Ο «χενεραλίσιμο», ο δικτάτορας Φράνκο της Ισπανίας δεν ήταν τόσο χαρούμενος, όσο θα ήθελε, στις 21 Ιουνίου του 1964. Κι όμως εκείνη τη μέρα, οι «φούριας ρόχας» είχαν κατακτήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, νικώντας με 2-1 στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» τους… μισητούς κομμουνιστές Σοβιετικούς. Αν δεν ήταν και αυτός ο… καταραμένος Τσους Περέδα, θα ήταν όλα τέλεια!

Ο Χεσούς Μαρία ή απλά Τσους Περέδα ήταν από τα μεγάλα αστέρια εκείνης της διοργάνωσης, αλλά για τον Φράνκο είχε δύο μεγάλα «μειονεκτήματα». Πρώτον, ήταν Βάσκος και δεύτερον έπαιζε στην Μπαρτσελόνα… Ό,τι χειρότερο δηλαδή για τον στυγνό δικτάτορα.

Το πρόβλημα λοιπόν που είχε δημιουργήσει ο Περέδα ήταν το εξής: Από τη μία είχε βάλει το πρώτο γκολ των Ισπανών στον τελικό με τη Σοβιετική Ένωση και από την άλλη είχε δώσει και την ασίστ στον Μαρθελίνο για το 2-1…

Τότε ανέλαβε δράση η No-Do! H No-Do (σ.σ συντομογραφία των λέξεων Noticiarios y Documentales) είχε ιδρυθεί το 1941 και ήταν μια επιτροπή λογοκρισίας των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, υπό τις ευλογίες φυσικά του Φράνκο.

Η επιτροπή αυτή επόπτευε το οπτικοακουστικό υλικό το οποίο διανεμόταν στους κινηματογράφους και στην τηλεόραση και είχε το ρόλο ενός δελτίου ειδήσεων, κομμένο και ραμμένο βέβαια από τη λογοκρισία. Με άλλα λόγια, ήταν ένα από τα πολλά εργαλεία προπαγάνδας της δικτατορίας.

Η No-Do λοιπόν στα στιγμιότυπα που έδειξε ηισπανική τηλεόραση… «έκοψε» (!) τον Περέδα από τη φάση της ασίστ του δεύτερου γκολ και στη θέση του έβαλε τον συμπαίκτη του Αμάνθιο!

Παρά λοιπόν τις μαρτυρίες των ποδοσφαιριστών και των 80.000 θεατών που βρίσκονταν στις εξέδρες, για την υπόλοιπη Ισπανία απλά δεν… υπήρχε Περέδα στο δεύτερο γκολ.

Χρειάστηκε να περάσουν 40 χρόνια, όταν και η ρωσική, πλέον, τηλεόραση το 2004 έδωσε στους Ισπανούς το δικό της αρχειακό υλικό από τον τελικό για να αποκατασταθεί τηλεοπτικά ο Τσους Περέδα και να πάρει τη θέση που του άξιζε στην ποδοσφαιρική ιστορία της πατρίδας του.

Στην εποχή μας πάντως μπορεί να φαντάζειαδιανόητο να ζήσουμε κάτι ανάλογο στο EURO 2012, αλλά 48 χρόνια μετά στην τηλεόραση ακόμα και αν δεν υπάρχουν «Φράνκο», πάντα μπορεί να βρεθεί μια «No-Do»…

Αναδημοσίευση από το www.othersidefootball.com

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]