπάρξει κάποιο ατύχημα.

pin 182

Ο Γιάννης Δ., οπαδός του Ολυμπιακού, μίλησε για το θέμα των αυτοκόλλητων ή των γκράφιτι πάνω στις πινακίδες σήμανσης εξηγώντας πως είναι κάτι που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια και πως αυτό έχει να κάνει με την νοοτροπία του οπαδού. «Είναι λάθος νοοτροπία από τη μία, αλλά από την άλλη είναι στον χαρακτήρα του οπαδού. Κολλάει ένα αυτοκόλλητο για να δείξει πως έχει βρεθεί στην περιοχή και είναι ένα είδος κυριαρχίας», υποστήριξε. Σημαντικό για τους οπαδούς των ομάδων είναι να δείξουν με… αυτοκόλλητα ποιος κάνει «κουμάντο» σε μία περιοχή. Δεν τον ενδιαφέρεται για την σήμανση. «Όπως και να το κάνουμε αυτή είναι η νοοτροπία μας και δεν αλλάζει. Γι’ αυτό άλλωστε είμαστε οπαδοί και αυτό στην ουσία κάνουμε. Μας ενδιαφέρει η υπόληψή μας και αυτό μας βοηθάει να την χτίσουμε», πρόσθεσε.

Ο Θανάσης Κ., οπαδός του Παναθηναϊκού, εξήγησε πως το φαινόμενο δεν πρόκειται να σταματήσει ό,τι και να κάνει η πολιτεία. «Ας κοιτάξουν να λύσουν άλλα σοβαρότερα προβλήματα από αυτό. Το κάνουμε γιατί μας αρέσει να είμαστε πρώτοι ακόμα και εκεί. Είναι θέμα της οπαδικής κουλτούρας. Κάποιοι μπορεί να βγουν και να πουν πως είναι λάθος, αλλά εμάς δεν μας ενδιαφέρει αυτό σε καμία περίπτωση. Σημαντικό για εμάς, όταν το κάνουμε αυτό, είναι να δείξουμε πως περάσαμε ή ότι διαθέτουμε οπαδούς σε μία περιοχή. Παραδείγματος χάρη όταν ταξιδεύαμε στη Βαρκελώνη γεμίζαμε παντού αυτοκόλλητα για τον Παναθηναϊκό», επεσήμανε.

Mίλτος Σακελλάρης

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]