Στις 19 Νοεμβρίου του 2013 η λέξη “selfie” ανακηρύσσεται “η λέξη του έτους” στη Βρετανία (UK Word of the Year) από την Oxford University Press. Και δεν είναι τυχαίο…

Από τον Ιανουάριου του 2011, οπότε το σχετικό hashtag έκανε την εμφάνισή του στο instagram, ακολούθησε καταιγισμός φωτογραφικών αυτοπορτραίτων από το κόκκινο χαλί, μέχρι το μπάνιο του σπιτιού μας!

Η λέξη δε, είναι μια δεκαετία “παλαιότερη”. Επινοήθηκε από έναν 21χρονο άντρα από την Αυστραλία τον Σεπτέμβριο του 2002. Ο άγνωστος “εφευρέτης” αναζητούσε συμβουλές για τα ράμματα στο κάτω χείλος του, ανεβάζοντας μια selfie στο forum της ιστοσελίδας του ABC.

Κι όμως η ιστορία της selfie δεν τελειώνει εδώ…

Τον Οκτώβριο του 1839 ένας νεαρός χημικός από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο Robert Cornelius, φωτογράφησε τον εαυτό του έξω από το μαγαζί της οικογένειάς του. Πρόκειται μάλιστα για μια από τις πρώτες φωτογραφίες ανθρώπων. Ο Cornelius λειτούργησε στη συνέχεια και για δύο χρόνια (1841-1843) δύο από τα πρώτα φωτογραφικά studio στις ΗΠΑ.

 

tumblr_lhazw4fJOe1qdjmmoo1_1280

Η διασημότερη όλων, ίσως, selfie ανήκει στην Ρωσίδα Δούκισσα Anastasia Nikolaevna. Το 1914 υπήρξε μια από τις πρώτες εφήβους που χρησιμοποίησαν το κλασσικό -πια- κόλπο με τον καθρέπτη για να φωτογραφήσουν τον εαυτό τους. Στο γράμμα που συνόδευε τη φωτογραφία παραδεχόταν ότι… τα χέρια της έτρεμαν!

 

Anastasia-Selfie

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]