Η ιταλική Γερουσία ενέκρινε έναν νέο νόμο που προώθησε ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, για την «ασφάλεια», που προβλέπει αυστηρά μέτρα για τη μετανάστευση και εξωφρενικές ποινές για τις ΜΚΟ που τους βοηθούν. Τα πρόστιμα από 10 και 50 χιλιάδες ευρώ, πλέον θα ανέρχονται σε ποσά ύψους έως και 1 εκατομμυρίου ευρώ.
Ο καπετάνιος τους, σύμφωνα με τους νέους νόμους, θα μπορεί να συλλαμβάνεται και το πλοίο να κατάσχεται. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας (δηλαδή ο Σαλβίνι, σε αυτή τη φάση) θα μπορεί να απαγορεύει την είσοδο και τη διέλευση στα ιταλικά χωρικά ύδατα σε όλα τα σκάφη που μεταφέρουν παράτυπους μετανάστες.
Παράλληλα, προβλέπονται και αυστηρότερες ποινές για όποιον συμμετέχει σε διαδηλώσεις με καλυμμένο πρόσωπο ή πετά μολότοφ, λοστούς και άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων σε διαδηλώσεις.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να μετατρέψει την ψήφιση του νομοσχεδίου σε ψήφο εμπιστοσύνης, γεγονός που διευκολύνει την κατάθεση και συζήτησή του σε πιο σύντομους χρόνους και δεν επιτρέπει στην αντιπολίτευση να προτείνει τροποποιήσεις.

Πολλές οργανώσεις, όπως και τα μεγαλύτερα ιταλικά συνδικάτα έδωσαν μάχη κατά των μέτρων αυτών και δεν αποκλείεται να υπάρξουν προσφυγές για αντισυνταγματικότητα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) προειδοποίησε την ιταλική κυβέρνηση ότι η ψήφιση του διατάγματος για υπέρογκα πρόστιμα σε ΜΚΟ που διασώζουν πρόσφυγες και μετανάστες στη Μεσόγειο θα αποτρέψει τη διάσωση ανθρώπινων ζωών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και DW

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]