Όταν έχεις κάνει την ακριβότερη μεταγραφή στην Ευρώπη (μέχρι σήμερα 30/07) και δεν έχεις ανάγκη να πουλήσεις κανέναν από τους πρωτοκλασάτους παίκτες σου, αντίθετα τους κάνεις επέκταση συμβολαίου με καλύτερους όρους χωρίς να λήγουν τα τωρινά τους συμβόλαια, είναι ο ορισμός της επίδειξης δύναμης και σωστού προγραμματισμού και διαχείρισης ενός μακροπρόθεσμου project. Ο λόγος για την Παρί Σεν Ζερμέν.

Η ομάδα του Παρισιού μπορεί να έδιωξε τον τεχνικό διευθυντή της, τον Λεονάρντο και λίγο αργότερα να είδε τον τεχνικό της, τον Κάρλο Αντσελότι να την πουλάει για… τα μάτια μιας “βασίλισσας” που ακούει στο όνομα Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά αντί να τα βάψει μαύρα αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση.

Ο αντικαταστάτης του προπονητή βρέθηκε σχεδόν άμεσα στο πρόσωπο του Λοράν Μπλαν, ο οποίος γνωρίζει από πρώτο χέρι πρόσωπα και πράγματα στη Γαλλία και αποφασίστηκε ότι δεν χρειάζεται τεχνικός διευθυντής, όταν μπορείς απλά να αυξήσεις τις αρμοδιότητες του προπονητή.

Όταν υπάρχουν χρήματα, όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και στις μεταγραφές στο ποδόσφαιρο, τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Μπορεί να άργησαν να πάρουν μπρος στο μεταγραφικό παζάρι, αλλά από εκεί και έπειτα έχουν κλέψει τις εντυπώσεις.

Η αρχή έγινε με τον Έντισον Καβάνι. Οι παριζιάνοι έβγαλαν από τα ταμεία τους 64 εκατομμύρια ευρώ, έσπασαν τη ρήτρα του συμβολαίου του Ουρουγουανού με τη Νάπολι και απέκτησαν τον περσινό πρώτο σκόρερ του ιταλικού πρωταθλήματος, για να πλαισιώσει τον αντίστοιχο του γαλλικού, Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς. Ο Καβάνι σε 138 συμμετοχές με τη φανέλα της Νάπολι πέτυχε 103 γκολ και μοίρασε 26 ασίστ. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς για πόσο ποιοτικό ποδοσφαιριστή μιλάμε.

PSG1

Δεν έμειναν όμως εκεί. Μέσα σε 10 μέρες ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια ευρώ σε έξοδα για μεταγραφές καθώς απέκτησαν τον 19άχρονο αμυντικό Μαρκίνιος από τη Ρόμα έναντι 31 εκατομμυρίων ευρώ και τον συνομήλικό του, Λούκας Ντίνιε από την Λιλ έναντι 15 εκατομμυρίων ευρώ.

PSG2

Οι φήμες για αποχωρήσεις παικτών τις επόμενες μέρες, έδιναν και έπαιρναν. Λογικό θα πει κανείς, καθώς δεν μπορείς να ξοδεύεις χωρίς να πουλάς και να έχεις έσοδα. Φαίνεται όμως ότι η Παρί με τα λεφτά των Αράβων, έχει αλλάξει για τα καλά τα δεδομένα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ο μόνος που έχει αποχωρήσει από την ομάδα, είναι ο κάτι παραπάνω από περιττός, Κέβιν Γκαμέιρο, όχι τόσο λόγω ποιότητας, αλλά λόγω δυάδας Καβάνι, Ιμπραϊμοβιτς και της πληθώρας των εναλλακτικών λύσεων επιθετικά και μεσοεπιθετικά.

Το γεγονός ότι η πρωταθλήτρια Γαλλίας αγοράζει “όποιον θέλει” και δεν πουλάει παρά μόνο για να “ξεφορτωθεί” και για να μην υπάρχει μουρμούρα δεν είναι αυτό που κάνει τη διαφορά μεταξύ μιας οργανωμένης ομάδας και μιας νεόπλουτης. Αυτό που κάνει την Παρί να ξεχωρίζει από τη Μονακό και την Μάντσεστερ Σίτι, είναι άλλο. Το ότι κοιτάει να διασφαλίσει τα πιο ακριβά περιουσιακά της στοιχεία όσο πιο νωρίς γίνεται.

Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες μέρες δεν άκουγες τίποτα άλλο σχετικά με την Παρί, παρά μόνο ότι ο Τιάγκο Σίλβα είναι “μια ανάσα” από την Μπαρτσελόνα και ο Μάρκο Βεράτι “ένα βήμα” πριν από την επιστροφή του στην Ιταλία, για χάρη της Γιουβέντους ή της Νάπολι. Ποια ήταν η απάντηση της ομάδας του Παρισιού; Ανανέωση των συμβολαίων και των δύο με αυξημένες αποδοχές, μέχρι το 2018! Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο παίκτες ήρθαν μόλις πέρυσι στην ομάδα, είχαν ακόμα πολλά χρόνια συμβόλαιο και δεν υπήρχε φόβος να χαθούν ως ελεύθεροι.

Δεν θα μου κάνει καμία εντύπωση, αν μετά τις φήμες που θέλουν τον Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς να αποχαιρετά το “Παρκ Ντε Πρενς” για την Ρεάλ Μαδρίτης και τον Κάρλο Αντσελότι, να του προσφερθεί και εκείνου με τη σειρά του νέο βελτιωμένο συμβόλαιο, ώστε να “σβηστεί” από το μυαλό του οποιαδήποτε τάση φυγής, όπως συνέβη και με τους δύο προαναφερθέντες αστέρες.

Είναι πολύ πιθανό κάποιοι να φύγουν, ακόμα και ο Σουηδός σταρ, όμως ακόμα και αν γίνει αυτό, σίγουρα η φετινή Παρί θα είναι το ίδιο δυνατή, αν όχι καλύτερη από την περσινή και αυτό οφείλεται όχι μόνο στην επίδειξη δύναμης που αδιαμφισβήτητα κάνει, αλλά και στον πολύ καλό σχεδιασμό της.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]