Τη στιγμή που οι αυριανές εκλογές γίνονται πρωτοσέλιδο σε -σχεδόν- όλα τα διεθνή μέσα το μόνο σίγουρο είναι το γεγονός ότι δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα και τους πολίτες της, αλλά όλους τους πολίτες της Ευρώπης και ιδιαίτερα αυτούς που τα τελευταία χρόνια νιώθουν στο πετσί τους τις επιπτώσεις μιας οικονομικής κρίσης.

Ένας Ισπανός και δύο Πορτογάλοι μιλάνε στο 3pointmagazine.gr για τον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά στη χώρα τους, για την ακροδεξιά αλλά και για το τι μπορεί να αλλάξει σε ολόκληρη την Ευρώπη σε εξάρτηση με τις αυριανές εκλογές.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει φρεσκάδα και σθένος στην ελληνική δημοκρατία»
Ο Bruno, απόφοιτος της νομικής σχολής, είναι ένας από τους χιλιάδες νέους της Πορτογαλίας που η κρίση τους βρήκε στην πιο λάθος στιγμή της ζωής τους. Λίγα χρόνια πριν ξεκινήσουν να αναζητούν εργασία με σκοπό να σχεδιάσουν το μέλλον τους πάνω σε αυτή.

«Είμαι σίγουρος ότι αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ αύριο, σίγουρα θα επιφέρει αλλαγές και στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, δυστυχώς όμως κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει αυτές τις αλλαγές». Μάλιστα αναφέρεται τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στο «φρέσκο» αριστερό ισπανικό κόμμα «Podemos» ως εναλλακτικές στην κυρίαρχη πολιτική ιδεολογία. Το μόνο που τον ανησυχεί είναι ότι «η έλλειψη αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποδειχθεί ως ένα τεράστιο εμπόδιο για την Ελλάδα, καθώς πολλές από τις προτάσεις του μπορεί να απορριφθούν».

tsipras

Όσον αφορά την άποψη των κατοίκων της χώρας του μας λέει ότι «οι Πορτογάλοι γενικά είναι διχασμένοι. Μερικοί πιστεύουν ότι οι Έλληνες πρέπει να παραμείνουν πιστοί στη συνταγή λιτότητας και το ευρώ ενώ άλλοι υπερασπίζονται το δικαίωμα της χώρας να καθορίσει μόνη της το μέλλον της, ελεύθερη από την πίεση ευρωπαϊκών αρχηγών και ιδρυμάτων. Όπως και να έχει οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να τα έχουν όλα δικά τους, πρέπει να διαλέξουν».

Αυτό που τον προβληματίζει όμως είναι ότι και στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία οι άνθρωποι επιλέγουν να ψηφίσουν ακροδεξιά κόμματα όπως αυτό της Χρυσής Αυγής, με σκοπό να «διαμαρτυρηθούν» εναντίον των υπόλοιπων, κυρίαρχων κομμάτων που υποστηρίζουν τις δημοκρατικές αξίες. “Αυτό όμως σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι ουσιαστικά δεν υπολογίζουν στη δημοκρατία» συμπληρώνει.

«Αν όμως η Άνγκελα Μέρκελ ανακατευτεί με τις ελληνικές εκλογές και προπαγανδίζει παντού ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταστρέψει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ε.Ε. τότε η δημοκρατία δεν απειλείται μόνο από ακροδεξιά κόμματα, αλλά και από τους ίδιους της τους δημοκράτες» καταλήγει.

«Ποτέ δεν ξέρεις τι αληθινά ψηφίζεις, όλα τα κόμματα δίνουν πολλές ψεύτικες υποσχέσεις”
Ο Sergio είναι φοιτητής δημοσιογραφίας ενώ κατάγεται και σπουδάζει στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, τη Μαδρίτη. Αν και όπως ισχυρίζεται ο ίδιος «δεν ξέρει ακριβώς τι πάει να πει αριστερά στη σημερινή εποχή, καθώς αυτή η έννοια έχει χάσει το νόημα της», πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να επιφέρει κάποιες θετικές αλλαγές στην Ελλάδα. «Το αριστερό κίνημα που ανθίζει τα τελευταία χρόνια στο νότο (Ιταλία και Ισπανία) αν καταφέρει να συσπειρωθεί με αυτό της Ελλάδας, και σταματήσει να ακολουθεί τις αποφάσεις της Γερμανίας, τότε σίγουρα πολλά μπορεί να αλλάξουν σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Αν και η γενικότερη του άποψη όσον αφορά τις εκλογές είναι αρκετά ριζοσπαστική «το σύστημα εδώ και χρόνια δεν λειτουργεί, όλοι αναζητούν το χρήμα. Η πραγματική αλλαγή δεν θα έρθει ούτε στην Ισπανία, αλλά ούτε και στην Ελλάδα μέσω των εκλογών», μία ενωμένη ευρωπαϊκή αριστερά του φαντάζει ως η καλύτερη δυνατή λύση.

Όσον αφορά την ακροδεξιά μας λέει ότι η κινητήριος δύναμη της είναι η αμάθεια και ότι δεν θα ξαφνιαζόταν αν οι Έλληνες συνέχιζαν να την ψηφίζουν. «Στην Ισπανία το ακροδεξιό κόμμα (“ultraderecha”) δεν παίρνει πολλές ψήφους γιατί με την κρίση οι περισσότεροι πολίτες φοβούνται και προσπαθούν να αποφύγουν οποιοδήποτε άκρο».

the-euro-zone-crisis-africa-and-the-rise-of-china

«Οι πολίτες  πρέπει να έχουν ενεργή συμμετοχή επιβλέποντας τις αποφάσεις όσων τους κυβερνούν»
O Matheus, μισός Βραζιλιάνος και μισός Πορτογάλος μετανάστευσε περίπου πριν από 12 χρόνια από τη Βραζιλία στη Λισσαβόνα, όπου ζει μέχρι και σήμερα.

Είναι αρκετά σκεπτικός όσον αφορά την αλλαγή που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ με την πιθανή εκλογή του και μας λέει ότι: «Η πολιτική κλίση ενός κόμματος έχει σίγουρα μεγάλο αντίκτυπο στις εφαρμόζουσες εθνικές πολιτικές. Οι ίδιοι οι πολιτικοί όμως είναι αυτοί που ρυθμίζουν το πόσο αποτελεσματικές ή ευεργετικές είναι αυτές οι πολιτικές για την ανάπτυξη της χώρας που βρίσκονται”.

Συνεχίζει λέγοντας ότι «όσο άσχημο και αν αυτό φανεί, οι θέσεις κατά της λιτότητας του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει στην Ελλάδα».

Κατά την άποψή του, για να ξεφύγει η χώρα από την κρίση είναι αναγκαίο να ανακτήσει ξανά την αγοραστική της δύναμης μέσω κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που αφορούν την εκπαίδευση και την επιχειρηματικότητα.

Το θέμα όμως που συζητιέται πιο πολύ στη χώρα του σχετικά με τις επικείμενες ελληνικές εκλογές, δεν είναι άλλο από αυτό της Χρυσής Αυγής. «Οι απόψεις που ακούγονται στην Πορτογαλία είναι πολύ ρηχές σε σύγκριση με το πόσο περίπλοκη και δύσκολη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα και πώς αυτή αντανακλάται στους πολίτες της, ιδιαίτερα στους νέους».

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]