Πάνω από 1.000 Κινέζοι μαθητές, οι περισσότεροι ηλικίας από 16 έως 18 ετών, «στρατολογούνται» για να κατασκευάσουν συσκευές της Alexa της Amazon, στο πλαίσιο μιας αμφιλεγόμενης και παράνομης προσπάθειας να επιτευχθούν οι στόχοι παραγωγής της, όπως αποκαλύπτει η Guardian.

Συνεντεύξεις με εργαζόμενους και έγγραφα που διέρρευσαν από τον προμηθευτή της Amazon, Foxconn, δείχνουν ότι εκατοντάδες από τα παιδιά αναγκάζονται να εργάζονται νύχτες και υπερωρίες κατά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας της χώρας που επιτρέπει να απασχολούνται στα εργοστάσια μαθητές άνω των 16 ετών, αλλά όχι σε βραδινές βάρδιες ή υπερωρίες.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, οι έφηβοι «προσλαμβάνονται» ως ασκούμενοι, ενώ οι καθηγητές τους σε σχολεία και τεχνικά κολέγια πληρώνονται για να τους συνοδεύσουν και καλούνται μάλιστα να ενθαρρύνουν τους «μη συνεργάσιμους» μαθητές να δεχτούν να δουλέψουν υπερωρίες.

Μερικοί από τους μαθητές που εργάζονται για τις συσκευές Echo και Echo Dot υποχρεούνται να εργάζονται για περισσότερο από δύο μήνες για να συμπληρώσουν τα επίπεδα προσωπικού στο εργοστάσιο κατά τη διάρκεια των περιόδων αιχμής.

Η άποψη της εταιρείας

Η Foxconn, η οποία φτιάχνει επίσης iPhones για την Apple, παραδέχτηκε ότι έχει απασχολήσει παράνομα μαθητές υποστηρίζοντας πως ανέλαβε άμεσα δράση για να διορθώσει την κατάσταση.

«Διπλασιάσαμε την επίβλεψη και την παρακολούθηση του προγράμματος πρακτικής άσκησης με κάθε σχετική σχολή για να διασφαλίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέπεται στους ασκούμενους να εργάζονται υπερωρίες ή νύχτες» ανακοίνωσε η εταιρεία για να ισχυριστεί το εξής:

«Υπήρξαν περιπτώσεις στο παρελθόν όπου η χαλαρή επίβλεψη της τοπικής ομάδας διαχείρισης επέτρεψε να συμβεί κάτι τέτοιο και, ενώ οι έμπειροι ασκούμενοι πληρώθηκαν παραπάνω ανάλογα με αυτές τις βάρδιες, δεν πρόκειται για κάτι αποδεκτό και έχουμε κάνει βήματα για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επαναληφθεί».

Όμως, η εταιρεία υπερασπίστηκε της απασχόλησης ανήλικων μαθητών αναφέροντας ότι τους παρέχει την ευκαιρία να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία και εκπαίδευση στο χώρο εργασίας σε αρκετούς τομείς που θα τους βοηθήσει να βρουν δουλειά μετά την αποφοίτησή τους.

Η Foxconn γνωστοποίησε πως προτίθεται να αυξήσει τον αριθμό των τακτικών εργαζομένων και να επανεξετάσει τους μισθούς αμέσως.

Εκπρόσωπος της Amazon του Τζέφ Μπέζος -του πλουσιότερου άνθρωπου στον κόσμο με περιουσία πάνω από 100 δισ. δολάρια- δήλωσε ότι η πολυεθνική δεν θα ανεχτεί παραβιάσεις του κώδικα δεοντολογίας του προμηθευτή της.

«Εξετάζουμε επειγόντως αυτούς τους ισχυρισμούς και αντιμετωπίζουμε το θέμα με την Foxconn στο ανώτατο επίπεδο. Επιπλέον ομάδες ειδικών έφτασαν χτες στο χώρο για να ερευνήσουν και ξεκινήσαμε εβδομαδιαίους ελέγχους αυτού του προβλήματος» πρόσθεσε.

Διαφορετική η εικόνα ανήλικων εργαζομένων

Έφηβοι δήλωσαν ότι η δουλειά στο εργοστάσιο δεν έχει σχέση με τα μαθήματά τους και ότι έχουν πιεστεί να εργάζονται υπερωρίες.

Ο 17χρονος Φανγκ εντάχθηκε στη γραμμή παραγωγής της Amazon Echo πριν ένα μήνα. Όπως είπε, αρχικά είχε ενημερωθεί από τον καθηγητή του ότι θα δουλεύει για οκτάωρο και πενθήμερο, αλλά εργάζεται δέκα ώρες την ημέρα και έξι ημέρες την εβδομάδα.

Ο ίδιος τόνισε ότι στην αρχή δεν είχε συνηθίσει να δουλεύει στο εργοστάσιο, αλλά πλέον δεν έχει καμία διάθεση να προσαρμοστεί καθώς είναι κουραστικό να δουλεύει τόσο πολύ και σε ένα εργαστήριο όπου έχει πολλή ζέστη. «Προσπάθησα να πω στον διευθυντή μου ότι δεν ήθελα να δουλέψω υπερωρίες. Αλλά ενημέρωσε τον δάσκαλό μου που είπε ότι αν δεν το έκανα, δεν θα μπορούσα να ασχοληθώ με την Foxconn και αυτό θα επηρέαζε την αποφοίτησή μου και τις υποτροφίες μου στο σχολείο. Δεν είχα άλλη επιλογή».

«Οι φοιτητές που δεν εργάζονται υπερωρίες δεν επηρεάζουν μόνο τον στόχο της παραγωγής αλλά και την προθυμία τους να εργαστούν. Οι φοιτητές πρέπει να εργάζονται υπερωρίες» γράφει ένα από τα έγγραφα που έχει στην κατοχή της η οργάνωση China Watch και είδε η Guardian.

Ένα άλλο αποκαλύπτει πως το εργοστάσιο στράφηκε στους μαθητές για να καλύψει τα κενά και να μην προσλάβει μόνιμο προσωπικό.

Όσον αφορά τα εξαντλητικά ωράρια, διαβάζουμε πως οι επικεφαλής των νυχτερινών βαρδιών «παροτρύνονταν» να καταγράφουν συχνότερα τις παρουσίες μαθητών και εκπαιδευτικών και να αναφέρουν τυχόν ανώμαλες καταστάσεις.

Σημειώνεται πως η Amazon συμφώνησε με την Foxconn το 2017 για να προσθέσει 15 νέες γραμμές παραγωγής και να προσλάβει χιλιάδες νέους εργαζόμενους για να αυξήσουν την παραγωγή των συσκευών Echo και Echo Dot και Kindle.

Ωστόσο πέρυσι η Guardian αποκάλυψε πως το εργοστάσιο πάλι απέφυγε να προσλάβει εργατικό δυναμικό, ενώ πολλοί δούλευαν υπερωρίες περισσότερο από το νόμιμο όριο των 36 ωρών το μήνα.

*Από την efsyn.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]